Când și în ce condiții UE ar putea relua asistența macrofinanciară pentru R.Moldova? Cum sunt privite la Bruxelles reformele guvernării socialiste de la Chișinău, inclusiv cele în domeniul justiției? Un interviu cu raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoș Tudorache, în ajunul vizitei la Bruxelles a premierului moldovean Ion Chicu.
Europa Liberă: Sunteți raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova. Vreau mai întâi să vărsați lumină: există dialog și cooperare între Republica Moldova și Uniunea Europeană pe moment?
Dragoș Tudorache: „Dialog există, sunt formule consacrate instituționale de dialog și de interacțiune între Republica Moldova și instituțiile europene și la nivelul Comisiei, și la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă, și la nivelul Parlamentului European, chiar săptămâna viitoare, pe data de 20, urmează Consiliul de Asociere. Deci, formulele de dialog există, acum ceea ce e de văzut, e conținutul dialogului. Până acum, de la schimbarea guvernului, singura interacțiune oficială la care am participat și eu a fost întâlnirea celor două delegații parlamentare, întâlnire care de altfel a decurs foarte bine, s-a finalizat cu o rezoluție care, din punctul meu de vedere, reprezenta nivelul dialogului la acel moment și pozițiile celor două părți. Ceea ce m-a surprins neplăcut imediat după acea întâlnire este faptul că toți membrii delegației parlamentare moldovene au fost schimbați a doua zi după ce s-au întors, printr-un gest politic pe care eu nu l-am înțeles.”
Europa Liberă: Și dacă dimensiunea parlamentară, așa cum spuneți și Dvs., cât de cât s-ar vedea că există comunicare, pe dimensiunea executivă ce se întâmplă?
Se pare că nu este nici un interes din partea guvernului să se întâlnească cu mine...
Dragoș Tudorache: „Eu încă nu am discutat cu niciun oficial al guvernului moldovean și nu am discutat pentru că nu m-a solicitat încă guvernul. Am aflat, de exemplu, din întâmplare că săptămâna viitoare dl Chicu va fi la Bruxelles. Se pare că nu este nici un interes din partea guvernului să se întâlnească cu mine și nu știu dacă datorită pozițiilor mele nu foarte pozitive în ultima vreme la adresa guvernului, asta e pentru dumnealor să judece, dar la nivel de executiv într-adevăr până acum eu unul nu am avut niciun fel de contact. Sper totuși. Urmează să vin la Chișinău în luna martie pentru o misiune oficială ca raportor și ca membru care a preluat, de fapt, toate dosarele care țin de Moldova în Parlamentul European. Sper să fie o misiune în care să pot să am și un dialog cu Guvernul Republicii Moldova și să vedem și ce poziție vor avea atunci.”
Europa Liberă: Opoziția parlamentară și extraparlamentară vorbește despre o izolare a Republicii Moldova. Să fie izolat pe moment statul?
Dragoș Tudorache: „Izolarea, dacă ea și există, vine din partea guvernului și autorităților de la Chișinău. Să știți că pe partea europeană, și aici vă spun în cunoștință de cauză, pentru că am discutat cu absolut toți actorii instituționali de pe partea noastră, vă spun, de pe partea europeană toată lumea este pregătită, este deschisă la un dialog, este, de fapt, foarte interesată ca agenda reformatoare de la Chișinău să continue așa cum ea a fost începută anul trecut. Toată lumea are interes ca ajutorul financiar să continue. Deci, pe partea europeană toată lumea este pregătită la dialog și la continuarea colaborării foarte bune, trebuie ca și Guvernul de la Chișinău să vrea același lucru și eu sper să nu se ajungă la o izolare, sper ca săptămâna viitoare în Consiliul de Asociere să se găsească formule de continuare a sprijinului financiar, dar ele, toate aceste formule depind de confirmarea angajamentelor politice pe care acest guvern le-a luat. Și, cum spuneam, semnalele în ultimele luni nu au fost foarte pozitive.”
Europa Liberă: Dvs. ați mai spus cu alte ocazii că demnitarii de la Chișinău, guvernarea are mult de demonstrat și de livrat, în primul rând, cetățenilor țării, dar și o justiție liberă, independentă.
Dragoș Tudorache: „Exact!”
Formulele de continuare a sprijinului financiar depind de confirmarea angajamentelor politice...
Europa Liberă: Adică, atunci când vorbim despre ceea ce trebuie să le livreze locuitorilor e vorba despre o justiție liberă și independentă, fără presiuni asupra magistraților și procurorilor care investighează și judecă cazurile de corupție. Au multe restanțe, iar pe de altă parte, l-am auzit pe ministrul finanțelor, dl Pușcuță, care zicea că, pentru a obține tranșa care era prevăzută pentru microfinanțare, Chișinăul ar fi îndeplinit toate angajamentele.
