Linkuri accesibilitate

Despre inițiativa valorificării pământurilor de țelină și pârloagă


Un grup de tineri muncitori de la Uzina de reparație a tractoarelor din Chișinău gata de a pleca la desțelenirea stepei kazahe. „Moldova socialistă”, 25 Februarie 1954.
Un grup de tineri muncitori de la Uzina de reparație a tractoarelor din Chișinău gata de a pleca la desțelenirea stepei kazahe. „Moldova socialistă”, 25 Februarie 1954.

Deoarece recolta de cereale la scara URSS nu satisfăcea necesitățile populației și ale economiei, partidul a pus la 2 martie 1954 sarcina desțelenirii a cel puțin 13 mln de hectare de terenuri virgine din Kazahstan, Siberia, Ural, Povoljie și Caucazul de Nord.

De pe aceste suprafețe se planifica să se recolteze circa 1,1-1,2 mln puduri de cereale. Producția totală cerealieră trebuia să crească în următorii ani cu 30-40% față de nivelul anului 1953.

Pentru valorificarea pământurilor noi trebuiau 120 mii de tractoare, 10 mii de combine, nenumărate utilaje și camioane. Trebuiau brațe de muncă calificate, cadre de conducere și specialiști. Cel puțin o 100 de mii de tineri mecanizatori erau așteptați în stepa kazahă. Trimiterea muncitorilor în regiunile de țelină era privită ca o „datorie de cinste” pentru orice întreprindere sau instituție.

Cei care plecau la însușirea pământurilor de țelină și pârloagă primeau un ajutor de trei salarii lunare, li se achitau cheltuielile pentru transport și instalare la noul loc de muncă. Ca stimulent, se stabilise și un spor de 15 % la leafa lunară.

În Hotărârea partidului din 2 martie RSS Moldovenească, curios, este menționată alături de republicile din Asia Mijlocie și Transcaucazia, de Kazahstan și de Ucraina, cărora li s-a cerut să mărească „cu mult” suprafețele cultivate cu bumbac, în special, a celor irigate. Iar, la numai câteva săptămâni de la istorica Hotărâre începea o amplă campanie de mobilizare a tinerilor pentru desțelenirea stepei din îndepărtatul Kazahstan.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG