Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Partidul „Șor” și-a dat constituțional obștescul sfârșit   


Analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan și jurnalistul Europei Libere Alexandru Canțîr
Analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan și jurnalistul Europei Libere Alexandru Canțîr

Partidul „Șor” și-a dat constituțional obștescul sfârșit. Deputata Tauber condamnată pentru comentarii „insultătoare” regăsite în definiția de antisemitism. Republica Moldova, „cel mai bun elev din clasă” pentru UE, dar încă cu restanțe. Demnitari de la București - la Chișinău: simbolismul și pragmatismul unei vizite la „fratele geamăn”.

Partidul „Șor” și-a dat constituțional obștescul sfârșit   
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:43 0:00

Temele noului episod, difuzat pe 23 iunie:

  • Partidul politic „Șor” a fost declarat neconstituțional la 19 iunie și a fost dizolvat. Au urmat reacții, previzibile în fond, ale oamenilor politici. Președinta Maia Sandu a declarat că decizia a fost „așteptată de societate” și că „un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. (...) Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate”. Președintele Parlamentului și liderul partidului de guvernământ, Igor Grosu, a spus că hotărârea Curții este o „victorie importantă pentru democrația acestei țări, care ani de zile a fost păgubită de această organizație criminală, aflată în slujba Kremlinului”. Liderul PSRM Igor Dodon a vorbit în numele istoriei, care – cum a spus el – se va răzbuna pe partidul de guvernământ, PAS, căruia i-a prezis că „va deveni victima propriului precedent”.

„Dacă judecătorii ne-au luat ștampila, nu înseamnă că ne încetăm activitatea. Echipa noastră rămâne. Avem mai multe formule cum să ne continuăm lupta”, a spus, la rândul său, vicepreședinta defunctului deja Partid „Șor”, Marina Tauber. Mai mulți analiști și experți în drept constituțional n-au lăsat piatră neîntoarsă vorbind despre decizia Înaltei Curți, despre efectele acesteia și chiar riscurile pe care le-ar presupune.

Te-ar putea interesa și: Cum s-ar putea reinventa Partidul Șor pentru a rămâne pe scena politică
  • Ambasadorul nerezident al Statului Israel în Republica Moldova, Joel Lion, a condamnat drept „comentarii insultătoare inacceptabile” niște afirmații ale deputatei și vicepreședintei Partidului „Șor”, Marina Tauber, care a spus că, incluzând-o în lista de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare în R. Moldova, statele UE ar comite, „împreună cu Maia Sandu”, „un nou genocid împotriva evreilor, împotriva mea, împotriva lui Ilan Șor și a întregii echipe”.

„Folosirea Holocaustului pentru a justifica acuzațiile false cade sub incidența definiției antisemitismului a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului”, a spus diplomatul.

La rândul său, Ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alex Roitman, a declarat că „Suntem alături de Israel și de comunitatea evreiască în condamnarea comentariilor ofensatoare ale Marinei Tauber cu privire la Holocaust. Este îngrijorător faptul că Ilan Șor, liderul partidului doamnei Tauber, condamnat pentru infracțiuni grave, operează din Israel, alimentând discordia în societatea noastră”, a mai spus ambasadorul. Iar vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, condamnând și el afirmațiile deputatei, a adăugat că autoritățile moldovene contează „pe sprijinul Israelului în extrădarea condamnatului penal Ilan Șor”.

  • Vineri, 23 iunie, se va împlini un an de când Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

Un raport intermediar prezentat verbal în cadrul Reuniunii informale a Consiliului de Afaceri Generale a UE, care are loc la Stockholm, conține informații actualizate despre cum au îndeplinit Ucraina, R. Moldova și Georgia recomandările primite acum un an, când primele două au obținut statutul de candidate la aderare. Raportul arată că R. Moldova și-a făcut cel mai bine „temele pentru acasă” din trioul de țări asociate.

Din cele nouă condiționalități, Chișinăul a îndeplinit trei, are „progrese bune” în alte două și „unele progrese” în celelalte patru.

Te-ar putea interesa și: Raport intermediar: R. Moldova a îndeplinit mai multe condiții înaintate de Comisia Europeană decât Ucraina și Georgia
  • Prim-ministrul român Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au efectuat, după rocada guvernamentală de la București, prima lor vizită oficială la Chișinău. De ce este importantă această vizită, efectuată împreună de cei doi demnitari, la Chișinău?

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG