Linkuri accesibilitate

Dificultățile înscrierii în învățământ și soluții ministeriale


În R. Moldova, multe dintre condițiile de înscriere la școală s-au simplificat în criză: se cer mai puține acte la dosar, sunt interzise concursurile acolo unde se practicau…

O regulă rămâne totuși neschimbată, cel puțin în Chișinău: cea care obligă școlile să-i înscrie prioritar pe copii de pe sector.

Dificultățile înscrierii în învățământ și soluțiile ministeriale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:50 0:00
Link direct

Dar ce spun părinții despre dificultățile înscrierii la școală și ce soluții are ministerul?

A început carantina și mi-a fost frică să merg cu copilul într-o clinică să dăm analizele

Mariana Rădăuță este mama unei fetițe de șapte ani din Chișinău și, povestește ea, desi a început pregătirile de școală încă înainte de declanșarea epidemiei, nu a reușit totuși să completeze dosarul fiicei sale cu toate actele necesare: „Chiar și aceleași analize medicale care sunt necesare pentru a pregăti dosarul pentru școală nu am reușit să le finalizăm pentru că exact când trebuia să le terminăm, a început carantina și mi-a fost frică să merg cu copilul într-o clinică să dăm analizele.”

În încercarea de a preveni dificultăți ca cele pomenite de Mariana Rădăuță, autoritățățile din educație au decis în acest an să simplifice procedurile de înscriere în clasa întâi, iar Natalia Grâu, secretar de stat în cadrul Ministerul Educației, a descris la Europa Liberă noile condiții:

„Chiar dacă instituția nu are platformă online, ea trebuie să primească cererile online, fie pe adresa de email a directorului, fie pe cea a instituției. Se trimite buletinul de identitate al părintelui, certificatul de naștere al copilului și cererea. Trei acte și acestea sunt fișa medicală, raportul și fotografiile nu sunt obligatorii. Deci, copilul trebuie să fie înscris fără aceste precondiții. Dar ele nu se exclude definitiv, ci vor trebui să fie prezentate către începutul anului obligatoriu. De ce este important? Fișa ceea medicală aduce informații prețioasă – a fost sau nu copilul vaccinat etc… Respectiv, toate măsurile pe care le luăm nu trebuie să pună în dificultate alți copii.”

Noi nu permitem în acest an să aibă loc aceste probe

Procedura simplificată, salutată de altfel de toți părinții cu care am reușit să discutăm, e valabilă pentru întreg sistemul, mai spune Natalia Grâu. Ca și regula că instituțiile care până acum au practicat teste la admitere în gimnaziu sau liceu vor trebui să renunțe, în scop de securitate sanitară, la aceste metode de triere, cel puțin pentru acest an. Din nou Natalia Grâu: „Concurs au la noi la liceu foarte puține instituții. Noi nu permitem în acest an să aibă loc aceste probe. deci dacă nu a avut loc bacalaureatul, aceste probe nici atât mai mult nu le permitem. Dar vor sugera acestor instituții să aplice alte mecanisme, criterii meritocratice, în baza cărora să fie selectați copii – să zicem diplome pe care le are copilul, certificate de voluntariat etc.”

În Chișinău, pe de altă parte, rămâne valabilă, a precizat pentru Europa Liberă secretara de stat din ministerul educației, o regulă care, tradițional, îi nemulțumește pe mulți dintre părinți:

„Înscrierea copilului la școală se face pe districtul lui. În Chișinău fiecare instituție are district arondat - primii beneficiari pe acesta sunt oamenii care locuiesc în imediata apropiere.”

Valentina Șcerbani, o mămică care la fel este preocupată în aceste zile de înscrierea fiicei sale la o școală din Chișinău, nu este convinsă că regula școlii de district este una bună și iată de ce:

„Suntem arondați unui liceu pe care l-am analizat și nu sunt deloc mulțumită: ar fi cam la coada clasamentului și ca rezultate, și ca note la bacalaureat și alte criterii importante pentru noi. Eu totuși nu am depus actele la el, ci în altă parte, dar nu știu dacă vom reuși, respectiv cred că va trebui să așteptăm turul doi. Deci, nemulțumirea noastră este că nu avem posibilitatea să alegem școala potrivită pentru copilul nostru.”

Disputa este una mai veche, iar răspunsul autorităților e că încearcă, prin restricții ca cea de a aronda geografic școlile, să curme o practică generatoare de corupție și extrem de răspândită anterior.

Alte dileme care îi neliniștesc pe părinții în aceste săptămâni țin, așa cum am aflat de la Mariana Rădăuță, de incertitudinea legată de viitorul an de studii:

„În genere vor începe copii școala de 1 septembrie, nu vor începe; care vor fi condițiile, vor fi nevoiți copii să poarte măști și mănuși, cum vor sta în bănci: câte doi sau separat - necunoscutul ne provoacă anumite frici.”

Ar fi catastrofal să nu putem deschide școlile, dar trebuie să fim pregătiți și de o astfel de evoluție

Iată cum răspund autoritățile din educație la acest gen de frământări: „Am luat ca bază recomandările OMS și lucrăm cu colegii de la Ministerul Sănătății să pregătim sistemul de redeschidere: elaborăm instrucțiuni sanitare etc. Nu știm ce va fi. Ar fi catastrofal să nu putem deschide școlile, dar trebuie să fim pregătiți și de o astfel de evoluție. În paralel, încercăm să capacităm sistemul, în caz că va fi nevoie să continuăm învățământul la distanță”, ne-a spus Natalia Grâu, secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației.

Previous Next

XS
SM
MD
LG