Linkuri accesibilitate

Diaspora, în „balanța” electorală


La o secție de votare din București, în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie din Republica Moldova
La o secție de votare din București, în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie din Republica Moldova

Deși mai puțini decât în turul doi al alegerilor prezidențiale, din noiembrie, alegătorii din diaspora au participat masiv la vot și la parlamentarele de duminică. Și, în afară de votul masiv pentru partidul pro-prezidențial PAS, au dat o nouă lovitură formațiunii în frunte cu fostul președinte Igor Dodon, care i-a înfuriat anul trecut descriindu-i drept „electorat paralel”.

Diaspora, în „balanța” electorală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct

Serafima Soloviov este stabilită de peste 20 de ani la Moscova. La scrutinul de duminică a făcut parte din comisia unei secții de votare. Serafima lucrează în capitala Federației Ruse ca să poată întreține fetele și nepoții de acasă. Spune că a votat duminică chiar la primele ore ale dimineții. Și-a pus mari speranțe în viitorul Parlament, însă recunoaște că nu este gata să revină acasă:

Să deschidem locuri de muncă, ca pe timpuri, când omul nu avea nevoie să plece peste hotare...

„Până la patru dimineață am stat trează, până am aflat toate rezultatele. De mult îmi pasă de țară, dar mi-i frică să mă întorc acasă. De ce nu m-am întors în țară? Din cauza fricii de sărăcie. Ar trebui să se deschidă uzinele, fabricile care aduceau venit statului, dar nu unui om oarecare în buzunar. Să deschidem locuri de muncă, ca pe timpuri, când omul nu avea nevoie să plece peste hotare. Asta-i principalul. Stau toate pământurile pârloagă. Țara trebuie refăcută din nou. De la zero trebuie luat”.

Europa Liberă: La scrutinul de duminică a învins un partid pro-european. Cum vă așteptați să evolueze relația Republicii Moldova cu Federația Rusă, țara în capitala căreia vă aflați?

Serafima Soloviov: „Moldova trebuie să trăiască bine cu toate-toate țările. Cu toți trebuie să fie bine, cum a fost cândva, și cu Ucraina, și cu Rusia. Unde a plecat prima dată la lucru lumea? Nu la Moscova? Doar apoi s-a dus în Italia. Eu cinstit vă spun, eu Italia nu o iubesc de când prima dată s-au deschis drumurile și s-au dus femeile încolo. Nu o pot suferi.”

O analiză semnata de fostul deputat Veaceslav Ioniță arată că în ultimele scrutine, diaspora înclină serios balanța când e vorba de rezultat. În viitorul Parlament, 14 deputați au fost aleși prin votul cetățenilor moldoveni stabiliți în afara țării. La scrutinul din noiembrie, diaspora a reușit o mobilizare fără precedent, mai ales în cel de-al doilea tur de scrutin.

Atunci au votat peste 260 de mii de oameni, care i-au asigurat președintei Maia Sandu un avans de aproape 15 puncte procentuale față de contracandidatul său Igor Dodon. Sociologul Petru Negură, bursier Humbold la Institutul de studii Est și Sud-Est Europene din Regensburg, Germania, spune că fosta guvernare lasă o moștenire complicată noii majorități:

PAS și Maia Sandu nu ar avea niciun motiv să spună că nu am putut să facem reforme pentru că...

„S-ar putea ca lumea să fie mai nerăbdătoare și să aibă exigențe mai mari față de această forță politică, tocmai din motivul că acum toată puterea este practic de partea noii guvernări și de partea PAS-ului și a Maiei Sandu. Prin urmare, nu ar avea niciun fel de alt motiv de a spune că noi nu am putut să facem reforme pentru că... Dar, aici este un dar. Poate ar trebui formulată puțin altfel această relație dintre oameni care așteaptă ceva... Mie mi se pare că aici ar trebui și societatea puțin să se schimbe, să se implice în actul de guvernare și ca o forță care monitorizează, dar și care se implică în acțiuni de societate. De asemenea, avem nevoie de instituții puternice, în pofida ideii că un stat democratic este un stat în care se poate face orice. Nu, un stat democratic se bazează pe instituții puternice.”

Datele Comisiei Electorale Centrale arată că peste 86 la sută din cetățenii moldoveni din afara țării, care au participat la scrutinul de duminică, și-au dat votul pentru formațiunea pro-prezidențială PAS.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG