După mai mulți ani de activitate ca antreprenor la Mingir, Hâncești, Petru Căpățînă a decis să plece peste hotare. Motive sunt mai multe, a mărturisit el într-un interviu cu Europa Liberă. Din 2016 au început a se face presiuni pe consilieri raionali şi pe cei care aveau afaceri. Si-a luat familia şi a plecat în Marea Britanie. El speră că noua clasă politică şi noua guvernare care vor veni după 11 iulie să nu-l dezamăgească, pentru că majoritatea moldovenilor au ajuns migranți din vina celor care au guvernat țara.
Petru Căpățînă: „Cetățenii R. Moldova au plecat din cauza guvernărilor pe care le-am avut de la independență încoace, adică majoritatea se fac vinovați de plecarea cetățenilor, care au ales străinătatea pentru o viață mai bună și un salariu mai decent. Pentru că la noi oamenii nu trăiesc, dar supraviețuiesc. De aceea au plecat, pentru o viață mai bună.”
Europa Liberă: Dar dacă ar fi rămas acasă, n-ar fi insistat ei oare mai mult ca să aducă la guvernare politicieni care să se gândească la interesele și preocupările populației?
Petru Căpățînă: „Poate, dar cetățenii care au dorit sincer să se implice și să facă politică, care ar fi vrut să gestioneze țara corect, au văzut că nu au sorți de izbândă sau nu au șanse să ajungă la putere, deoarece sistemul nostru este astfel făcut că e complicat ca oamenii cinstiți să ajungă la guvernare.
Este manipulare și sunt puține mass-media care, într-adevăr, vor să le deschidă oamenilor mințile, ca să le ofere informația corectă, mai mult e manipulare și dezinformare. Și cetățenii care au vrut o altă viață, din cunoscuți, din auzite, au luat calea străinătății.
Acum țara s-a trezit, R.Moldova a făcut un pas la alegerile prezidențiale și sper ca pe 11 iulie să mai facem un pas și să schimbăm lucrurile în bine. Trebuie să avem o guvernare care să țină, într-adevăr, la cetățeni și cei de peste hotare să ne întoarcem acasă și să ne bucurăm de familie și de prietenii pe care-i avem.”
Europa Liberă: Iată că de ceva vreme se vorbește despre două Moldove, Moldova celor rămași acasă și Moldova celor plecați. Ce scop urmăresc politicienii când vorbesc despre Moldova celor rămași acasă și Moldova celor din diaspora?
Petru Căpățînă: „Nu există așa ceva. Politicienii au inventat asta. Cetățenii care au plecat peste hotare, diaspora, ei au altă viziune, pentru că aici legea, statul sunt în slujba cetățeanului. Numai la noi, guvernanții, când ajung în fotolii uită că sunt în slujba cetățeanului și-și fac propriile interese. Și vă dau un exemplu.
La noi, ditamai președinte este filmat cum ia punga cu bani, inițial toată lumea a tăcut și el ne spune că a fost o misiune, dar și un copil mic înțelege că aceasta a fost mită. Și vă dau exemplul din Marea Britanie: ministrul sănătății, acum, în luna iunie, s-a întâlnit cu o persoană cu care nu s-a văzut mulți ani și s-au îmbrățișat. Și pentru că aceasta a fost în perioada pandemiei, pentru că restricțiile nu erau scoase și presa l-a văzut, el și-a dat demisia de onoare. Pentru că ei, englezii, țin la demnitate și la imaginea lor. La noi, când politicienii, conducătorii țării sunt prinși în flagrant, n-au pic de obraz și mint oamenii cu nerușinare.
Dar cei care au plecat peste hotare au văzut altfel de guvernare, altfel de legi, care sunt în favoarea cetățenilor, și de aceea au plecat. Cetățenii vor mult să se întoarcă înapoi, dar miza sunt alegerile anticipate din 11 iulie 2021.”
Europa Liberă: Și dacă s-ar întoarce măcar jumătate de milion din cei plecați, cu ce s-ar ocupa ei în R.Moldova?
Petru Căpățînă: „Eu cred că vor aduce experiența țărilor europene la noi în țară, pentru că una e să înveți la universitate și alta e să ai experiență. O parte, care au cetățenia statului unde trăiesc, nu mai vor să revină, dar o anumită parte dorește să revină în R.Moldova. Fie că au strâns bani, fie că au o experiență bogată, ei pot contribui la inițierea unor afaceri, pentru a deschide niște locuri de muncă și pentru a plăti impozite la stat.”
Europa Liberă: Dar Dvs. din ce categorie faceți parte, din categoria celor care vor să se întoarcă cât de curând posibil sau din categoria celor care vor să rămână acolo unde se simt bine, acolo unde s-au integrat, unde au confort?
Petru Căpățînă: „Am să vă zic. Eu sunt plecat de patru ani, periodic revin, la 7-8 luni, vreo trei luni stau în țară. Adică, mă duc, vin. Dar vreau să mă întorc acasă și avem o datorie morală, să-i zic așa, fiindcă statul a investit în noi 10 ani, ne-a crescut, ne-a educat și noi la rândul nostru suntem datori să întoarcem din ce am învățat, din ce am acumulat, să dăm la generația următoare, ca R.Moldova să se dezvolte, să meargă pe o cale corectă și să ne mândrim că suntem cetățeni ai R.Moldova.”
Europa Liberă: Dar atunci când o să decideți dacă reveniți în R.Moldova sau mai stați acolo, în Marea Britanie, o să luați în calcul în ce condiții reveniți acasă, ce job puteți să practicați, ce salariu urmează să ridicați, la ce o să vă gândiți în primul rând?
Petru Căpățînă: „Sunt mai mulți factori. Oamenii din generația noastră, care au prins și Uniunea Sovietică, au prins mai multe vremuri, au făcut diferența, cum se guvernează în țările europene unde legea e în capul mesei. N-o să fie ușor, chiar de-au să câștige partidele care ne promit lucruri bune. Dar noi, cetățenii, trebuie să contribuim și să ajutăm ca guvernarea să meargă pe calea corectă, să ne implicăm activ. Și cred că noi putem să ne întoarcem, dar în primul rând ne gândim la un salariu și la un job, pentru a ne întreține familia, pentru că nu putem să venim în țară numai de dragul revenirii. Pentru asta trebuie ca justiția să-și facă treaba și legea să fie în capul mesei.Toată problema e în justiție.”
Europa Liberă: Când vorbiți că ar trebui să fiți remunerați cu un salariu decent, care ar fi mărimea salariului pentru un cetățean revenit de peste hotare în Moldova?
Petru Căpățînă: „Hai să vă zic așa, prețurile din Marea Britanie sunt uneori mai mici decât cele din R.Moldova, chiar și la produsele agricole. Aici, în Marea Britanie, indiferent că e iarnă sau vară, ele sunt standart, poate cu mici diferențe, dar la buzunarul omului nu se simte. Dar făcând comparație, cred că dacă ar fi chiar jumătate din salariul care este aici, în Marea Britanie, mulți ar accepta să vină acasă.”
Europa Liberă: Și o jumătate din salariul pe care-l ridicați acolo, în R.Moldova ar fi cam cât?
Petru Căpățînă: „Vreo 20 de mii de lei, în funcție de cine și în ce domenii se califică. Minimum de la 15 mii în sus, adică.”
Europa Liberă: În campania electorală și nu doar, cetățenii își arată dezamăgirea față de calitatea clasei politice, iată că și această dată de 11 iulie ar ajuta votantul să aleagă grâul de neghină și să trimită 101 aleși ai poporului în Parlament care ar reprezenta interesele cetățenilor și care s-ar preocupa de soluționarea multiplelor probleme cu care se confruntă populația. Este ușor astăzi să știi cui să-i dai votul pentru a nu greși?
Petru Căpățînă: „De exemplu, pentru mine nu e complicat, dar pentru mulți cetățeni e mai greu, pentru că sunt informați greșit. Adică cetățenii care se află în Europa ei se informează din surse credibile, cum este și Radio Europa Liberă. Cei care zic că diaspora nu trebuie să voteze au luat asta tot de la politicieni, că ei au vorbit așa ceva, și televiziunile care le sunt afiliate distorsionează informația și dacă în fiecare zi îți spun una și aceeași la știri, ajunge că minciuna e adevăr. De aceea și este această diferență dintre gândirea cetățenilor din R.Moldova și a celor plecați peste hotare. Cetățenii de acasă nu sunt vinovați, de vină sunt politicienii care fac rău între cetățeni, ca să se învrăjbească chiar și rudele, ca unul să fie de o parte a baricadei și altul de altă parte. Dar cetățenii au ales un președinte care ne reprezintă cu demnitate și cred că acum vor face următorul pas, să aleagă un parlament care să ne reprezinte și R.Moldova să meargă pe o cale corectă și să nu se mai întoarcă la ce a fost până acum.”
Europa Liberă: Dar care ar fi drumul acesta corect despre care vorbiți că ar trebui să-l parcurgă R.Moldova, stat ajuns la 30 de ani de independență, care ar fi această cale corectă pe care v-o doriți?
Petru Căpățînă: „N-o să vină nimeni dinafară să ne arate, să ne spună sau să ne învețe cum, fiecare din noi trebuie să ne facem curățenie în ograda noastră, fiecare trebuie să fim mai buni și să respectăm ce trebuie și legile. Dar, în primul rând, guvernanții, când ajung în fotolii, trebuie să respecte ceea ce au promis, dar nu să se gândească la propriul lor buzunar. Al doilea moment și problema cea mai mare este justiția, pentru că aici nu poate să ajungă un procuror, un judecător cinstit, pentru că acest sistem este corupt, din tată-n fiu. Și vă dau un exemplu recent: un tată care a fost deputat spunea de Moldova fără comuniști și Moldova fără Voronin, feciorașul lui acum zice de Moldova cu socialiștii, Moldova cu Voronin. E un paradox. Dar acum a venit altă generație, cu altă școală, cu altă mentalitate, și avem și această aniversare frumoasă de 30 de ani de independență și sperăm să avem un parlament bun, un parlament cinstit, care să schimbe lucrurile în țară și R.Moldova să meargă înainte.
Europa Liberă: Pentru că ați sugerat că sunteți cu mâna pe pulsul activității social-politice din R.Moldova, ați reținut probabil că sunt politicieni care spun că dacă cumva rezultatele nu vor îndreptăți așteptările lor, ar putea să se ajungă la proteste după data de 11 iulie. Ce înțelegeți Dvs. din aceste mesaje pe care le transmit unii concurenți electorali?
Petru Căpățînă: „Depinde de politician sau de concurent electoral. Dacă e vorba despre fostul președinte, pe acela niciun copil de grădiniță nu-l mai crede. Eu nu am încredere în așa om, care azi spune una și mâine alta. Cred că cetățenii R. Moldova au înțeles și n-au să mai înghită toate gogoșile astea ale lor. Cred că cetățenii vor vota corect și nu vom ajunge la asemenea destabiliare și proteste. Problema la noi e că se fac niște știri false. Eu cred că lumea, cetățenii, au înțeles și n-or să mai meargă pe piste false, gen 30 000 de sirieni; vin americanii etc. Noi nu trebuim la nimeni, dacă vorbim de Europa și alte țări civilizate. Ei vor ca la noi, în R.Moldova, să fie pace, ca țara să se dezvolte și să nu fie conflicte. Pentru că noi avem destule probleme ale noastre, pe care ni le creăm singuri, adică nu noi, cetățenii, ci politicienii, care văd că pierd puterea și încep a inventa sperietori.”
Europa Liberă: Dar cetățenii acestui stat știu ce vor?
Petru Căpățînă: „Mulți știu, dar mulți sunt manipulați, portalurile de știri și televiziunile manipulează. Propaganda asta lucrează nu pentru cetățeni, ci împotriva lor, de aceea avem ce avem.”
Europa Liberă: Iar agentul schimbării este chiar cetățeanul, în ziua alegerilor.
Petru Căpățînă: „Desigur, cetățeanul, la 11 iulie, cred că va lua o decizie corectă, va vota un partid sau partidele pe care le crede el și următoarea majoritate parlamentară sau partidul care va face această majoritate principalul e să țină cont de părerea și opțiunea cetățenilor și ce vor ei, pentru că, este o vorbă: a ajunge la putere este greu, a o menține e și mai greu, dar o pierzi în cinci secunde.”
Europa Liberă: Și dacă s-ar întoarce măcar jumătate de milion din cei plecați, cu ce s-ar ocupa ei în R.Moldova?
