Marți seară, la Chișinău, a avut loc singura dezbatere directă între cei doi candidați la funcția de primar al capitalei: socialistul Ion Ceban și Andrei Năstase, liderul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, candidat sprijinit de PAS și, între timp, de alte partide care se declară pro-europene și se percept în opoziție cu Partidul Socialistilor. A fost şi singura dezbatere publică la care au putut participa şi locuitorii din Chișinău. Unii au plecat mai zăpăciţi decât au venit, cum veţi afla din reportajul corespondentei noastre.
Moş Gheorghe: „Am venit că mă interesează şi pe mine oamenii care intră în politică. Vreau să-i aud de aproape şi să-i ascult, părerile lor, programele”.
Europa Liberă: Aveţi şi întrebări pentru cei doi candidaţi?
Moş Gheorghe: „Am, dar nu ştiu dacă mă va ajunge rândul.”
Moş Gheorghe, aşa s-a prezentat septuagenarul timid şi aplecat de ani, pe care l-am întâlnit la intrarea în cinematograful Odeon. A venit, la fel ca alţi câţiva zeci de locuitori ai capitalei, să se intereseze despre soluţiile pe care le au socialistul Ion Ceban şi liderul formaţiunii „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, la problemele cu care se confruntă capitala.
Europa Liberă: Dle Gheorghe, dar cum arată pentru dumitale un bun primar, ce calităţi trebuie să aibă?
Moş Gheorghe: „Un bun primar trebuie să aibă echipă bună, specialişti şi cinstiţi, de onoare. Că nu primarul va lucra în toate domeniile, că acolo-s multe domeniile, se numesc şefi de direcţii, aşa-i?”
Europa Liberă: Deci, pentru dumitale echipa-i importantă?
Moş Gheorghe: Echipa, dar cel mai principal e primarul”.
Dezbaterea publică de marţi seara a fost singura din ajunul celui de-al doilea scrutin pentru şefia capitalei. Sala cinematografului Odeon a fost plină, însă mulţi dintre cei prezenţi erau susţinători ai celor două tabere, fapt care a încins atmosfera.
Pretendenții la funcţia de primar al capitalei au avut ocazia să-şi adreseze întrebări însă acestea au sunat mai mult a acuzaţii. Ion Ceban i-a reproşat lui Andrei Năstase că nu ar fi pregătit pentru a conduce primăria, în timp ce liderul PPDA l-a acuzat pe socialist că ar fi pus umărul la ceea ce el a numit procesul de distrugere a patrimoniului municipalităţii.
În partea a doua a dezbaterii microfonul a fost transmis în sală. Cei prezenţi au vrut să afle cum vor reabilita staţia de epurare pentru a elimina mirosul neplăcut din Chişinău, ce soluţii au pentru persoanele cu dizabilităţi care nu au acces în clădirile publice pentru că lipsesc rampele sau cum vor amenaja gunoiştea din preajma satului Ţînţăreni, unde se depozitează deşeurile din capitală.
Activistul civic Alexei Dimitrov a avut o întrebare legată de problema parcărilor din oraş:
„Pentru fiecare dintre candidaţi: care sunt cele cinci măsuri de la securizare a trotuarelor de la parcarea neregulamentară a automobilelor cu excepţia ideii de construcţie a parcărilor multietajate.”
Andrei Năstaste: „Ne propunem pentru început patru-cinci parcări la intrările din oraş, apoi vom delimita foarte clar care este trotuarul şi care sunt parcările. În primiii ani de activitate ne propunem cel puţin 20 de mii de locuri de parcări, lucru care este posibil de realizat.”
Ion Ceban: „20 de mii de locuri de parcare noi, nu contează cu participarea partenerilor privaţi, direct de către municipalitate, costă un miliard de lei, ca să ştiţi, dle Năstase. Acesta este un ban enorm de mare pe care nu-l aveţi. În ceea ce ţine de securizare, trecerea trebuie să fie îndreptată spre parcările subterane şi multietajate, în special din zona de centru, de aici trebuie să le evacuăm. Ce a fost pe Ştefan cel Mare a fost o greşeală enormă. Eu aş pune vazoane de flori şi aş însărpi condiţiile în ce priveşte parcările neregulamentare pe perimetrul bulevardului”.
Unii din locuitorii capitalei au plecat nemulţumiţi de la dezbatere, spunând că nu au primit răspunsurile la întrebările pe care le aveau şi că discuţia i-a lăsat în ceaţa:
„Nu pot să spun altceva decât că arată faţa politicii moldoveneşti după independenţă încoace.”
„Probabil miza este foarte mare în ceea ce ţine de cine va câștiga primăria capitalei, de asta şi susţinătorii ambelor partide au fost destul de fierbinţi.”
Până ce nu vom învăţat să comunicăm unul cu altul nu se vor schimba lucrurile în ţara noastră. Este concluzia după cele auzit aici...
„Nu s-a vorbit despre copii, nu s-a vorbit despre grădiniţe, nu s-a vorbit despre accesul liber în şcoli pentru persoanele cu dizabilităţi. Nu s-a vorbit despre medicină, nu s-a vorbit despre faptul că v-a rămâne oraşul fără medicină şi atunci ce se va întâmpla cu această populaţie?”
„Cum să vă spun, nu prea îmi place pentru că la noi oamenii nu prea ştiu a se comporta civilizat, deci, a se asculta unul pe altul. Eu înţeleg că aici sunt foarte diferite opiniile. Până ce nu vom învăţat să comunicăm unul cu altul nu se vor schimba lucrurile în ţara noastră. Este concluzia după cele auzit aici”.
Supărat de la dezbatere a plecat şi Moş Gheorghe, septuagenarul care avea pregătite câteva întrebări pentru cei doi candidaţi. Aflu că alţii au fost mai iute de picior, prin urmare, a rămas fără răspuns la întrebare:
„Nu, nu am putut. Nu mi-au dat cuvântul. Socialiştii au fost mai gălăgioşi”.
Europa Liberă: Ce întrebare aţi vrut să puneţi Dvs?
„Sunt multe probleme cu parcările auto, cu salubrizarea, probleme cu loturile vândute şi banii puşi în buzunar!”
Europa Liberă: Plecaţi de aici cu ce fel de sentimente?
„Ca de obicei, eu sunt optimist, nu pesimist şi eu sper că pe data de 3 vom birui, doamnă”.