Linkuri accesibilitate

Deputații PAS s-au răzgândit. Ziua Victoriei nu va fi redenumită, dar va fi marcată pe 8 mai


„Ziua Victoriei” la Complexul Memorial „Eternitate”, 9 mai 2023
„Ziua Victoriei” la Complexul Memorial „Eternitate”, 9 mai 2023

Deputații partidului de guvernământ au renunțat la intenția de a redenumi „Ziua Victoriei” în „Ziua comemorării și reconcilierii”, după ce inițiativa PAS a fost criticată de opoziția parlamentară. Ziua Victoriei ar urma însă să fie marcată pe 8 mai, și nu pe 9, așa cum era până acum.

Proiectul inițial, înregistrat pe 25 mai în legislativ, prevedea redenumirea „Zilei Victoriei și comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei”, marcată pe 9 mai, în „Ziua Comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”, aceasta urmând să fie consemnată pe 8 mai, ca în țările europene.

„Inițiativa are drept scop asocierea R. Moldova la comunitatea statelor democratice de pe continentul european”, argumentau atunci autorii proiectului, precizând că marcarea Zilei Victoriei pe 9 mai este o idee „impusă de Stalin și URSS, și preluată de actuala conducere a Federației Ruse”.

Totuși, la două săptămâni după înregistrare, deputații PAS Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici au venit cu amendamente la proiectul colegilor și au propus ca sintagma „Ziua Victoriei” să rămână, pentru că „această Victorie a fost una comună, la ea contribuind prin jertfe şi eroism mai multe popoare, inclusiv moldovenii”.

Potrivit lui Sinchevici, amendamentul va stipula că „Ziua Victoriei şi comemorării celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial va deveni o zi comemorativă naţională”.

Proiectul de lege este inclus în ordinea de zi a ședinței de joi, 8 iunie. În debutul ședinței, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au votat pentru excluderea acestuia de pe ordinea de zi, însă propunerea nu a fost susținută de majoritate.

Opoziția a protestat în plen și în fața parlamentului

Inițiativa PAS a fost inclusă pe agenda parlamentului pe 25 mai, dar proiectul nu a ajuns la etapa de vot în acea zi și nici la următoarea ședință, din 26 mai.

Partidul Socialiștilor, Partidul Șor și susținătorii acestora au protestat în fața parlamentului câteva zile la rând, cerând deputaților PAS să renunțe la ideea de a redenumi „Ziua Victoriei” în „Ziua comemorării și reconcilierii”.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a organizat și consultări publice pe marginea proiectului. Vice-președintele parlamentului, deputatul socialist Vlad Batrîncea, a numit inițiativa „periculoasă pentru societate”.

Liderul comitetului național „Pobeda”, Alexei Petrovici, care organizează împreună cu Partidul Socialiștilor marșul „Regimentului Nemuritor” și alte evenimente dedicate Zilei Victoriei, a recomandat deputaților să ceară mai întâi acordul veteranilor și doar apoi să voteze proiectul.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG