Președintele comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Chiril Moțpan, a readus în discuție chestiunea filării unor jurnaliști și activiști ai societății civile de către Ministerul de Interne în perioada guvernării Partidului Democrat. Membru al Platformei DA, formațiune revenită în opoziție săptămâna trecută, Moțpan a spus că nu a avut timp să se ocupe de investigarea acestei chestiuni în cele cinci luni de aflare a partidului său în coaliția de guvernare și că abia acum a primit răspunsurile oficiale de la minister cu lista persoanelor filate. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor ar fi nimerit mai multe persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei aduce critici autorităților că acestea au permis desfășurarea unei adevărate campanie de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate.
Europa Liberă: A fost readusă în actualitate chestiunea filării unor jurnaliști și activiști ai societății civile de către Ministerul de Interne în perioada guvernării Partidului Democrat. De ce acum și cum să înțelegem acest mesaj, care vine din partea unui politician, unui șef de comisie parlamentară pentru securitatea statului?
Petru Macovei: „Ar fi câteva supoziții. Una: dacă să mergem pe ceea ce a declarat dl Chiril Moțpan și la emisiunile televizate, și la conferința de presă, este că a intrat în posesia acestor documente și s-a grăbit să le facă publice pentru ca lumea să cunoască că acel fenomen despre care s-a vorbit și în anii precedenți și care este o problemă enormă pentru statul de drept din Republica Moldova, această problemă nu a dispărut nicăieri. Totodată, există și o supoziție că sunt niște jocuri ale serviciilor Ministerului de Interne sau ale serviciilor speciale, care încearcă să scurgă niște informații care nu neapărat sunt adevărate, pentru că unii colegi deja au remarcat că în acea listă prezentată public de către dl Chiril Moțpan ar exista și anumite neconcordanțe.
De exemplu, unele fotografii care evident au fost realizate deja după iunie 2019, când Cavcaliuc nu mai era la Ministerul de Interne. Or, toată povestea asta ni se prezintă ca un rezultat al „activității” lui Cavcaliuc. Ar putea exista și ceva raționamente aici, de aceea sigur că lucrurile ar trebui investigate până la capăt.
Una peste alta, este foarte bine că problema interceptărilor și a filărilor activiștilor civici, a jurnaliștilor incomozi anumitor grupuri politice, dar și a politicienilor din opoziție a fost readusă în atenția publică, pentru că problema nu s-a rezolvat în țara noastră, chiar dacă au existat investigații jurnalistice care s-au dovedit a fi credibile, bine documentate, s-au intentat niște dosare și nu știm exact cu ce s-au terminat ele, dacă s-au terminat. Și iată este foarte bine că acum ar trebui să avem o dezbatere publică, dar să aibă finalitate această dezbatere, pentru că democrația în țara noastră prin aceste filaje și interceptări arată că este încă foarte-foarte slabă.”
Europa Liberă: Procuratura ar trebui să verifice, ar trebui să reacționeze, ar trebui să dea răspuns?
Petru Macovei: „Categoric! Procuratura ar trebui să fie prima care să dea comunicate, să explice societății ce se întâmplă: 1. Cu precedentele dosare care au fost intentate; 2. Să se autosesizeze pe acest caz, să-l ia în examinare și documentare și să anunțe publicul, societatea ce s-a întâmplat, pentru că asta este o lovitură foarte mare, gravă în adresa structurilor organelor de drept, care se constată, iată, dacă este adevărată și această listă, că încălcările drepturilor cetățenilor acestei țări continuă. Oamenii sunt intimidați prin filare, prin interceptare, pentru simplul fapt că au o altă opinie decât a celor care sunt la guvernare sau conduc anumite ministere sau departamente.”
Europa Liberă: Între timp, Procuratura Generală a și reacționat și a spus că așteaptă ca deputatul să depună demersul în cauză la această instituție.
Ar trebui Procuratura să fie ceva mai proactivă decât să aștepte...
Petru Macovei: „Ce prostie! Ar trebui Procuratura să fie ceva mai proactivă decât să aștepte, pentru că eu îmi aduc aminte că și pe timpul guvernării Partidului Democrat orice scandal ieșea, Procuratura dădea comunicate, noi așteptăm ca cineva să ne aducă pe tavă ceva. Pentru asta ei sunt plătiți din impozitele noastre, ale tuturor. Ar trebui să se autosesizeze, să meargă ei la deputat, dacă nu vine deputatul la dânșii și să facă ceva. Pentru asta îi plătim, nu?”
Europa Liberă: Jurnaliștii au și reacționat și spun că ar trebui să se mobilizeze, să aducă la cunoștința opiniei publice aceste fărădelegi. Ce ar putea să mai urmeze?
Petru Macovei: „Mă bucur tare mult, dar ar trebui și jurnaliștii, și activiștii civici, indiferent de faptul că au fost ei vizați sau nu în aceste materiale care au fost, iată, publicate de dl Chiril Moțpan, să facă campanie de informare. Oamenilor trebuie să li se explice că așa ceva este inadmisibil, că să fie oamenii filați, ascultate telefoanele sau urmăriți de către persoane ale structurilor de forță doar pentru simplul fapt că ei au altă opinie. Deci, este un derapaj antidemocratic foarte clar și oamenilor trebuie să le explicăm cu forțele comune ale jurnaliștilor și organizațiilor neguvernamentale.”
Europa Liberă: PD-ul a fost plecat de la putere, acum guvernează alte forțe politice. Credeți că ar putea cuiva să-i mai treacă prin minte să repete aceste lucruri urâte?
Petru Macovei: „Sunt convins că actuala conjunctură, actuala guvernare, ca să zic așa, a Partidului Socialiștilor cu susținerea tacită a Partidului Democrat are aceleași năravuri. Și probabil că există încă sau n-au plecat nicăieri oamenii din structurile de forță și metodele pe care le-au utilizat, probabil că au rămas aceleași. Este important ca societatea să le transmită semnale foarte clare că așa ceva nu mai poate fi tolerat.”