Linkuri accesibilitate

„Drumul pe care merge Moldova îi greșit, că peștele se strică de la cap” (FOTO/VIDEO)


Republica Moldova se îndreaptă într-o direcție proastă. Aproape 70 la sută dintre respondenții unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional, dat publicității în ianuarie, consideră că lucrurile în țara lor nu merg în direcția potrivită.

Ei sunt ca racul, broasca și o știucă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:08 0:00
Link direct



Conform acestui sondaj, 7 la sută dintre intervievați cred într-un viitor mai bun al țării, în timp ce 21% nu mai speră că moldovenii pot avea un viitor prosper, 11 la sută dintre oameni s-au declarat indiferenți față de viitorul statului, iar 16% spun că sunt total dezamăgiți și nu cred că lucrurile s-ar mai putea îmbunătăți. Despre starea de spirit care stă să dea în clocot vorbim la acest sfârșit de săptămână.

* * *

Așadar, cercetările sociologice arată că majoritatea moldovenilor nu sunt mulțumiți de modul cum trăiesc. Oamenii cu care am discutat la Olănești, o localitate din raionul Ștefan Vodă, în imediata vecinătate a Ucrainei, sunt cel mai mult îngrijorați în privința problemelor social-economice. Ei vorbesc despre migrație, corupție, prețuri mari, venituri mici, șomaj, dar mai ales, despre problema sărăciei.

– „Drumul pe care merge Moldova îi greșit, că peștele se strică de la cap. Guvernarea nu-i corectă și noi vedem că ei s-au ales unul pe altul. Dodon iese și râde. Ce mi-a trimis el hârtia ceea și mă felicită cu 8 Martie? Mai bine-mi dobavle (adăuga) acolo vreo 200 de lei, mie nu-mi trebuie hârtiile lui sto let (100 de ani). Ia uite ce m-a mai bucurat! Am lucrat 46 de ani și am pensie 1.400 de lei.”

Europa Liberă: Și cum vă descurcați cu acești bani?

– „Iac-așa! La magazin mă duc și iau pe spisok (listă), îmi plătesc dintâi toate uslujile (serviciile) pe care le am și pe urmă, de-amu ce-mi mai trebuie.”

Europa Liberă: De ce s-a ajuns ca lumea mai mult să vorbească de greutăți?

– „Tâlharii au furat tot și au fugit după hotare, vedeți că nu-s niciunul, au fugit.”

Europa Liberă: Cine poate schimba viața în Republica Moldova?

– „Cetățenii...”

– „Toți jos de la parlament, că nu fac treabă! Înseamnă că ei îs mincinoși, că ei au grijă numai de buzunarul lor și de sufletul lor.”

– „Vrem să se schimbe parlamentul, să-l dea pe tot jos și să ia de la început totul. Când a fost dna Maia Sandu... De ce au făcut așa, special ca s-o dea jos de la putere?”

Europa Liberă: Și Dvs. credeți că acea coaliție PSRM-ACUM ar fi fost una funcțională?

– „Nu ar fi fost. A fost de atâta că l-a alungat pe Plahotniuc că era cel mai mare dușman, măcar că Dodon nu mai este mai mititel și de-acum cred că n-au avut cu cine, că cei din Blocul ACUM sunt oameni ca lumea, oameni cu încredere, s-au gândit că totuși e moldovean de-al nostru, că-i economist și nu-i cu două capete ca Maia, că a învățat în America dna Maia Sandu și-i fată deșteaptă. De ce o provoca chiar și la alegeri? De ce spunea că ea-i lesbiană? Acestea-s cuvinte de om mare, de om prezident?”


Europa Liberă: Care sunt cele mai mari probleme ale Republicii Moldova și ale cetățenilor ei?

– „Că se duc oamenii din Moldova, toți se duc, pentru că nu au de lucru și se duc cetățenii tineri, rămânem doar pensionarii. Corupția-i mare, îs mincinoși și corupți cei de la conducere și gata. La noi, în Olăneștiul ista, parcă suntem la capătul pământului. Chiar eu ziceam că nu vine măcar un corespondent, prima dată v-am întâlnit. Să vă dea Dumnezeu sănătate, să fiți sănătoasă și să le luminați mintea la moldovenii noștri.”