Dragoș Tudorache: „Da, există două formule de a îndeplini un angajament – există formula aia pe hârtie și există formula în realitate. Pe hârtie, eu sunt convins că guvernul va spune că toate angajamentele au fost îndeplini te. De ce? Pentru că la nivel de reformă a justiției s-a luat, nu știu, o măsură sau două, au demarat anumite procese, proceduri, dar să știți că instituțiile europene, toți cei care sunt angajați în acest proces știu foarte, foarte bine ce se întâmplă la Chișinău. Și realitatea cum o percep și cetățenii moldoveni e un pic diferită de ceea ce se angajează la nivel de declarații verbale sau scrise. Reforma în justiție trebuie să se vadă acolo, în instanțe, trebuie s-o simtă oamenii în felul în care instanțele de judecată, procurorii din Moldova își fac treaba, livrează o justiție independentă, în felul în care anchetează dosarul privind furtul miliardului și multe, multe alte dosare foarte importante și nu importante pentru noi, europenii, aici, la Bruxelles sau la Strasbourg, importante pentru moldoveni. Eu sunt convins că fiecare cetățean din Moldova vrea să se lămurească ce s-a întâmplat cu miliardul furat din bănci, așa cum sunt convins că fiecare cetățean din Moldova vrea să știe dosarele de corupție care privesc finanțarea partidelor politice unde sunt, de ce procurorii care până acum două luni investigau acele dosare au fost, brusc, dați afară sau de ce li se intentează lor dosare penale și sunt înlăturați. Sunt multe semne de întrebare care țin de lumea realului, nu de angajamente și declarații date la televizor, iar noi suntem foarte atenți la ce se întâmplă acolo în realitate, mai mult decât angajamentele verbale. Eu am spus lucrul acesta de la bun început, acum trei luni de zile am spus: angajamentele pe bune trebuie confirmate în angajamente reale. Când se întâmplă lucrul acesta, atunci suntem și noi convinși.”
Europa Liberă: Dar astăzi puteți să ne spuneți dacă va fi debursată tranșa pentru microfinanțare pentru Republica Moldova?
Dragoș Tudorache: „Nu vă pot spune, pentru că decizia va fi luată, cred eu, după discuțiile de săptămâna viitoare.”
Europa Liberă: După vizita premierului Chicu la Bruxelles?
Dragoș Tudorache: „E foarte posibil; da, după întâlnirea în cadrul Consiliului de Asociere probabil se va lua și decizia cu privire la tranșa de finanțare, decizia cel puțin nu se ia aici, în Parlament, se ia la nivelul Comisiei Europene și a Serviciului Extern. Eu vă spun cu toată sinceritatea și prețuirea că pe mine mă doare atunci când asistența financiară nu ajunge în Moldova, pentru că eu mă gândesc, în primul rând, la beneficiarii direcți, la pauperitățile locale, la cetățenii Moldovei, care poate ar beneficia de banii respectivi. Și tocmai de aceea aici, la Bruxelles, să știți că se discută foarte serios de câteva săptămâni bune de găsirea unor modalități de a aduce finanțarea europeană mai aproape de beneficiari și de a găsi formule de a nu se mai trece prin formula guvernamentală, tocmai pentru a nu avea aceste sincope în momentele în care guvernul nu este la fel de angajat pe continuarea reformelor așa cum ar trebui.”
Europa Liberă: Asta ar însemna că UE va încerca să nu-i lase pe cetățeni să suporte consecințele acțiunilor politicienilor?
Ar fi interesant să-l întrebăm pe dl Chicu sau pe dl Dodon: care sunt condițiile din spatele finanțărilor care vin de la Moscova?...
Dragoș Tudorache: „Exact! Exact despre asta vorbim. Cetățenii nu sunt vinovați cu nimic pentru felul în care guvernanții lor acționează. Și atunci, cetățenii nu trebuie să sufere pe cât posibil din modul în care fie sunt dați banii sau sunt reținuți.”
Europa Liberă: Ați reținut și tactica pe care a luat-o guvernarea de la Chișinău că, dacă nu vor cei de la UE să ofere asistență Republicii Moldova, o căutăm în Est. Și o să-l citez pe președintele Dodon care anunța că banii – 500 de milioane de dolari pe care guvernul vrea să îi ia de la ruși – ar putea să ajungă în Republica Moldova fie la finele acestei luni, fie la începutul lui martie. Chiar dacă pe premier l-am auzit că e mai rezervat în declarații și când este întrebat când vor putea ajunge banii în Republica Moldova, el spune că încă se negociază condițiile acestui împrumut, vorbește despre un credit suveran...
Dragoș Tudorache: „Da, eu am mai văzut și cred că cu toții și Dvs. sunt convins că ați mai văzut genul acesta de tactică și acest tip de narativ: nu ne dau europenii bani, nu e nimic, ne întoarcem la Moscova și ne dă Moscova bani. Am mai auzit-o de multe ori. Ar fi interesant să-l întrebăm pe dl Chicu sau pe dl Dodon: care sunt condițiile din spatele finanțărilor care vin de la Moscova? În ceea ce privește banii care vin de la partenerii europeni, acolo condițiile sunt foarte clare, sunt transparente, nu este nici un dubiu, tot ceea ce cere Uniunea Europeană sunt reformele, nimic altceva. Reforme care, cum spun, sunt acolo pe masă ca și condiționalități, pentru că ele sunt în beneficiul, în primul rând, Moldovei și al moldovenilor. Pe când de la Moscova nu se știe niciodată care sunt condițiile și chiar și atunci când vin, pentru că de multe ori genul acesta de promisiuni nu se termină cu nimic concret, dar chiar și atunci când vin bani de la Moscova din nou ar fi interesant să fie întrebați guvernanții în ce condiții vin și ce se promite în spatele lor.”
Europa Liberă: Dacă e să-l credem pe dl Chicu, premierul spune că banii vor fi primiți în buget și îi vor valorifica fără condiții adiționale, conform legislației Republicii Moldova.
Dragoș Tudorache: „Toți banii vin conform legislației Republicii Moldova, că nu vine nimeni să impună legislația, să schimbe legislația din nou, dar dincolo de declarații, la nivel politic ar fi interesant de întrebat dl Chicu, care sunt interesele Moscovei pentru a da o asemenea sumă de bani Moldovei.”
Europa Liberă: Între timp, Ungaria a anunțat că ar putea să trimită la Chișinău doi diplomați care să ajute la procesul de integrare europeană. De-a lungul timpului, România a fost avocatul Republicii Moldova pe calea eurointegrării. Iată că de această dată atât șeful diplomației de la Budapesta, cât și ministrul de externe de la Chișinău au anunțat că vin acești doi experți în Moldova pentru a oferi transferul de expertiză de care se bucură acești experți. Ridică semne de întrebare, de ce anume Ungaria?
Această deschidere există la București. De ce Guvernul Chicu preferă acum să caute în altă parte?...
Dragoș Tudorache: „Mie, da. Și eu mă întreb de ce anume Ungaria. E bine știut că Ungaria este un stat membru față de care la nivel de instituții europene este activat Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că există suspiciuni la nivelul Parlamentului European, asta pot să v-o spun sigur, cu privire la modul în care inclusiv ceea ce privește finanțarea europeană și modul în care au fost făcute anumite reforme, s-au respectat, de fapt, condițiile statului de drept. Și atunci când tocmai administrația de acolo face astfel de propuneri către Guvernul din Moldova, îmi pun un semn de întrebare. Doi: România, la nivel bilateral, și asta îmi amintesc și din vremea când eram în guvernul din 2015, 2016, în Guvernul Cioloș, România a fost întotdeauna deschisă în a oferi astfel de expertiză tehnică, instituțională pentru orice autoritate din Moldova. Și au fost foarte mulți experți prezenți în multe proiecte acolo și eu sunt convins că în continuare această deschidere există la București. De ce Guvernul Chicu preferă acum să caute în altă parte? Mă întreb și eu același lucru și privesc cu oarecare suspiciune această schimbare de atitudine.”
Europa Liberă: Și acum Dvs. lăsați să se înțeleagă că în cooperarea moldo-comunitară mingea rămâne a fi în terenul Republicii Moldova?
Dragoș Tudorache: „Absolut, absolut. Deci, orice drum, orice opțiune de viitor depinde în cea mai mare parte de Guvernul de la Chișinău. Modul în care sunt îndeplinite reformele depinde de Chișinău, modul în care reformele acelea sunt doar pe hârtie sau coboară și în realitate depinde de Chișinău, modul în care asistența financiară care este pe masă, dar depinde tot de Chișinău dacă vor să o activeze sau nu. Deci, tot ce ține de relaționarea cu partenerii europeni, inițiativa este la Chișinău, de acolo trebuie să vină dovezile de bună-credință și de angajament pe calea aleasă și odată ce acele lucruri se întâmplă, pe partea astălaltă va exista întotdeauna toată deschiderea.”