Linkuri accesibilitate

Cum trebuie tratate persoanele cu tulburări mintale ajunse în custodia statului


Spitalul din penitenciarul pentru minori din Goian
Spitalul din penitenciarul pentru minori din Goian

Cei cu dizabilități psihice nu au întotdeauna capacitate să se apere, să-și ceară drepturile sau să comunice despre rele tratamente.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:23 0:00
Link direct


Cazul Brăguța, tânărul care a decedat la sfârșitul lunii august în condiții de detenție, într-un concurs deocamdată neelucidat până la capăt, readuce în atenția opiniei publice, problema drepturilor persoanelor cu tulburări mintale ajunse în custodia instituțiilor statului. Vocile avocaților și ale experților care repetă întruna că persoanele cu dizabilități mintale necesită un tratament specific, au șanse să fie auzite.

În cazul Brăguță, statul nu a putut să răspundă cu măsuri adecvate și asta arată că justiția din R.Moldova nu este pregătită să facă față unor situații specifice, cu implicarea persoanelor cu dizabilități mintale, susține Dumitru Sliusarenco, expert în cadrul Promo-Lex, organizație care a sesizat de mai multe ori atât autoritățile, cât și organizațiile internaționale asupra tratamentului neadecvat la care sunt supuse persoanele cu dizabilități mintale în instituțiile de stat:

„Andrei Brăguță nu a primit asistența medicală și, în special, asistența psihiatrică necesară, iar acest fapt a fost decisiv. Dacă el era asistat de o persoana specializată, situația lui nu se complica și el acum era în viață. Trebuie să înțelegem că persoanele cu probleme psihice trebuiesc tratate diferit când ajung în custodia statului, pentru că ele emoțional se pot comporta diferit, reacționează diferite la mediu și anturaj.

Este absolut inoportun să plasezi o persoană cu tulburări mintale în aceleași condiții cu alți deținuți. Asta face din el o victimă sigură ...

Izolarea, interacțiunea cu poliția amplifică boala. Statul trebuie să răspundă cu măsuri adecvate. Din păcate, în cazul Brăguță statul nu a putut să răspundă adecvat. Dacă el era asistat de o persoane calificate, atunci era o cu totul altă situație, măsurile procesuale erau mai eficiente. Este absolut inoportun să plasezi o persoană cu tulburări mintale în aceleași condiții cu alți deținuți. Asta face din el o victimă sigură”.

Standardele ONU și o recomandare a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei privind regimul de detenție obligă statele-membre să asigure persoanelor cu tulburări mintale ajunse în custodia statului asistență psihiatrică la fel ca în comunitate și să le transfere în instituții specializate, dacă este necesar. Statele, de asemenea, trebuie să dezvolte instituții specializate sau subdiviziuni ale acestora în sistemul penitenciar. Republica Moldova a fost vizată chiar în acest an în raportul Comitetului ONU pentru protecția persoanelor cu dizabilități pentru neasigurarea drepturilor persoanelor cu afecțiuni mintale aflate în custodia organelor de drept.

Experții de la Promo-Lex apreciază că în cazul Brăguță autoritățile au recunoscut existența mai multor probleme de sistem, dar, precizează, că acestea persistă de mai mulți ani, în prezent în sistemul penitenciar fiind mai multe persoane cu dizabilități psihice aflate în situația lui Andrei Brăguță. Din nou, Dumitru Sliusarenco:

„Documentăm în prezent un alt caz, care s-a întâmplat tot recent, și persoana având, la fel, tulburări psihice, după anumite conflicte cu poliția. Spre deosebire de Andrei Brăguță, el a fost ținut câteva luni în detenție și abia după ce a fost efectuată expertiza psihiatrică, judecătorul a dispus transferarea într-o instituție specializată. Dar în timpul cât s-a aflat în detenție, starea lui psihică s-a agravat, pentru că la început starea lui era ușoară, dar acum este una extrem de gravă. El a fost maltratat în celulă, chiar și violat. El nu a murit, dar nu putem spune că soarta lui este mai ușoară. Iată de ce spunem că problema este una de sistem”.

Igor Stoica
Igor Stoica

Expertul Amnesty International Moldova, Igor Stoica, susține că în Germania și în mai multe state europene nu sunt înregistrate decese în penitenciare sau, cu atât mai mult, sinucideri, capitol la care R.Moldova are mari restanțe:

„Am văzut în Germania condiții speciale pentru deținuții cu dizabilități mintale. Camere specializate capitonate cu un material moale, în care persoanele nu pot să se lovească. Totul este moale, nu au obiecte cu care ar fi putut să se spânzure. Persoana este pusă într-un așa mediu în care are o singură opțiune - să-și ispășească pedeapsa pentru care a fost judecată. Deținutul din asemenea instituții iese chiar mai sănătos, deoarece acolo el este supus tratamentului medicamentos adecvat. Astfel de condiții în detenție pentru persoanele bolnave mintal sunt în toate țările europene. Nu știm de ce în Moldova nu se întâmplă acest lucru”.

În cazul Brăguța, pe lângă cele câteva suspendări din funcție, au fost pornite cel puțin două dosare penale, pentru abuz și neglijență în serviciu, dar și pentru tortură și tratament neadecvat.

Mai multe organizații active în domeniul drepturilor omului au format o coaliție pentru a pune presiune pe autorități să elimine abuzurile din sistemul de drept. Ele cer autorităților să evalueze rezultatele reformelor în domeniu și ceea ce s-a făcut de la 7 aprilie 2009 până în prezent, să elaboreze și să pună în practică mecanisme reale, care să asigure nu numai tratament și condiții adecvate, dar și posibilități reale în care cetățenii aflați în detenție să poată sesiza abuzurile.

Persoanele cu dizabilități psihice nu au întotdeauna capacitate să se apere, să-și ceară drepturile sau să comunice despre rele tratamente, de aceea este important ca rudele și cei care cunosc despre abuzuri, încălcarea drepturilor să le sesizeze rapid conduceri penitenciarului sau a instituției în custodia căreia se afla persoana, dar și avocatului poporului, procuraturii sau organizațiilor neguvernamentale active în domeniul drepturilor omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG