Guillaume Bougard e un bancher francez care s-a lăsat de afaceri ca să fondeze o casă de discuri de muzică reggae, iar ăsta e poate unul din cele mai faine lucruri pe care ni le-am putea imagina despre reușita în viață, spune Arnaud Viviant, unul din cronicarii publicației muzicale franceze „Les Inrocks”.
Martin Meissonier a scris cronici de jazz pentru cotidianul „Libération”, după care a fost pe rînd impresarul trompetistului american Don Cherry, apoi al saxofonistului nigerian Fela Kuti, organizatorul primului festival de muzică raï de la Bobigny, din apropiere de Paris, producătorul primelor discuri ale unor cântăreți algerieni care au făcut carieră în Europa, și realizatorul emisiunii de muzici ale lumii „Mégamix” de la canalul de televiziune francez La Sept/Arte.
Raï e o muzică populară algeriană cu o profundă componentă socială apărută în anii ’20 ai secolului trecut în orașul port Oran din Algeria, și care în anii 1980 a devenit unui din stilurile majore ale genului numit world music.
Reggae e muzica apărută în anii 1960, ca rezultat al combinației dintre două stiluri de muzică din Jamaica, ska și rocksteady.
La fel ca muzica raï, reaggae are o importantă componentă socială, și o impresionantă carieră internațională, pein aceea că a influențat mai toate stilurile muzicii moderne.
În 2002, cei doi francezi de care am vorbit la început au lansat una din cele mai ciudate fuziuni muzicale contemporane, în care cântărețe vestite și mari maeștri ai muzicii raï cântă în duete cu staruri ale muzicii reggae contemporane pe albumul numit „Big Men: Raï Meets Reggae”.
Noi ascultăm acum „Big Man”, cu Tarik & Sugar Minott, cu precizarea că în varianta de internet a acestui articol ea va fi urmată de piesa „Finger On The Trigger”, cu Chebba Warda & Chakka Demus & Pliers.
Tot acolo veți găsi un film documentar despre cum a fost realizat acest nemapomenit album.
Căutați așadar Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org