Europa Liberă: Dar societatea e dezbinată și această divizare a societății face ca unul să se uite la dreapta, altul la stânga.

– „Pentru că au plecat băieții tineri și fetele deștepte, au plecat cei cu studii și au rămas pensionarii. Asta ce arată ei, numărul de populație nu-i acela pe care-l spun ei, lumea-i plecată, îs puse lacătele, îs închise porțile, dar ei la număr sunt - și morții, și viii votează toți. Asta este aici!”

Europa Liberă: Ce vor decide alegerile prezidențiale de la toamnă?

– „Dă Doamne să fie ceva, să-i lumineze pe moldovenii noștri. Știți, care-i la putere, acela amăgește și cetățenii oleacă nu judecă...”

– „Dar eu aș zice că dl Dodon să mai ia seama de bătrâni și de copiii care sunt, că nu au de mâncare. Ei se uită la buzunarul lor. El se duce peste tot locul și se distrează. Dar mata înțelegi, eu niciodată în viața mea n-am fost la niciun sanatoriu? Am 64 de ani, dar eu n-am fost nicăieri.”

Europa Liberă: Olăneștiul e localitatea unde se face piață mare, vin și cei de peste Nistru aici, la această piață. Cum vedeți Dvs. rezolvarea problemei transnistrene?

– „Rezolvarea problemei transnistrene? Poate oamenii, poporul poate nu-i vinovat, dar eu socot că Dodon nu face corect. Dacă Dodon s-ar uita la lume și n-ar pleca atâta în Rusia, el pur și simplu nu ține cu noi, cu moldovenii, că ar putea să rezolve întrebarea aceasta.”

Europa Liberă: Ce statut merită regiunea transnistreană?

– „Moldovenesc.”

– „Eu aș vrea să se unească înapoi cum a fost, da, îs moldovenii noștri, suntem toți totuna. Noi am învățat împreună, noi am trăit bine. Eu Unire cu România nu vreau, ei îs români, noi suntem moldoveni.”

Europa Liberă: Câți ani ar trebui ca să se reunifice cele două maluri ale Nistrului?

– „Nu știu, asta depinde de conducere, dar nici nu vor ei să facă lucrul acesta. De atâta că lor așa li-i convenabil, nici cu europenii nu se duc, dar nici aici nu fac ordine. Nu țin ei cu cetățenii, pe dânșii nu-i interesează, doamnă, moldovenii noștri, nu-i interesează.”

Europa Liberă: Și cum vedeți viitorul satului, statului?

– „Satului, n-avem o mașină de gunoi, dar statului, nu știu. Dă Doamne, peste 5, peste 10 ani să ajungă la mintea moldoveanului, dar cred că de-amu au să dispară, îndeobște au să se ducă din Moldova.”

– „La noi satul tare frumos era. Tare frumos! Dar acum totul... Iaca uitați-vă ce școală, vedeți ce școală șede?”

– „Știți, poate să fie așa un noroc, chiar la alegerile prezidențiale și poate să dea Dumnezeu cumva să se mai lumineze mintea și să se facă oleacă de schimbare. Tragem nădejde. Noi o să votăm pentru bine. Să fim sănătoși, la alegeri o să mergem și o să votăm pentru oameni pe care noi îi stimăm și înțelegem ce înseamnă un om deștept. Noi îl înțelegem și cum vorbește omul acela deștept, omu-i sărac, omul n-are atâta avere și nu se schimbă în atâtea limuzine și nu pleacă cu familia peste tot locul să arate cine-i el. Asta nu se face...”


Europa Liberă: Dar cine-i dorește bine Republicii Moldova?

– „Bine-i dorește eu socot că Europa. Pentru Europa noi vrem să votăm, că acolo legile-s legi. Dodon se teme de Europa, nu-l înțelegem noi ce fel de om e el.”

– „Dar el nu vrea cu nimeni.”