Petru Căpățînă: „Eu cred că vor aduce experiența țărilor europene la noi în țară, pentru că una e să înveți la universitate și alta e să ai experiență. O parte, care au cetățenia statului unde trăiesc, nu mai vor să revină, dar o anumită parte dorește să revină în R.Moldova. Fie că au strâns bani, fie că au o experiență bogată, ei pot contribui la inițierea unor afaceri, pentru a deschide niște locuri de muncă și pentru a plăti impozite la stat.”
Europa Liberă: Dar Dvs. din ce categorie faceți parte, din categoria celor care vor să se întoarcă cât de curând posibil sau din categoria celor care vor să rămână acolo unde se simt bine, acolo unde s-au integrat, unde au confort?
Petru Căpățînă: „Am să vă zic. Eu sunt plecat de patru ani, periodic revin, la 7-8 luni, vreo trei luni stau în țară. Adică, mă duc, vin. Dar vreau să mă întorc acasă și avem o datorie morală, să-i zic așa, fiindcă statul a investit în noi 10 ani, ne-a crescut, ne-a educat și noi la rândul nostru suntem datori să întoarcem din ce am învățat, din ce am acumulat, să dăm la generația următoare, ca R.Moldova să se dezvolte, să meargă pe o cale corectă și să ne mândrim că suntem cetățeni ai R.Moldova.”
Europa Liberă: Dar atunci când o să decideți dacă reveniți în R.Moldova sau mai stați acolo, în Marea Britanie, o să luați în calcul în ce condiții reveniți acasă, ce job puteți să practicați, ce salariu urmează să ridicați, la ce o să vă gândiți în primul rând?
Petru Căpățînă: „Sunt mai mulți factori. Oamenii din generația noastră, care au prins și Uniunea Sovietică, au prins mai multe vremuri, au făcut diferența, cum se guvernează în țările europene unde legea e în capul mesei. N-o să fie ușor, chiar de-au să câștige partidele care ne promit lucruri bune. Dar noi, cetățenii, trebuie să contribuim și să ajutăm ca guvernarea să meargă pe calea corectă, să ne implicăm activ.
Și cred că noi putem să ne întoarcem, dar în primul rând ne gândim la un salariu și la un job, pentru a ne întreține familia, pentru că nu putem să venim în țară numai de dragul revenirii. Pentru asta trebuie ca justiția să-și facă treaba și legea să fie în capul mesei.Toată problema e în justiție.”
Europa Liberă: Când vorbiți că ar trebui să fiți remunerați cu un salariu decent, care ar fi mărimea salariului pentru un cetățean revenit de peste hotare în Moldova?
Petru Căpățînă: „Hai să vă zic așa, prețurile din Marea Britanie sunt uneori mai mici decât cele din R.Moldova, chiar și la produsele agricole. Aici, în Marea Britanie, indiferent că e iarnă sau vară, ele sunt standart, poate cu mici diferențe, dar la buzunarul omului nu se simte. Dar făcând comparație, cred că dacă ar fi chiar jumătate din salariul care este aici, în Marea Britanie, mulți ar accepta să vină acasă.”
Europa Liberă: Și o jumătate din salariul pe care-l ridicați acolo, în R.Moldova ar fi cam cât?
Petru Căpățînă: „Vreo 20 de mii de lei, în funcție de cine și în ce domenii se califică. Minimum de la 15 mii în sus, adică.”
Europa Liberă: În campania electorală și nu doar, cetățenii își arată dezamăgirea față de calitatea clasei politice, iată că și această dată de 11 iulie ar ajuta votantul să aleagă grâul de neghină și să trimită 101 aleși ai poporului în Parlament care ar reprezenta interesele cetățenilor și care s-ar preocupa de soluționarea multiplelor probleme cu care se confruntă populația. Este ușor astăzi să știi cui să-i dai votul pentru a nu greși?
Petru Căpățînă: „De exemplu, pentru mine nu e complicat, dar pentru mulți cetățeni e mai greu, pentru că sunt informați greșit. Adică cetățenii care se află în Europa ei se informează din surse credibile, cum este și Radio Europa Liberă. Cei care zic că diaspora nu trebuie să voteze au luat asta tot de la politicieni, că ei au vorbit așa ceva, și televiziunile care le sunt afiliate distorsionează informația și dacă în fiecare zi îți spun una și aceeași la știri, ajunge că minciuna e adevăr.
