Linkuri accesibilitate

Cum vrea să contribuie ministrul Justiţiei la depășirea problemelor din avocatură


Avocații din Republica Moldova au decis, la sfârșitul anului trecut, să intre în grevă generală, fiind nemulțumiți de numeroasele cazuri de intimidare.

Ministerul Justiției, condus de Alexandru Tănase, revenit de curând la această instituție după un mandat de președinte al Curții Constituționale și o lungă carieră de avocat, se arată dispus să intermedieze dialogul dintre avocați și procurori, avocați și judecători. Ministrul se oferă să contribuie la depășirea problemelor asupra cărora stăruie avocații în ultimii doi ani, între care presiunile asupra unor apărători, aplicarea excesivă a măsurilor preventive, echitabilitate și egalitatea în procese.

Cum vrea să contribuie ministrul Justiţiei la depășirea problemelor din avocatură
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:15 0:00
Link direct


Cel puțin așa a promis ministrul Justiției, Alexandru Tănase, la întâlnirea recentă cu reprezentanți ai Uniunii Avocaților din Moldova: „Ministerul de Justiție este solidar cu solicitările avocaților, noi le considerăm pertinente, considerăm că avocații au dreptate atunci când invocă o serie de probleme în partea ce vizează atitudinea față de ei ca profesie sau în partea ce vizează controlul judiciar asupra măsurilor preventive. Ministerul Justiției s-a angajat să medieze o discuție între avocați și procurori, apoi între avocați și judecători, astfel încât să avem o comunicare în beneficiul bunei înfăptuiri a justiţiei. Acum, din păcate, comunicarea avocaților cu restul actorilor din Justiție este problematică. Nu se aud unii pe alții. Noi trebuie să spargem în sfârșit gheața, să ne auzim unii pe alții. Judecătorii trebuie să audă pretențiile avocaților, de altfel și avocații trebuie să audă care sunt problemele judecătorilor. Sunt probleme care nu necesită neapărat modificarea legislației. Trebuie de schimbat practica în abordare.”

Alexandru Tănase
Alexandru Tănase

În mod prioritar, a precizat oficialul, vor fi promovate îmbunătățiri la Legea cu privire la avocatură în vederea clarificării prevederilor cu privire la incompatibilitățile avocaților și mecanismul de acces în meserie, eficientizarea mecanismelor de acces la informație ale avocaților și perfecționarea mecanismului de rambursare a cheltuielilor de judecată.

Avocații din Republica Moldova au decis, la sfârșitul anului trecut, să intre în grevă generală, fiind nemulțumiți de numeroasele cazuri de intimidare și persecutare a apărătorilor de către magistrați, procurori și funcționari publici. Greva ar urma să aibă loc în anul curent, decizia privind declanșarea grevei urmând să fie luată de Consiliul Uniunii Avocaților. Decizia vine inclusiv după ce mai mulți avocați s-au pomenit cu dosare penale pentru infracțiuni, subiect al cărora apărătorii nu pot fi.

Avocatul Victor Panțîru susține că problemele cu care se confruntă avocații nu țin atât de cadrul normativ, care în opinia sa ar fi unul bun, cât de atitudinea și deciziile diferitor actori. El afirmă că magistrații ar respinge demersurile apărătorilor, dând curs în proporție de peste 90% solicitărilor procurorilor privind arestul preventiv, mai mult din teamă să nu ajungă ei în vizorul procurorilor: „Mesajul de la Curtea de Apel este foarte clar: dacă nu admiți demersul procurorilor, o să ai probleme cu procurorul. Cine acum vrea să aibă probleme cu procurorul, mai ales că avem dosare penale pornite împotriva judecătorilor de către procurori. Iar Consiliul Superior al Magistraturii nu-i apără pe magistrați.”

O altă problemă, menționată de avocați la întâlnirea cu ministrul Justiției, ține de înlăturarea avocaților de la unele procese de interes public sporit. Iată ce spune avocatul Victor Panțîru: „S-a pus accentul de către avocați pe aplicarea arestului nemotivat sau folosirea arestului preventiv pentru presiuni în obținerea de probe, declarații de la persoanele care sunt puse în arest. Sau pe înlăturarea avocaților abuziv din procese, pentru că nu plac procurorilor, că sunt foarte activi, scriu demersuri și atunci procurorii îi înlătură. Avem suficiente exemple.”

L-am întrebat pe ministrul Tănase ce soluții avansează Ministerul Justiției pentru a elimina abuzurile în ce privește măsurile preventive aplicate persoanelor ajunse în vizorul procurorilor. Oficialul a precizat că ministerul pe care îl conduce va lansa o nouă concepție de reformare a instituției judecătorului de instrucție: „Va fi reformată instituția judecătorului de instrucție. Noi vom renunța la această instituție, vom crea o nouă instituție - cea a judecătorilor pentru drepturi și libertăți. Vom angaja oameni care n-au fost procurori și poliţiști, oameni fără schelete, fără urme din trecut, care să-l impună să nu judece corect. Acești oameni vor fi instruiți și sperăm că în șase luni vom asista la o schimbare de situaţie.”

Un studiu al Centrului de Resurse Juridice arată că în anul 2017 s-a aplicat arestul mult mai frecvent decât în 2009, fiind atestată cea mai înaltă rată de admitere a mandatelor de arest din ultimii zece ani.

Previous Next

XS
SM
MD
LG