– „Și Partidul Democrat a strigat că vor cu Europa. Să vedeți cum sunt ei de mincinoși! Apoi cum lumea să-i creadă? Gata, de-amu cred că i-a cumpărat și s-au dus ei cu PSRM.”


Europa Liberă: Cum se trăiește în Moldova?

– „Cam greușor, pensia e mititică și iaca venim aici și câștigăm o copeică, măcar să cumpărăm de mâncare...”

Europa Liberă: Câți bani i-ar trebui unui cetățean să zică că are o viață decentă?

– „Maximum 3.000 de lei să aibă o pensie, dar cu minimum 1.100 nu trăiești.”

Europa Liberă: În toamnă vor fi alegeri prezidențiale, veți merge să votați?

– „D-apoi cum să nu merg?”

Europa Liberă: Cine merită să ajungă în fruntea țării?

– „Ei, cine? Tot Dodon! D-apoi cine poate să fie altcineva? Lasă-l să fie el până la urmă. Da’ ce, n-o făcut nimic? A făcut. E normal în țară, n-aș zice, nu-s bătăi, nu-i sfadă, nu-i cum era deodată.”

Europa Liberă: Dar de sărăcie vă plângeți?

– „Ei, sărăcia, mă rog, cred că o să se reguleze. Dacă s-o furat miliardul, de unde să ne mai fie nouă bine? Poate dacă ne-or întoarce miliardul, poate ne-or mări și nouă pensia.”

Europa Liberă: De ce vă este cel mai mult frică?

– „De sărăcie, să nu murim de foame. Dar altceva de ce poate să ne fie frică? Tineretul pleacă, noi stăm pe loc, noi ne străduim să punem o cartoafă, o ceapă, un pătrunjel, să avem tot, să nu cumpărăm.”

Europa Liberă: Pe ce drum merge azi Moldova? Calea asta pe care merge îi greșită, îi dreaptă?

– „Îi foarte greșită și în râpă ne ducem. Care om îi mulțumit de ceea ce se face în țară? De ce a plecat toată lumea? Este câte o casă în care nu-i nimeni, nu-i nimeni ori câte un moșneag sau o babă. Iaca pe mine m-au chemat la școală să predau franceza, fiindcă acești care termină Limbi străine pleacă peste hotare. Eu să predau, că am 45 de ani de lucru?...”


Europa Liberă: Sănătate multă!

– „Da, mulțumesc frumos! Dar de ce nu tineretul să ridice economia țării, să fim și noi un popor cult, un popor bogat, că pe pământuri bogate trăim?”

Europa Liberă: Care sunt păcatele clasei politice că s-a ajuns în situația asta când lumea deplânge situația?

– „Furturile, că s-au ocupat cu furturile. Dacă totul s-a furat din țară, apoi ce vreți? Câte mii de elevi au trecut prin mâinile noastre și primim 2.000 de lei? Cum poate să trăiască omul cu 2.000 de lei? Cum poți să trăiești? Să nu mănânci nimic ca să-ți cumperi lemne pentru iarnă și mai mult pe medicamente dăm...”

Europa Liberă: Cine poartă mai mare vină că s-a ajuns la disperare – cetățeanul sau politicianul?

– „Poporul care a crezut într-înșii. Noi am crezut și niciodată nu m-am gândit că ei sunt racul, broasca și o știucă, toți îs pentru dânșii, pentru noi nu-i nimeni, niciunul din conducere, niciunul nu-i pentru poporul de la țară care muncim aiurea. Și, iaca, nu ne plouă...”

Europa Liberă: În toamnă urmează să aibă loc un scrutin prezidențial. Cine merită să ajungă în fruntea Moldovei?

– „Eu nu cred în nimeni de-acum.”

Europa Liberă: Dar trebuie cineva să ajungă.

– „Cine?”

Europa Liberă: Cum să fie omul cela, politicianul cela?

– „Dar omul acela nu vede cum trăiește poporul? Noi trebuie să-i punem întrebări? Ei știu situația, știu în ce sărăcie trăim noi? Sărăcie tare strașnică. Apoi să ne mai întrebe ce probleme aveți? Dar nu știu problemele noastre? Te duci câteodată la spital, mergi, se uită în pașaport acolo...”

