Linkuri accesibilitate

Doi avocați din New York, condamnați că au ajutat solicitanții ruși să-și falsifice cererile de azil politic


Curtea Districtuală a Statelor Unite, districtul sudic al New York-ului, Manhattan
Curtea Districtuală a Statelor Unite, districtul sudic al New York-ului, Manhattan

Un tribunal american a condamnat doi avocați din Brighton Beach, specializați în imigrație. Ei au fost acuzați că au falsificat cereri de azil politic.

Ilona Dzhamgarova, în vârstă de 46 de ani, și soțul ei, Artur Arkadian, în vârstă de 44 de ani, au fost condamnați la pedepse cu executare pentru fraudă, potrivit site-ului procurorului pentru Districtul sudic al New York-ului.

Dzhamgarova, născută la Baku, și Arkadyan se concentrau pe clienți din țările fostei URSS, oferindu-le servicii de legalizare a situației lor în Statele Unite. Aceștia îi invitau pe străini să pretindă că sunt victime ale persecuției în țara lor de origine. Avocații și-au antrenat clienții să mintă sub jurământ și au angajat pentru ei martori falși, potrivit verdictului.

Dzhamgarova a fost condamnată la doi ani de închisoare, iar Arkadyan la șase luni de închisoare. După ce-și vor ispăși pedeapsa, ei vor fi plasați sub supraveghere publică timp de doi ani. Ei au pledat vinovați la una dintre acuzații.

În februarie 2021, în același timp cu Dzhamgarova și Arkadyan, au mai fost arestați și alți angajați ai firmei Russian America pentru acuzații similare: Iuri Mosha, Vladimir Donskoy, Alexei Kmit, Iulia Grinberg, Kateryna Lysichenko și jurnalistul ucrainean Timur Shcherbina.

În momentul arestării sale, Mosha era proprietarul publicației New Russian Word, care pretinde că este succesorul ziarului cu același nume , în care au publicat emigranți ruși celebri.

Statele Unite au reluat practica de a expulza în țara lor de origine cetățenii ruși care, potrivit autorităților americane, au încălcat legile privind imigrația. În urmă cu un an, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, astfel de deportări au încetat, dar acum au loc din nou.

Potrivit ziarului britanic the Guardian, care citează avocați, un tânăr rus care a ajuns în Statele Unite, fugind de mobilizarea în armata rusă, a fost deportat în Rusia săptămâna aceasta. Se presupune că el (ziarul nu-l numește din rațiuni de securitate personală), ca și o serie de alți ruși, a cerut azil în Statele Unite anul trecut. Alți solicitanți de azil din Rusia sunt acum „îngroziți” de faptul că autoritățile americane i-ar putea trimite și pe ei în Rusia, unde ar putea fi urmăriți penal sau trimiși pe front, potrivit The Guardian

XS
SM
MD
LG