De aceea și este această diferență dintre gândirea cetățenilor din R.Moldova și a celor plecați peste hotare. Cetățenii de acasă nu sunt vinovați, de vină sunt politicienii care fac rău între cetățeni, ca să se învrăjbească chiar și rudele, ca unul să fie de o parte a baricadei și altul de altă parte. Dar cetățenii au ales un președinte care ne reprezintă cu demnitate și cred că acum vor face următorul pas, să aleagă un parlament care să ne reprezinte și R.Moldova să meargă pe o cale corectă și să nu se mai întoarcă la ce a fost până acum.”
Europa Liberă: Dar care ar fi drumul acesta corect despre care vorbiți că ar trebui să-l parcurgă R.Moldova, stat ajuns la 30 de ani de independență, care ar fi această cale corectă pe care v-o doriți?
Petru Căpățînă: „N-o să vină nimeni dinafară să ne arate, să ne spună sau să ne învețe cum, fiecare din noi trebuie să ne facem curățenie în ograda noastră, fiecare trebuie să fim mai buni și să respectăm ce trebuie și legile.
Dar, în primul rând, guvernanții, când ajung în fotolii, trebuie să respecte ceea ce au promis, dar nu să se gândească la propriul lor buzunar.
Al doilea moment și problema cea mai mare este justiția, pentru că aici nu poate să ajungă un procuror, un judecător cinstit, pentru că acest sistem este corupt, din tată-n fiu. Și vă dau un exemplu recent: un tată care a fost deputat spunea de Moldova fără comuniști și Moldova fără Voronin, feciorașul lui acum zice de Moldova cu socialiștii, Moldova cu Voronin. E un paradox. Dar acum a venit altă generație, cu altă școală, cu altă mentalitate, și avem și această aniversare frumoasă de 30 de ani de independență și sperăm să avem un parlament bun, un parlament cinstit, care să schimbe lucrurile în țară și R.Moldova să meargă înainte.
Europa Liberă: Pentru că ați sugerat că sunteți cu mâna pe pulsul activității social-politice din R.Moldova, ați reținut probabil că sunt politicieni care spun că dacă cumva rezultatele nu vor îndreptăți așteptările lor, ar putea să se ajungă la proteste după data de 11 iulie. Ce înțelegeți Dvs. din aceste mesaje pe care le transmit unii concurenți electorali?
Petru Căpățînă: „Depinde de politician sau de concurent electoral. Dacă e vorba despre fostul președinte, pe acela niciun copil de grădiniță nu-l mai crede. Eu nu am încredere în așa om, care azi spune una și mâine alta. Cred că cetățenii R. Moldova au înțeles și n-au să mai înghită toate gogoșile astea ale lor.
Cred că cetățenii vor vota corect și nu vom ajunge la asemenea destabiliare și proteste. Problema la noi e că se fac niște știri false. Eu cred că lumea, cetățenii, au înțeles și n-or să mai meargă pe piste false, gen 30 000 de sirieni; vin americanii etc. Noi nu trebuim la nimeni, dacă vorbim de Europa și alte țări civilizate. Ei vor ca la noi, în R.Moldova, să fie pace, ca țara să se dezvolte și să nu fie conflicte. Pentru că noi avem destule probleme ale noastre, pe care ni le creăm singuri, adică nu noi, cetățenii, ci politicienii, care văd că pierd puterea și încep a inventa sperietori.”
Europa Liberă: Dar cetățenii acestui stat știu ce vor?
Petru Căpățînă: „Mulți știu, dar mulți sunt manipulați, portalurile de știri și televiziunile manipulează. Propaganda asta lucrează nu pentru cetățeni, ci împotriva lor, de aceea avem ce avem.”
Europa Liberă: Iar agentul schimbării este chiar cetățeanul, în ziua alegerilor.
Petru Căpățînă: „Desigur, cetățeanul, la 11 iulie, cred că va lua o decizie corectă, va vota un partid sau partidele pe care le crede el și următoarea majoritate parlamentară sau partidul care va face această majoritate principalul e să țină cont de părerea și opțiunea cetățenilor și ce vor ei, pentru că, este o vorbă: a ajunge la putere este greu, a o menține e și mai greu, dar o pierzi în cinci secunde.”