Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: „Nu-i exclus că există unii care strigă „Unirea” și nu vor Unirea”


Analistul politic Nicolae Negru în studioul Europei Libere de la Chișinău
Analistul politic Nicolae Negru în studioul Europei Libere de la Chișinău

Un interviu cu analistul politic Nicolae Negru, comentator la „Ziarul Național”.

Partidul Liberal, Partidul Naţional Liberal, Partidul Popular Românesc, Democraţia Acasă şi Uniunea Salvaţi Basarabia au decis crearea Mişcării Politice „UNIREA”. Partidele semnatare pledează pentru înființarea unei mișcări unioniste, a unui bloc politic ce va activa permanent din momentul formării și până la realizarea Unirii, devenind astfel un continuator firesc al Mișcării de eliberare națională. Mișcarea va fi constituită în această săptămână, la Chișinău. Comentatorul politic Nicolae Negru crede că este un pas într-o direcție bună, dar se întreabă: ce va urma?

Nicolae Negru: „Nu-i exclus că există unii care strigă „Unirea” și nu vor Unirea”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:59 0:00
Link direct

Nicolae Negru: „E un pas într-o direcție corectă, într-o direcție bună. Să vedem ce va urma, că am mai avut evenimente de acest fel și în alți ani și aceste construcții se prăbușeau la prima sarcină de alcătuire a listei electorale, nu se depășea acest moment, neapărat cineva ieșea, cineva era nemulțumit, cineva voia împărțire egală, însă alții aveau în vedere împărțire proporțională. Deci, deocamdată să nu ne grăbim, să nu spunem „hop” și să vedem ce va fi în continuare.”

Deocamdată să nu ne grăbim și să vedem ce va fi în continuare...

Europa Liberă: Și totuși, cinci din zece au decis să se unească. De ce alte cinci formațiuni ezită să accepte această unire?

Nicolae Negru: „Poate cu timpul vor vedea dacă există unele rezultate ale acestei uniri. Eu aș zice că mai bine să fuzioneze decât să formeze blocuri. Atunci am putea spune că, da, există o mișcare sau există o formațiune, dar așa, deocamdată, e ipotetic, adică e problematic. Să vedem ce se va întâmpla.”

Europa Liberă: Am auzit și voci care spuneau că tocmai cei care strigă sus și tare că sunt unioniști, ei nu ar vrea Unirea.

Nicolae Negru: „Nu-i exclus că există unii care strigă „Unirea” și nu vor Unirea, și strigă „Unirea” ori fiindcă au, să zicem așa, misiune să strige „Unirea”. De exemplu, Iurie Roșca nu striga „Unirea”? Dar până la urmă s-a dovedit că el striga „Unire”, dar cu voie de la KGB. Sunt, desigur, unii interesați, să zicem așa, personal de Unire, dar asta nu-i face mai puțin unioniști, adică nu avem niciun drept să facem...

Despre oricine am putea spune, și despre proeuropeni am putea spune că există unii proeuropeni care nu ar vrea integrarea europeană, care mai degrabă s-ar orienta spre Rusia, s-ar simți mai comod acolo, că e același sistem, aceleași reflexe, să spunem așa, aceeași atmosferă, un tătuc. Vedem chiar la socialiști că sunt unii... ”

Europa Liberă: Unioniștii, lăudați sau criticați, oricum ei au un argument că numărul celor care văd cu ochi buni reunificarea celor două state românești e în creștere?

Nicolae Negru: „Acesta este paradoxul: sondajele arată o creștere a numărului de simpatizanți ai re-Unirii, iar pe de altă parte, alegerile nu demonstrează lucrul acesta. E de fapt problema tuturor partidelor, nu doar a partidelor unioniste, este liderismul, să zicem așa, oamenii noștri sunt obișnuiți să voteze liderul partidului, doctrina sau sarcinile, obiectivele programatice mai puțin îi interesează pe unii oameni. Observăm chiar acum, în legătură cu alegerile precedente din februarie 2019 – a fost votată Maia Sandu și a fost votat Andrei Năstase.

Nu putem zice că au echipe extraordinare, că sunt oameni deosebiți, decât că au participat la proteste și, iată, asta le-a plăcut oamenilor și pentru asta i-au votat, că unii au puțină experiență sau deloc experiență politică, că au gafat, că au făcut greșeli foarte mari, văd că asupra unora se răsfrânge, asupra altora nu se răsfrânge.”

Europa Liberă: Un lider unionist ar avea șanse la alegerile prezidențiale din toamnă?

Nicolae Negru: „Depinde cine va fi liderul acesta unionist. Simpatizanții unioniști au o „meteahnă”, sunt foarte bine informați și fiecare dintre ei este strateg, fiecare dintre ei vede Unirea, dar o vede în felul lui și fiecare din ei votează rațional, mulți doar au votat, mulți unioniști nu numai că au votat cu PAS și cu PPDA, dar au îndemnat și pe alți unioniști să voteze cu PAS și cu PPDA și au găsit anumite argumente pentru acest fapt. Să vedem cine va candida la prezidențiale. S-ar putea să avem surprize, dar deocamdată nu văd vreun candidat, decât un candidat nou este liderul PUN, Octavian Țîcu, la alegerile din Chișinău...”

Europa Liberă: A suferit înfrângere...


Nicolae Negru: „A suferit înfrângere, dar a adunat un anumit număr de voturi, poate că era alt context, dar nu știu dacă contextul o să fie diferit acum în alegerile prezidențiale. Și-a încercat norocul dl Chirtoacă, aici, în Chișinău, a avut un rezultat onorabil, zece la sută, dar partidul său a avut mai puțin, adică s-ar putea ca să nu meargă toate voturile foștilor liberali, să nu meargă toate înspre Dorin Chirtoacă.”

Europa Liberă: Cum definiți Dvs. atitudinea pe care o au autoritățile de la București vizavi de această mișcare unionistă din Republica Moldova?

Nicolae Negru: „Inițiativele trebuie să vină de aici, noi suntem stat suveran și independent. Dacă se vor implica autoritățile de la București, vor ghida această mișcare, pot fi învinuiți de mixtiune în afacerile interne ale statului.”

Inițiativele trebuie să vină de aici, noi suntem stat suveran și independent...

Europa Liberă: Traian Băsescu, fostul lider de la Cotroceni, cu text deschis a vorbit că Basarabia este parte din sufletul lui.

Nicolae Negru: „E adevărat, e același popor român. Băsescu este un politician neconvențional, tocmai excepția care într-un fel confirmă regula. Mai sunt unii politicieni, dar, în general, Bruxelles-ul nu privește cu ochi buni, la Bruxelles se consideră că această mișcare unionistă dăunează reglementării transnistrene, de exemplu. S-a spus de multe ori sau s-a sugerat acest lucru, că supără Rusia, de exemplu, și sperie pe cineva acolo, să zicem, îi sperie pe minoritari, reprezentanții minorităților, deși lucrurile astea nu țin, dacă luăm așa, pe termen lung, nimeni doar nu spune că: „Hai să facem imediat, să-i forțăm pe cineva, să-i silim”, e vorba de o mișcare democratică, de un scop democratic, e vorba de o integrare într-un stat al Uniunii Europene.”


Europa Liberă: Până la urmă, există șansă ca să găsească limbaj comun aceste formațiuni cu viziuni pro-unioniste, să identifice un lider, pentru că și acest aspect contează, să aibă viziuni comune asupra a tot ceea ce se întâmplă în Republica Moldova?

Nicolae Negru: „Eu nu văd chiar atât de roz situația, vom trăi și vom vedea. Eu sper că vor apărea noi lideri credibili, poate mai tineri, mai activi, mai carismatici, să zicem așa, și încep-încep să apară acești lideri și abia atunci când vor apărea acești lideri, alegătorii nu vor, să zicem, ca Măgarul lui Buridan să se uite la dreapta sau la stânga, vor identifica imediat pe cine trebuie să voteze, cine va asigura realizarea acestui obiectiv. Cu această mulțime, cu această puzderie de partide desigur că alegătorului i se face lehamete și, mai cu seamă cu liderii, nu zic că puțini credibili că fiecare într-un fel are meritele lui, dar există o anumită saturație, Băsescu a folosit acest cuvânt: saturație de unii lideri. De-acum lumea așteaptă pe altcineva.”

XS
SM
MD
LG