Linkuri accesibilitate

Dilema socialiștilor și „colegii rigizi”


Președintele Igor Dodon la marșul de 1 Mai organizat de foștii colegi de echipă din PSRM, 2018
Președintele Igor Dodon la marșul de 1 Mai organizat de foștii colegi de echipă din PSRM, 2018

Președintele Igor Dodon, numit de presă și liderul informal al PSRM, se află în capitala Rusiei, într-o vizită neanunțată oficial, la mai puțin de o săptămână de la precedenta.

Premierul în exercițiu Pavel Filip s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău căruia i-a vorbit în calitate de președinte al fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat despre dorința PD de a forma cât mai repede o coaliție de guvernare și despre „deschiderea” PD față de Rusia. Întâlnirea lui Filip cu ambasadorul Oleg Vasnețov la Parlament a avut loc în vreme ce PD așteaptă ca Partidul Socialiștilor, formațiune pro-rusă, să spună dacă intră cu el la guvernare. A mai coincis întâlnirea și cu o primă discuție purtată de socialiști cu rivalii PD, Blocul ACUM, o discuție tot la Parlament, în fața presei, dar unde participanții au vorbit mai degrabă despre ceea ce-i desparte, decât despre chestiunile în care pot colabora.

Convorbirea dintre reprezentanții Blocului ACUM și cei ai Partidului Socialiștilor a pornit din start cu o bâlbă protocolară. Lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, a părăsit masa de negocieri la nici două minute de la începerea discuțiilor, fiindcă Blocul ACUM a trimis la întâlnire vicepreședinți de partide. A urmat un ping pong verbal, în care deputații s-au acuzat reciproc că ar ține morțiș la propriile interese.

Cele două părți nu au ajuns la un numitor comun, urmând ca socialiștii să decidă la ședința de vineri a Consiliului politic al formațiunii dacă acceptă, așa cum cere Blocul ACUM, să ofere garanții publice că nu vor face o alianță cu Partidul Democrat și că vor vota Declarația „cu privire la adoptarea pachetului de legi privind desoligarhizarea statului”, așa cum o intitulează fracțiunile Blocului ACUM.

De partea cealaltă, PSRM insistă pe propriile condiții, printre acestea revendicarea de a deține conducerea a două ministere: cel de externe și cel al apărării, dar și consolidarea statutului limbii ruse și anularea legii care restricționează retransmisiunea televiziunilor rusești în Republica Moldova.

Deputatul Ion Ceban a lăsat să se înțeleagă că formațiunea pe care o reprezintă este gata să discute pe marginea acestui pachet de legi, însă nu este limpede la ce prevederi este gata să renunțe:

Ion Ceban
Ion Ceban

„Noi suntem flexibili pentru a discuta acele proiecte, dar vrem să se țină cont de toate blocurile de subiecte pe care le-am prezentat ieri în spațiul public, inclusiv proiectele de legi. Noi considerăm că abordarea pe care am prezentat-o noi este una justă. Nu vrem să fie înlocuite toate proiectele lor de legi cu ale noastre, noi am venit să le completăm. Dar vrem să se țină cont și de opinia noastră. Ceea ce am văzut noi astăzi este rigiditatea de care au dat dovadă colegii din Partidul DA și Partidul PAS și asta chiar ne îngrijorează.”

Fruntași ai Partidului Socialiștilor au declarat că își doresc o majoritate parlamentară pe deplin funcțională și că respinge încropirea unui Guvern minoritar. La fel, nu a fost acceptată nici ideea votării unui speaker din partea Blocului ACUM, poziție neînțeleasă de deputatul din partea formațiunii PAS, Mihai Popșoi.

Mihai Popșoi
Mihai Popșoi

„Logica parlamentară este de așa natură încât dacă am oferi funcția de speaker de la bun început socialiștilor, noi nu mai avem nicio influență, având 26 de mandate, să avem măcar capacitatea să destituim acel speaker dacă intervine o eventuală schimbare de macaz. În schimb, în cazul unui speaker ales din partea Blocului ACUM, rămân în Parlament 75 de voturi în afara blocului ACUM, cu ajutorul cărora un speaker din partea noastră poate fi demis oricând. De aceea, vulnerabilitatea este diferită.”

La scurt timp după încheierea negocierilor dintre PSRM și Blocul ACUM, un comunicat al Parlamentului a oferit detalii despre întâlnirea de astăzi dintre președintele fracțiunii PDM, Pavel Filip, tot el premier în exercițiu, cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov.

Diplomatul rus a fost citat cu afirmația despre „disponibilitatea Moscovei de a dezvolta cooperarea moldo-rusă pe filiera parlamentară”, iar Pavel Filip cu declarația că PDM este deschis față de „toți partenerii externi ai Moldovei, inclusiv Federația Rusă, atâta timp cât acestea se bazează pe respect reciproc și pragmatism”.

În rândul comentatorilor politici, acest anunț ridică mai multe semne de întrebare. Unii au interpretat întâlnirea dintre Pavel Filip și ambasadorul Federației Ruse ca o tatonare a terenului pentru o coaliție dintre PSRM și PDM, alții, între care și comentatorul „Ziarului Național” Nicolae Negru, întrevăd o poziționare a partidelor politice în eventualitatea unor alegeri anticipate.

Nicolae Negru
Nicolae Negru

„Moscova într-un fel vrea să dreagă busuiocul fiindcă ea s-a manifestat foarte ostil împotriva lui Vlad Plahotniuc, i-a intentat două procese penale și unul chiar înainte de alegeri. Pe de altă parte, nu cred că Partidul Democrat poate accepta condițiile puse de Moscova sau prin intermediul Partidului Socialiștilor. Eu cred că mai curând această întâlnire poate fi privită în contextul faptului că ne îndreptăm spre alegeri anticipate și fiecare jucător vrea să respingă de la partidul său învinuirea că ei ar fi fost declanșatorii unor eventuale alegeri anticipate.”

Între timp, un comunicat de presă al Președinției de la Minsk, anunță că Aleksandr Lukașenko s-a întâlnit cu Igor Dodon în capitala belarusă și l-a rugat pe președintele moldovean să transmită salutări conducerii Rusiei întrucât de la Minsk Dodon urma să ajungă astăzi la Moscova.

XS
SM
MD
LG