Linkuri accesibilitate

De ce se duce Igor Dodon cu Garda de onoare la Moscova?


Președintele Igor Dodon va participa la parada militară de la Moscova, dedicată Zilei Victoriei în cel Al Doilea Război Mondial alături de un contingent de militari din Armata Națională.

Parada, care urma să aibă loc pe 9 mai, a fost amânată pentru 24 iunie din cauza epidemiei de coronavirus. Ministerul Apărării, prin vocea purtătoarei de cuvânt al instituției, a declarat că inițiativa aparține șefului statului care deține și funcția de Comandant suprem al forțelor armate și că „vor fi luate toate măsurile de precauție” pentru a evita riscul infectării militarilor. Dar putea oare merge la Moscova președintele Igor Dodon fără a fi însoțit de „Garda de onoare”?

De ce se duce Igor Dodon cu Garda de onoare la Moscova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00
Link direct

Cu siguranță, da, afirmă la microfonul Europei Libere fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuță. Nu există nicio normă care l-ar obliga pe șeful statului să meargă însoțit de militari la o paradă organizată în afara țării. Mai mult, ținând cont de criza pandemică și numărul îmbolnăvirilor din Federația Rusă ar fi potrivit să se renunțe la participarea celor 75 de militar din cadrul „Gărzii de onoare”, unitatea de elită a Armatei Naționale. În calitate de Comandat suprem al forțelor armate, președintele Igor Dodon este responsabil inclusiv de sănătatea militarilor care îl însoțesc, afirmă Vitalie Marinuță:

...nu este indicat că președintele țării trebuie să meargă la o solemnitate... însoțit de un contingent de militari

„În legislația Republicii Moldova, dar și în cutumele nescrise ale militarilor nu este indicat că președintele țării trebuie să meargă la o solemnitate, fie ea paradă, fie altă invitație, însoțit de un contingent de militari. Pentru ca militarii să participe la parada din afara Republicii Moldova este necesară, în primul rând, de o invitație anume pentru contingentul militar. Este necesară, de asemenea, o aprobare la nivelul parlamentului și guvernului, dar nu pur și simplu o indicație a președintelui Republicii Moldova. Tratez această participare a militarilor ca fiind riscantă, în special pentru sănătatea lor”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat pentru presa de la Moscova, că invitații oficiali la parada militară vor urmări evenimentul din tribune, alături de liderul de la Kremlin. El și-a exprimat speranța că, până pe 24 iunie, „vor fi practic anulate restricțiile impuse de pandemie”. Ținând cont de faptul că militarii participă la paradă în uniforme speciale, l-am întrebat pe generalul Vitalie Marinuță, dacă masca de protecție, potrivit protocolului militar, ar putea fi acceptată:

„Este necesară doar o indicație a celor ce organizează parada. În ce privește uniforma militară și distincțiile care se poartă, nu văd un impediment, dacă este dorință, ca să fie purtate aceste măști de protecție. În special că atât în Federația Rusă, cât și în Republica Moldova, trendul nu este atât de pozitiv ca noi să renunțăm la măsurile de protecție. De mănuși nu vorbim pentru că toți militarii, participanți la paradă vor avea mănuși albe, ca de obicei, dar pentru mască este necesară dorința și nu exclud că ea va fi”.

Miercuri, 3 iunie, în Federația Rusă se înregistrau peste 400 de mii de infectări cu virusul de tip nou. Analistul politic Ion Tăbîrță crede că decizia președintelui Igor Dodon de a merge la Moscova în timp de pandemie, însoțit de militarii moldoveni, ar fi motivată electoral. În plus, după amânarea creditului rusesc, șeful statului ar urmări și lustruirea imaginii sale în fața omologului său rus, sugerează Ion Tăbîrță:

„O demonstrație clară pentru electoratul său, dar și pentru electoratul său, că el este un aliat fidel și personal al lui Vladimir Putin, care sunt prioritățile externe și geopolitice ale Republicii Moldova atâta timp cât va fi condusă de Igor Dodon. Referințe directe și indirecte în campania electorală la această participare la parada de la Moscova la sigur se va face. Va fi una din cărțile grele de bătaie ale lui Igor Dodon în campania electorală”.

În opinia interlocutorilor cu care am stat de vorbă, pe lângă riscurile de sănătate, participarea militarilor moldoveni la parada de la Moscova va implica și anumite costuri financiare, inoportune pentru un buget sărăcit de COVID-19.

Previous Next

XS
SM
MD
LG