Linkuri accesibilitate

Delegația africană la Kiev face presiuni pentru pace prin negocieri cu Moscova


Șefi de stat și de guvern africani comemorează civilii uciși în timpul ocupației rusești a unei părți din regiunea Kiev, la Bucea, pe 16 iunie.
Șefi de stat și de guvern africani comemorează civilii uciși în timpul ocupației rusești a unei părți din regiunea Kiev, la Bucea, pe 16 iunie.

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a făcut apel la Ucraina și la Rusia să detensioneze conflictul, după discuțiile purtate la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce o delegație africană a lansat o misiune de mediere a păcii.

„Acest război trebuie soluționat și ar trebui să se aju8ngă la o pace negociată”, a declarat Ramaphosa reporterilor pe 16 iunie. „Susținem că trebuie să existe o dezescaladare de ambele părți”.

Ramaphosa a adăugat că țările africane sunt pregătite să participe la un angajament suplimentar și „să împărtășească perspectiva africană” pentru a obține pace în Ucraina.

Zelenski a reafirmat că orice discuții cu Rusia acum ar fi în avantajul Rusiei.

„A permite orice negocieri cu Rusia acum, în timp ce ocupantul se află pe teritoriul nostru, înseamnă să înghețăm războiul, să înghețăm totul: durerea și suferința”, a declarat Zelenski la o conferință de presă comună cu delegația africană. „Avem nevoie de o pace reală și, prin urmare, de o retragere reală a trupelor rusești de pe întregul nostru teritoriu independent”, a spus el.

Zelenski a adăugat că a transmis acest mesaj de mai multe ori în timpul întâlnirii sale cu delegația africană. Președintele ucrainean a declarat ulterior că i-a invitat pe liderii africani să ia parte la un summit global pentru pace pe care Ucraina îl pregătește.

„Ucraina se va face auzită în întreaga lume și vom implica întreaga lume în aplicarea formulei de pace”, a declarat el pe Twitter.

Delegația africană, condusă de Ramaphosa, urmează să își continue misiunea la Sankt Petersburg pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin, care a declarat că Rusia „nu a închis niciodată ușa” ideii unor negocieri de pace în Ucraina.

Vorbind la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Putin s-a lăudat cu distrugerea tancurilor occidentale pe câmpul de luptă și a amenințat că va distruge echipamentele militare furnizate de țările occidentale, chiar dacă acestea se află în afara Ucrainei. „Dacă acestea se află în afara Ucrainei și sunt folosite în ostilități, va trebui să ne uităm cum și unde putem lovi acele arme folosite în ostilități împotriva noastră”, a spus el. Moscova și-a intensificat atacurile aeriene asupra Ucrainei în timp ce Kievul a lansat contraofensiva mult anticipată pentru a recupera teritoriul ocupat de forțele rusești.

Chiar la sosirea delegației africane - care include oficiali din Africa de Sud, Senegal, Zambia, Comore și Egipt - capitala ucraineană a fost ținta unor noi lovituri aeriene rusești. Apărarea aeriană a Ucrainei a declarat că a doborât 12 rachete - șase rachete hipersonice Kinjal și șase rachete de croazieră Kalibr - deasupra capitalei. Doi copii și o femeie în vârstă au fost răniți în regiunea Kiev, a declarat șeful poliției locale, Andri Nebitov, adăugând că peste 30 de case au fost avariate.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că atacurile aeriene asupra Kievului din 16 iunie au fost un „mesaj” adresat delegației africane că Rusia nu dorește cu seriozitate să poarte discuții de pace. „Rachetele rusești sunt un mesaj pentru Africa: Rusia vrea mai mult război, nu pace", a scris Kuleba pe Twitter.

Peter Stano, un purtător de cuvânt al șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, a comentat, de asemenea, atacul. „Cu ceea ce s-a întâmplat astăzi, este foarte evident și pentru liderii africani cât de sincer este Putin în ceea ce privește oprirea conflictului”, a declarat Stano.

În cursul nopții, Rusia a atacat mai multe regiuni ucrainene cu rachete și drone, a anunțat armata ucraineană. Au fost înregistrați morți și răniți în regiunile Herson, Donețk și Zaporojie. Bombardamentele rusești au provocat, de asemenea, pagube infrastructurii civile în regiunile Dnipropetrovsk și Harkov, informează autoritățile locale.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 20 de drone, dintre care două în sudul regiunii Nikolaev, a precizat armata. Rusia a lansat cinci rachete de croazieră și numeroase salve de la lansatoare de rachete asupra unor ținte militare și civile, a adăugat aceasta. De asemenea, Comandamentul forțelor aeriene ucrainene a raportat doborârea unui elicopter rusesc în regiunea Donețk în jurul orei locale 21.00. Comandamentul a precizat că aeronava distrusă era un elicopter de atac Ka-52.

Statul Major General al armatei ucrainene spune că trupele ruse au executat pe 16 iunie 24 de atacuri aeriene și aproximativ 35 de atacuri cu rachete. „Inamicul continuă să își concentreze principalele eforturi asupra zonelor Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka, unde au avut loc 21 de confruntări de luptă în timpul zilei”, se menționează în raportul de seară. Tot acolo se spune că forțele aeriene ucrainene au efectuat 14 lovituri asupra unor concentrări de personal militar rus, iar armata ucraineană a distrus, de asemenea, trei drone de recunoaștere.

În raportul anterior al Statului Major General nu s-a făcut nicio mențiune concretă cu privire la progresul contraofensivei ucrainene în diferite părți din estul și sud-estul Ucrainei, spunând doar că în regiunile Herson și Zaporojie, forțele rusești se aflau în defensivă. Dar un purtător de cuvânt militar a declarat pe 16 iunie că ofensiva ucraineană era în curs de desfășurare în direcțiile Bahmut, Mariupol și în Berdianskul ocupat de ruși, în regiunea Zaporojie, unde se desfășoară lupte grele.

Forțele ucrainene au înregistrat, de asemenea, unele succese în zona Vuhledar din Donețk, a declarat purtătorul de cuvânt Andri Kovalev. „Chiar astăzi am primit informații despre succesul ofensivei și respingerea inamicului în zona Vuhledar. Unitățile ucrainene desfășoară operațiuni ofensive de succes în zona situată la est de așezarea Stupociki din regiunea Donețk, unde au împins ocupanții ruși de pe pozițiile lor", a declarat Kovalev.

Declarațiile lui Kovalev nu au putut fi confirmate din surse independente.

XS
SM
MD
LG