Linkuri accesibilitate

Deputații PAS vor să se știe ce amendamente depun aleșii


Deputatul Lilian Carp
Deputatul Lilian Carp

Deputații Partidului Acţiune şi Solidaritate, aflaţi în opoziţie, vor mai multă transparență în activitatea aleșilor poporului.

Ei au înaintat mai multe modificări la Regulamentul Parlamentului şi propun, între altele, publicarea amendamentelor pe care le avansează deputaţii înainte de a adopta legi. Deputaţii PAS susţin că unele amendamentele vin să promoveze interese obscure, iar altele - distorsionează intențiile iniţiale. Cel mai recent caz e inițiativa Guvernului de indexare a pensiilor, de care se pare vor beneficia mai puțini pensionari decât s-a anunțat inițial.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00
Link direct



Deputații au posibilitate să intervină cu amendamente vizând aspecte particulare, parametri cantitativi abia după ce proiectele de legi sunt aprobate în prima lectură, în cadrul căreia se dezbate temeinicia juridică a proiectului legislativ. Foarte frecvent se întâmplă însă că tocmai atunci când vine rândul detaliilor, care pot ascunde eventuale interese oculte, modificările sunt supuse votării în lectura finală în lipsa unor dezbateri. În consecință, prin această portiță se pot strecura pe neobservate și unele intervenții controversate sau propuneri de natură să defavorizeze cetățenii. Tocmai astfel s-a întâmplat, spun deputații din opoziție, şi în cazul iniţiativei de indexare bianuală a pensiilor propusă de președintele Igor Dodon şi acceptată de premierul Ion Chicu, indexare ce urmează a fi aplicată din acest an.


Cu doar o zi înainte de aprobarea în lectură finală a inițiativei, deputatul socialist Vladimir Odnostalco a propus un amendament, care a trecut oarecum neobservat, deşi a schimbat radical propunerea președintelui Dodon. Proiectul, care a fost criticat de opoziție în varianta sa iniţială pentru că nu ar avea acoperire financiară, prevedea aplicarea graduală a majorării bianuale a pensiilor. În acest an urmau să fie indexate pensiile ce nu depășesc minimul de existență pentru pensionari, iar în 2022 ca pensiile să fie de cel puțin trei ori mai mari ca minimul de existență. Portalul cu profil economic mold-street.com a calculat că în 2020 vor fi indexate pensiile mai mici de 1700 de lei, iar în 2022 – cele de până la cinci mii de lei. Majorarea treptată a pensiilor indexate a fost practic anulată prin amendamentul socialistului Odnostalco. Astfel în următorii ani vor beneficia de măriri bianuale doar cei cu pensii mai mici de 1700 de lei, adică numărul beneficiarilor se va reduce semnificativ faţă de cel promis iniţial, concluzionează mold-street.com.

Deputatul socialist Vladimir Odnostalco a spus că măsura vine să consolideze pensiile şi să instituie caracterul permanent al indexării. Iar opoziţia parlamentară îi reproşează că a vrut astfel să camufleze faptul că nu erau bani la buget pentru a finanţa proiectul iniţial al preşedintelui Dodon.


Nu este prima dată când în Parlament se strecoară amendamente controversate. Experții în domeniu semnalaseră renumitul amendament al fostului deputat Furdui ce punea pe umerii consumatorilor moldoveni costurile pentru tranzitul gazelor rusești.

Aducând aceste şi alte exemple, deputaţii PAS au propus mai multe modificări la Regulamentul Parlamentului, astfel încât activitatea aleşilor poporului menite să fie mai transparentă. Se propune, între altele, publicarea obligatorie a amendamentelor cu indicarea numelor deputaţilor care le-au formulat, a anunțat deputatul Lilian Carp:

„Noi nu cunoaştem de foarte multe ori, numai în cazul când presa încearcă să afle cine au fost autorii amendamentelor, în ce condiţii aceste amendamente au fost propuse, deci opinia publică nu cunoaşte cine sunt autorii acestor amendamente. astfel noi ne trezim cu diferite modificări-minune după prima lectură a proiectului de lege care este votat în parlament. în lectura a doua este votat deja cu anumite amendamente şi noi nu ştim cine sunt deputaţii care propun aceste modificări.”

Deputaţii PAS mai propun publicarea pe pagina Parlamentului a întrebărilor și interpelărilor către aleșii poporului, urmate de răspunsuri, precum şi luările de cuvânt şi declarațiile deputaților făcute în ședințele publice ale legislativului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG