Linkuri accesibilitate

Donald Trump ezită să ia o poziție tranșantă față de Rusia după otrăvirea lui Alexei Navalnîi, dar critică Germania


Președintele Statelor Unite Donald Trump și cancelara Germaniei, Angela Merkel
Președintele Statelor Unite Donald Trump și cancelara Germaniei, Angela Merkel

Una dintre consecințele otrăvirii lui Alexei Navalnîi poate fi o recalibrare a politicii Germaniei față de Rusia, urmărită cu mare atenție la Washington.

Criticii administrației americane privesc cu scepticism faptul că, până acum, președintele Trump nu a condamnat direct Rusia lui Vladimir Putin pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi, mulțumindu-se să spună că încă nu dispune de toate informațiile, dar dacă această ipoteză se confirmă, cazul va fi tratat cu toată seriozitatea.

Donald Trump ezită să ia o poziție tranșantă față de Rusia după otrăvirea lui Navalnîi, dar critică Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a caracterizat otrăvirea ca fiind „condamnabilă”. Criticii spun că ținând cont de declarațiile cancelarului Angela Merkel și ale experților germani, există suficiente informații din care reiese că Navalnîi a fost otrăvit în Rusia și că ezitările lui Trump ar avea la origine atitudinea să, de-a lungul primului mandat, față de liderul de la Kremlin pe care se ferește să-l critice.

În replică, Donald Trump argumentează că în ultimii trei ani, el ar fi fost mai dur față de Rusia decât oricare alt președinte anterior. Dar dincolo de această dezbatere, oficialități de la Washington urmăresc potențială regândire a politicii germane față de Rusia, care ar putea fi consecință cazului Alexei Navalnîi, în special presiunile interne asupra lui Merkel să anuleze proiectul unei conducte – Nord Stream 2 – ori cel puțin încercarea de a folosi această amenințare, pentru a clarifica cazul Alexei Navalnîi.

Apărătorii conductei – care este aproape de finalizare – spun că ea va oferi Germaniei o sursă viabilă de energie. Oponenții susțin că ea cedează Kremlinului prea mare influență asupra celei mai puternice economii europene. Trump este un critic al conductei, folosind-o de multe ori ca argument că Germania nu face suficient pentru contracararea Rusiei. Și predecesorul lui Trump – Barack Obama – s-a opus acestui proiect.

În iulie, secretarul de stat Mike Pompeo a spus în Congres că „administrația Trump va face « tot ce poate pentru a se asigura că conducta nu amenință Europa. Dorim ca Europa să aibă o sursă reală, stabilă, sigură de energie care să nu poată fi oprită de Rusia când dorește” – a spus Pompeo.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov care neagă amestecul Rusiei in otrăvirea lui Alexander Navalnîi a caracterizat apelurile din Germania la anularea proiectului conductei ca fiind „declarații emoționale, care un se bazează pe realitate”. În afară de considerentele de securitate, Statele Unite doresc să vândă mai mult gaz lichefiat in Germania. Ucraina și Polonia se opun proiectului Nord Stream 2 la fel ca și alte țări europene.

XS
SM
MD
LG