Europa Liberă: Cine-i vrea mai mult bine Republicii Moldova?

– „Din conducere, nimeni. Care-s la conducere nimeni nu-i pentru noi, nimeni absolut. Cine vrea să ne ia pe noi ca țară, dacă tot ce se dă încoace se fură, nu se ajută poporul? Tâlhărie peste tot, au ridicat prețurile și ne dau 4 lei. Luați-vă acești 4 lei, că o grămadă de pensionari din Olănești am zis că-i punem într-un plic și-i trimitem lui Greceanîi, poate nu-i ajunge, îi mai dăm și acești 4 lei. Să și-i ia, că nouă nu ne trebuie.”

Europa Liberă: Câtă lume e plecată de aici, de la Olănești, peste hotare?

– „Foarte mulți îs, foarte mulți băieți pe care noi i-am învățat…”

Europa Liberă: Altădată era 7-8.000 populația.

– „Da, ajungea și la 8.000, dar amu ce, vreo 3.000 dacă sunt și toți îs bătrâni. În școală, clasele erau câte trei-patru de-a întâia, trei-patru de-a doua, dar acum îs o clasă de-a întâia, una de-a doua, una de-a treia, una de-a patra. La ce să facă oamenii copii dacă n-au cu ce, unde să-i învețe?… Vă spun că noi nu suntem protejați de stat deloc absolut, nu lucrează nicio lege pentru popor, nicio lege. Ce să faci aici?”

– „Parlamentarilor le-au pus câte 4.000 de lei, dar nouă ce pensie ne mărește? Doi lei la pensie Dodon ne mărește? Ei tare râd de norod. Parlamentarii, ei râd de norod.”


Europa Liberă: Dar cine poate rezolva problemele societății moldave?

– „Ei trebuie să le rezolve, ei trebuie să facă lucrul acesta, ei trebuie să țină pentru cetățeni, pentru oamenii de la sat, pentru pensionarii de la țară. Dar ei ce fac? Noi muncim, am muncit toată viața, dar ei ce? Numai șed acolo și se sfădesc. Greceanîi ce? Când i-a spus că are pensia, dar de ce o răcnit că „luați-i microfonul dinaintea lui, luați-i microfonul”, de ce o răcnit? Că nu vrea să știe lumea ce pensie are și ce zarplată (salariu) are ea, nu vor nimeni să spună.”

Europa Liberă: Sunteți supărați pe deputați, pe cei care conduc, dar tot Dvs. i-ați ales?

– „Dacă ei promiteau…”

– „Promit multe, dar nimic nu fac.”

– „Mai deștept e un om de la țară ca cei din parlament, ei numai șed acolo și se sfădesc. Eu privesc televizorul și Jurnal TV, și Publika, și Moldova 1, toate canalele acestea le privesc, ei șed acolo numai și se sfădesc și spun minciuni acolo.”

Europa Liberă: La toamnă vor fi alegeri prezidențiale, trebuie să-l alegeți pe următorul șef de stat. Știți cui să-i dați votul?

– „Știu, știu cui să îl dau.”

Europa Liberă: Ce trebuie să facă un șef de stat în Republica Moldova, cu ce ar trebui să se ocupe?

– „Cu oamenii de la țară ar trebui să se ocupe, nu să se ocupe numai pentru dânșii. Corupția trebuie să o lichideze, s-o închis toate zavoadele, uzinele s-o închis, fabricile s-o închis. De ce s-au închis? S-o făcut baruri, s-o făcut magazine, s-o făcut saune... Pentru ce acestea trebuie?”

Europa Liberă: Și peste patru ani Republica Moldova cum ați vrea să arate?

– „Eu mă gândesc că poate s-a mai schimba ceva, sper eu, poate se va mai schimba ceva.”

Europa Liberă: Pe ce drum merge azi Moldova?

– „Pe ce drum merge? În groapă se duce, de-atâta că n-are cine lucra la stat să dea banii ca să primească omul pensie. Au stricat toate zavoadele, toate uzinele, le-au dus, le-au risipit. Omul unde să lucreze? Tineretul se duce, dar cine dă bani la stat? Iaca, șed în târg, dar cine dă bani la stat? Dă vreunul?”

Europa Liberă: Din președinții care au condus până acum Republica Moldova, cine v-a insuflat mai multă încredere?

– „Când era Voronin, când a fost...”

– „Voronin a scos țara din fundul râpii, el a ridicat și pensia și cu 18, și cu 25, ș-apoi cu 17 a ridicat.”

– „Noi plângem că să ne adauge pensia, dar de unde să ne-o adauge, de unde să ia omul bani?”

Europa Liberă: Dar cine vrea bine azi Republicii Moldova?

– „Noi toți de la țară îi dorim bine să fie în Moldova. Dacă ar fi dreptate și adevăr, atunci o să se schimbe ceva în Moldova.”

Europa Liberă: Pe ce cale merge azi Republica Moldova?

– „Cam nu prea bună, cum se spune la moldoveni: „Peștele de la cine se strică? De la cap!”. Așa și acei de sus, dacă ei nu conduc țara ca lumea, fiecare caută să pună ceva mai mult în buzunarul lui, decât aceștia care lucrează la țară, atunci nici pe acești de la țară nu-i trage inima să lucreze efectiv ca să facă ceva bun.”

Europa Liberă: În toamnă vor fi alegeri prezidențiale. O să mergeți? Știți cui trebuie să-i dați votul? Cine-l merită votul Dvs.?

– „Până la toamnă încă să ascultăm și vedem părerea la unul și la altul și vom vedea care și la ce traistă trage.”

Europa Liberă: Societatea moldavă e dezbinată, unii vor cu Estul, alții vor cu Vestul. E pusă în joc și geopolitica?

– „Trebuie să fim în relații bune și cu Estul, și cu Vestul, fiindcă depindem și de Rusia, și de Europa. Producția asta trebuie dusă undeva de vândut.”

Europa Liberă: Și cine îi vrea mai mult bine Republicii Moldova?

– „Și Rusia, și Europa țin cu noi, că suntem țară mică, nevoiașă.”


Europa Liberă: Și dacă toți țin cu Republica Moldova, de ce îi sărăcie multă?

– „Fiindcă Partidul Democrat, ei au făcut mare haos în republică și în conducerea de sus.”

– „Se fură banii tare și de-atâta țara îi săracă tare. Dodon când a venit la conducere, el a spus că: „Eu în timp de trei luni o să aduc banii cei furați de la Plahotniuc”. Unde-s? Că de-amu, iaca, la toamnă împlinește patru ani. Nicio copeică, toți știu Șor unde-i, Plahotniuc unde-i, toți știu, dar ei spun că nu știu. Dar unde-s ei? Ei au luat toți banii și au fugit. Așa și Dodon o să ia banii și o să fugă. Toată viața am lucrat prin ferme și eu am ajuns la pensie cu 1.000 de lei. Și ce-i asta 1.000, dar eu câte 1.600-1.700 numai pe medicamente?”

Europa Liberă: Veniți la piață și ce vindeți?

– „Iaca ce vindem, mărunțișuri, ce avem pe lângă casă, ce creștem: o mazăre, un pătrunjel, o sfeclă, o ceapă, creștem acasă și iaca venim aici și ședem și înghețăm că ne trebuie medicamente.”

Europa Liberă: Și câți bani câștigați la piață?

– „Uneori și câte 100 de lei facem, dar ședem și înghețăm.”

Europa Liberă: Câți bani i-ar trebui unui cetățean să zică că poate să trăiască decent?

– „Măcar 4.000 să aibă un pensionar, 4.000 de lei măcar să aibă, că noi doar și am muncit, toată viața am muncit, dar cu 1.000 nu pot să trăiesc.”

Europa Liberă: Aveți frică, de ce vă este teamă?

– „Dumnezeu e deasupra, numai de Dumnezeu am frică.”

Europa Liberă: Cum se trăiește azi în Moldova?

