„Aceste acțiuni nu s-au petrecut în ultimii șapte, opt ani de zile”, spune șeful Inspectoratului General al Poliției, care are în subordine Batalionul de poliție cu destinație specială „Fulger”, unde s-a depistat că munițiile dintr-o ladă au fost înlocuite cu nisip și pietre.
El adaugă că aceste cartușe nu se mai produc din anul 1996 și erau de calibru mic, utilizate, de obicei, pentru pistoalele Makarov.
Ancheta a stabilit că munițiile ar fi fost furate până în anul 2017, deoarece până atunci lăzile cu muniții erau păstrate într-un depozit al Ministerului de Interne din centrul Chișinăului, care nu avea condițiile de securitate necesare pentru păstrarea unor astfel de obiecte. „Era un depozit în care se păstrau și uniformele, și cartușele, și mașinile, și tot”.
„Eu pot să spun cu fermitate că acestea nu au dispărut acum de la brigada de poliție cu destinație specială a Fulger”, susține șeful IGP.
Cernăuțeanu mai spune că este complicat să se vadă dacă lipsește ceva într-o anumită ladă cu muniții. „Ele sunt în cutii metalice, deci prima lădiță este exact ca o cutie de conservă închisă ermetic, după care este o cutie de lemn și ea este sigilată”, adaugă șeful IGP.
El a adăugat că lăzile cu muniții, inclusiv cele din care s-au furat cartușele, au fost transferate într-un nou depozit al „Fulger”, construit după 2017 cu ajutorul partenerilor de dezvoltare și care este securizat.
„Nu poate oricine intra să ia o ladă sau să schimbe în acea ladă ceva, deoarece [depozitul] este într-o monitorizare continuă”, adăugă șeful IGP.
După acest caz, Ministerul de Interne a început „un proces foarte amplu de verificare a tuturor munițiilor din dotare”, spune Cernăuțeanu, dar nu a oferit detalii dacă au fost depistate și alte incidente de acest fel în timpul verificărilor.