Linkuri accesibilitate

Donald Trump pare decis să conteste rezultatul alegerilor până la capăt


Președintele Trump continuă să nu recunoască rezultatul alegerilor.

Ideea că Donald Trump nu va accepta rezultatul alegerilor dacă le pierde era între scenariile avute în vedere, înainte de scrutin.

Donald Trump pare decis să conteste rezultatul alegerilor până la capăt
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Acum Colegiul Electoral s-a pronunțat și până la confirmarea definitivă mai este un pas – Congresul primește rezultatele transmise de state și le validează, un proces tehnic de obicei învăluit în obscuritate.

Șansele ca acel proces să schimbe rezultatul sunt practic nule, populația s-a pronunțat, dar e foarte posibil că președintele Trump să facă din el o nouă confruntare între adevăr și ficțiunea că alegerile ar fi fost trucate. Pe 6 ianuarie, așa cum Constituția o cere, camerele Congresului se reunesc într-o sesiune specială prezidată de vicepreședintele Pence pentru ca oficial să numere electorii trimiși de state. Legea spune că membrii Congresului pot prezența obiecții, în legătură cu unul sau mai multe grupuri de electori, atunci când electorii sunt comunicați. Conform unei reguli vechi de 130 de ani, dacă un deputat și un senator contesta electori, atunci procesul este oprit și Camera Reprezentanților și Senatul dezbat separat obiecțiunile respective, urmând să voteze în legătură cu ele. Cel puțin un deputat republican – Mo Brooks din Alabama – ia în considerare să prezinte contestații, în ciuda faptului că toate procesele de până acum, toate adunările din colegii și chiar și ministrul de justiție, William Barr, susțin că nu au fost dovedite fraude de natură să influențeze rezultatul. În condițiile astea contestația este doar un gest simbolic, de imagine.

Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, un aliat al președintelui își sfătuiește însă membrii să nu se alăture contestației pentru că, dacă o fac, vor trebui să și voteze și să se pună în situația de a-l sprijini sau nu pe președinte, ambele variante fiind de nedorit pentru cei mai mulți dintre ei. Pericolul – spun experții – nu este ca rezultatul să fie schimbat, Joe Biden va deveni președinte la 20 ianuarie, ci de a oferi campaniei lui Trump încă o ocazie cu vizibilitate să-și inducă susținătorii in eroare și să submineze democrația americană.

XS
SM
MD
LG