Linkuri accesibilitate

Dosarul penal împotriva lui Alexandr Stoianolgo în cazul „expulzării profesorilor turci” a fost clasat


Protest împotriva expulzăriii profesorilor turci de la Liceul turco-moldovean Orizont, Chișinău, 7 septembrie 2018.

Procuratura Anticorupție a clasat din lipsă de probe dosarul penal împotriva Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, în cazul denumit generic al „Expulzării profesorilor turci”.

Ancheta penală fusese lansată în noiembrie 2021, în urma plângerii depuse la Consiliul Superior al Procurorilor de deputata Platfomei DA Inga Grigoriu, care susținea că Procuratura Generală nu a întreprins acțiunile necesare pentru identificarea întregului cerc de persoane implicate în reținerea și transferul abuziv al cetățenilor în Turcia și nu și-a pus în aplicare pe deplin atribuțiile.

Dosarul penal fusese deschis pe 4 februarie 2022, cu acuzația de „amestec în înfăptuirea justiției”.

Pe de altă parte, acum două zile, Curtea de Apel Chișinău a admis cererea avocaților procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, care au contestat constituționalitatea unui articol din Legea cu privire la Procuratură, și au trimis dosarul mai departe la Curtea Constituțională. Este vorba de evaluarea performanțelor procurorului general, care se face în baza unui regulament aprobat de Consiliul Superior al Procurorilor, nu în baza unei legi, punctul contestat de avocații lui Stoianoglo.

În baza noului regulament, pe 23 mai, Consiliul Superior al Procurorilor a recomandat președintei Maia Sandu demiterea lui Stoiaonoglo, după ce a aprobat raportul Comisiei de evaluare, care i-a dat procurorului general suspendat calificativul de „nesatisfăcător”.

Alexandr Stoianolgo se află sub control judiciar, după ce fusese reținut în octombtie anul trecut și plasat temporar în arest la domiciliu. Până acum, a fost finalizată urmărirea penală pe un capăt de acuzare – depășirea atribuțiilor de serviciu.

Mai este acuzat de corupere pasivă, declarații mincinoase în fața unui organ competent și favorizarea unui grup criminal organizat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG