Temele noului episod, difuzat pe 12 mai:
- La Chișinău, pe 9 mai, puterea pro-occidentală și opoziția pro-rusă, separată în manifestațiile organizate, au comemorat pe cei căzuți în cel de-al doilea Război Mondial în tabere diferite. Și abordarea evenimentului, a semnificației acestuia, a îndepărtat, în mod deosebit acum, cele două tabere.
Președinta Maia Sandu, care a depus împreună cu președintele Parlamentului, Igor Grosu și premierul Dorin Recean flori la Complexul Memorial „Eternitate”, a făcut, într-un mesaj publicat în ajun, o legătură între Cel de-al Doilea Război Mondial și invazia rusească în Ucraina, spunând că „cei care pornesc războaie nu pun preț nici pe onoarea eroilor căzuți pentru apărarea patriei, nici pe viața umană”.
Manifestanții mobilizați de socialiști, aliații lor și de partidul „Șor”, pentru marșuri separate, au reprodus modul tradițional sovietic și, mai accentuat în mod deosebit, al Rusiei putiniste de a-i comemora pe cei căzuți în război și de a accentua triumful victoriei exclusive a URSS în conflagrația de acum aproape opt decenii.
- Comisia Electorală de la Comrat a fost sesizată de poliție despre mai multe încălcări ale legislației comise de Partidul „Șor” în campania pentru alegerea bașcanului autonomiei. În dosarul penal deschis de Procuratura Anticorupție, staff-ului candidatei acestei formațiuni, Evghenia Guțul, i se incriminează coruperea alegătorilor, transportarea organizată contra plată a acestora la secțiile de votare, plasarea afișajului electoral în locuri nepermise, dar și acceptarea unor mijloace băneşti despre care se consideră că au fost primite de la un grup criminal organizat și care nu au fost declarate la CEC.
Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, angajații CNA și procurorii anticorupție au percheziționat duminică, 7 mai, Oficiile Teritoriale ale Partidului „Șor” din Comrat și Vulcănești. Ulterior, poliția a făcut publice imagini video și interceptări din dosarul privind coruperea alegătorilor din Găgăuzia. Partidul „Șor” respinge toate acuzațiile și susține că este ținta „șantajului” și „amenințărilor” la comanda politică a guvernării de la Chișinău.
- Republica Moldova nu va impune, deocamdată, restricții la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, a declarat într-un târziu ministrul Agriculturii Vladimir Bolea, deși anterior susținea contrariul. Despre intenția ministerului de a aplica temporar măsuri identice cu cele ale UE în acest sens (în unele state comunitare), vicepremierul Bolea îi comunicase, la o întrevedere, până și șefului delegației Uniunii Europene, Jānis Mažeiks.
O intenție care surâdea Asociației „Forța Fermierilor”, vocal revendicativă să fie aplicate aceleași măsuri și în Republica Moldova, deoarece agricultorii suportă, potrivit asociației, mari pierderi urmare a prăbușirii prețurilor și „nu a rămas mult până la falimentul majorității agricultorilor mici și mijlocii”.
Ceea ce avea de gând ministerul de la Chișinău a suscitat, însă, reacții de iritare la Kiev, care, prin vocea unui ministru adjunct al agriculturii, a avertizat că va stopa, ca răspuns, importurile moldovenești.
- Republica Moldova a devenit prima țară din afara UE care se asociază Mecanismului pentru Interconectarea Europei. Un acord în acest sens a fost semnat la 9 mai de către Comisarul European pentru Transporturi Adina Vălean, aflată în vizită la Chișinău, și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.
Acest instrument european are la dispoziție 26 de miliarde de euro în perioada anilor 2021 - 2027, pentru proiecte de infrastructură de transport, energetică și digitală.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!