Linkuri accesibilitate

Dosarul interceptărilor a ajuns subiect de dispută politică


Deputatul democrat Alexandru Jizdan, care a condus până în vară MAI, a negat participarea ofițerilor de poliție la filarea persoanelor de pe lista prezentată presei de Chiril Moțpan (Blocul ACUM).

Președintele comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Chiril Moțpan, susţine că a ajuns ţinta unor atacuri dure şi denigratoare la adresa sa după dezvăluirile pe care le-a făcut recent. Săptămâna trecută Moţpan a readus în discuție chestiunea filării unor jurnaliști, activiști ai societății civile și politicieni de către Ministerul de Interne în perioada guvernării Partidului Democrat. El a publicat o listă cu zeci de persoane care ar fi fost filate. Chiril Moțpan a respins azi acuzaţiile că dezvăluirile făcute de el ar fi fost false.

Dosarul interceptărilor a ajuns subiect de dispută politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct



Umbra de îndoială privind veridicitatea dosarului prezentat de Moțpan a apărut din cauza unei poze cu activistul Sergiu Tofilat făcută în campania electorală locală din toamna anului 2019. Or interceptările invocate de Moţpan ar fi fost realizate de subdiviziuni specializate ale Ministerului de Interne în perioada 2015-2016, când la Chișinău aveau loc ample proteste guvernamentale.

Deputatul democrat Alexandru Jizdan, care conducea în acea vreme Ministerul de Interne, a negat participarea ofițerilor de poliție la filarea persoanelor de pe lista prezentată presei de președintele comisiei parlamentare.

Drept urmare Chiril Moţpan a avansat o nouă ipoteză, și anume că operațiunea de filare ar fi continuat şi în ultimii trei ani, inclusiv în 2019 şi că ar fi fost realizată de SIS.

Chiril Moțpan
Chiril Moțpan


„S-ar părea că cel mai plauzibil autor pentru paginile la care ne referim, dar nu este o certitudine, ar fi Serviciul de Informaţii şi Securitate, mai precis direcţia protecţia regimului constituţional care este abilitată să realizeze asemenea activităţi cu angajaţi ce au în vizor partidele, societatea civilă şi jurnaliştii. Asta ar fi de crezut pentru că doar SIS dispune de aparataj de interceptare. Am solicitat Procuraturii Generale să întreprindă măsurile prevăzute de lege şi să ne informeze cu referire la rezultatele obţinute. ”

Serviciul de Informaţii şi Securitate a respins la rându-i presupusa implicare în interceptările și filarea unor jurnaliști, lideri de opinie şi politicieni. „Este regretabil faptul că se încearcă atragerea SIS într-o zonă a speculațiilor, prin lansarea în spaţiul public a informaţiilor neverificate, trunchiate sau distorsionate, ce generează dezinformare, manipulare şi intoxicare a opiniei publice. Condamnăm aceste încercări de denigrare şi dezaprobăm manifestările de implicare a Serviciului în dispute cu substrat politic”, se spune într-un comunicat al instituţiei.


Reprezentanți ai comunității OccupyGuguță, care se regăsesc şi ei în lista persoanelor interceptate publicată de Chiril Moţpan, au depus astăzi o solicitare la Procuratura Generală în care cer să fie confirmată sau infirmată informația că ar fi fost obiectul operațiunii de urmărire și interceptare. Activiştii comunității au îndemnat şi celelalte persoanele vizate în interceptări să urmeze exemplul.

Patru ofițeri de investigație și trei procurori au calitatea de bănuit...


Anterior Procuratura Anticorupție a anunţat că pe acest caz este efectuată urmărirea penală pentru culegere ilegală a informațiilor ocrotite de lege, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației. Patru ofițeri de investigație și trei procurori au calitatea de bănuit.

Un fost șef de direcţie din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, Anatolie Macovei, a declarat luni în cadrul unei apariții la TV8 că multe materiale rezultate din interceptarea și filarea diferitor persoane au fost distruse pentru a lichida dovezile.

„Când a anunţat domnul Plahotniuc că părăseşte ţara s-a început o foarte mare agitaţie în privinţa asta fiindcă toţi angajaţi care dispuneau de informaţii, de rapoarte pe marginea acestor ascultări chiar şi de discuri foarte bine înţelegeau că acestea sunt probe în primul rând împotriva lor. S-a dat indicaţie că tot ce este legat de interceptări, de filaj, de lucru pe activişti civici să fie nimicit. Vă spun cu siguranţă că au fost nimicite foarte multe materiale.”

Organele de drept nu au reacţionat deocamdată la aceste declaraţii.

Scandalul interceptărilor a început încă în luna iunie când portalul de investigaţie RISE Moldova dezvăluia, într-un articol intitulat „Ministerul Interceptărilor”, că sub guvernarea democrată mai mulți politicieni, jurnaliști și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale fuseseră interceptați și filați. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor ar fi ajuns 52 de persoane. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video. Potrivit investigației RISE Moldova, operațiunea de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate s-a derulat cu pretinsa acoperire procedurală a trei dosare penale pornite pe baza unor mesaje pe Facebook sau declarații din conferințe de presă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG