Linkuri accesibilitate

Demnitarul creditat cu cea mai ridicată legitimitate din țară, nu pare să aibă putere de decizie de niciun fel (Ziare.com)


Revista presei de la București.

Presa online a preluat declarațiile parlamentarilor de opoziție din Republica Moldova după ce președintele Igor Dodon a acuzat săptămâna trecută mai mulţi ambasadori ai statelor UE acreditaţi la Chişinău că blochează dialogul dintre guvernul condus de Ion Chicu şi Bruxelles. Acești diplomați ar promova imaginea unor partide anume, tot ei „dezinformează Bruxelles-ul, dezinformează capitalele europene”.

Spun că nu trebuie de dat bani pentru acest guvern...

„Cel puţin sunt trei-patru ambasadori care se ocupă de relaţiile bilaterale Republica Moldova cu ţările membre UE (…) merg pe la diferite instituţii, blochează proiectele care sunt deja lansate, spun că nu trebuie de dat bani pentru acest guvern”, a declarat Dodon și este preluat de G4Media. Iurie Reniţă, fost ambasador la Bucureşti şi la Bruxelles, a exprimat ieri la radioul national temerea că Republica Moldova va rămâne izolată și subordonată Rusiei, iar deputatul Mihai Popşoi a catalogat într-o conferinţă de presă atacurile lui Igor Dodon la adresa diplomaților străini drept „o insultă gravă”.

Dan Tăpălagă scrie pe site-ul G4Media despre neobișnuita tăcere politică în care are loc procedura de numire a șefilor parchetelor. O tăcere înșelătoare, dedesubtul căreia pot fi bănuite jocuri de culise dure, poate chiar jocuri ale serviciilor secrete. Consiliul Superior al Magistraturii a respins deja două nume și o organizație de magistrați îi cere imperativ președintelui Klaus Iohannis să nu semneze decretele de numire a celor doi. Aproape simultan, adică la distanță de două zile, celebra Secție Specială de investigare a magistraților a citat spre doi membri ai CSM pentru a fi anchetați în dosare mai vechi. Tăpălagă vede în acest gest o tentativă de intimidare.

Magistrați mediocri, cu CV-uri modeste sau procurori vulnerabili...

Mai sunt și alte bizarerii: guvernul Ludovic Orban nu a desființat Secția Specială prin ordonanță de urgență, așa cum a promis, iar numele propuse de ministrul de justiție Cătălin Predoiu ar fi nume „controversate, (de) magistrați mediocri, cu CV-uri modeste sau procurori vulnerabili”, pe care însă Cătălin Predoiu „îi susține cu toată forța”.

Victor Pițigoi, de la Ziare.com, comentează în jurul apelului transmis președintelui țării de 13 jurnaliști cunoscuți care nu vor să fie promulgată legea prin care ziariștii ar fi scutiți de impozitul pe venit. Evident, e vorba de un gest de demnitate și onestitate, dar ce poate face, de fapt, președintele? Comentatorul arată cât de slabă este puterea de decizie a acestuia. Să zicem că nu promulgă vicleana lege și o retrimite Parlamentului spre dezbatere. Parlamentul nu e obligat prin niciun act normativ să rediscute legea, așa că, cel mai probabil, o va trimite vesel înapoi la Palatul Cotroceni, unde șeful statului e obligat prin lege să o promulge.

„Suntem în fața unei situații ridicole (…) Demnitarul creditat cu cea mai ridicată legitimitate din țară - respectiv cu cel mai mare număr de voturi obținute la scrutin - nu pare să aibă putere de decizie de niciun fel. Nu zic să decidă peste capul Legislativului, dar ar trebui să le poată impune trufașilor parlamentari o dezbatere corectă și luarea în calcul a tuturor observațiilor și propunerilor. Iar dacă nu poate, atunci ceva trebuie schimbat urgent”.

XS
SM
MD
LG