– „Tare greu, toți fug din sate, e mare sărăcie. Pensiile sunt mititele, oamenii nu au de lucru, care și încotro o iau.”

Europa Liberă: Și ce viitor are satul, statul?

– „Nu se vede încă nimic, înspre…”

Europa Liberă: Bună ziua! Valentina Ursu sunt, de la radio. Ia ziceți, cum se trăiește în Moldova azi?

– „Foarte greu!”

Europa Liberă: De ce?

– „D-apoi de-atâta că leafa e mică, pensiile sunt mititele, de-am primi și noi ca în parlament, apoi am putea să ducem o viață decentă, dar să ai condiții: gaz, apă, apoi nu ieși cu pensiile astea.”

Europa Liberă: Sunteți supărați pe cei care guvernează, dar Dvs. i-ați trimis la putere?

– „Da, foarte… Noi i-am trimis, dar am greșit că i-am trimis.”


Europa Liberă: Și cine merită să ajungă președintele Republicii Moldova în toamnă?

– „Nu știu, dar numai nu aceștia care sunt acum. De-atâta că nu se văd schimbări, au spus că o să mărească pensia acum cu 5%, dar îi cu 3%, stai că n-o vedem, că mie acele 700 de lei nu îmi trebuie să mi le dea la Paști și la Crăciun, lasă să mi le pună în toată luna acele 700, să-mi mărească, dar nu să-mi ungă ochii pentru Paști și pentru Crăciun. Bogdaproste!”

Europa Liberă: Cine ar merita din politicieni să ajungă în fruntea țării, să stea la cârma Republicii Moldova? Cum să fie acea persoană?

– „La noi încrederea a scăzut pentru toți.”

– „N-avem încredere deja în nimeni, nu știu de ce, așa ei au făcut în lumea asta, așa o bântuluit că de-amu omul nu știe ce să aleagă și pe cine să aleagă. Vă spun cinstit că să lucrezi 37 de ani soră medicală și să alergi pe sectoare, peste tot și să primești așa o pensie de mizeră?! N-am nici 2.000.”

Europa Liberă: Și vina cine o poartă, până la urmă, că Moldova merge pe o cale greșită - cetățenii sau politicienii?

– „Și cetățenii, că nu se orientează și nu pot alege, dar și politicienii, că ei toți promit tare multe, dar nimic nu fac. Cât trebuie aleși, apoi atunci promit tare multe, dar pe urmă…”

– „Până să ajungă la guvernare...”

– „Da, să ajungă la putere, dar pe urmă uită de oameni.”

Europa Liberă: Credeți că dacă ați fi Dvs. deputat, ministru, președinte, ați schimba lucrurile, v-ar fi în putere să schimbați lucrurile?

– „Unul singur nu schimbi, trebuie tot să fie o forță mai mare ca să schimbe tot.”

Europa Liberă: De câte ori ați discutat cu deputatul, cu ministrul?

– „Unde să discutăm cu ei, ei vin la noi prin sate? Noi dăm din coate și muncim, că moldoveanul așa-i învățat, să se ducă peste hotare, să se ducă undeva, numai să-și întrețină familia, să-și întrețină viața, dar ar trebui să fie așa cum e prin țările europene. Sunt stabili, ei se miră de noi când noi ne ducem acolo.”

Europa Liberă: Cine dorește mai mult bine Republicii Moldova?

– „Cu vectorul european trebuie să mergem.”

Europa Liberă: Olăneștiul e aici, la o aruncătură de băț, 20 km până la regiunea transnistreană. Mai credeți că poate fi soluționată problema transnistreană?

– „Nu cred! Nu se trag tare, nu vor cu noi.”

– „La dânșii gazul îi mai ieftin, lumina îi mai ieftină, noi le plătim tot lor. Desigur că lor le convine că cineva le plătește.”

Europa Liberă: Treceți des Nistrul?

– „Trecem. Și iaca și ei vin, îi plină piața, șed și vând terfe.”

Europa Liberă: Văd că majoritatea vin și fac un fel de barter – schimbă marfa pe producția alimentară, pe încălțăminte, pe îmbrăcăminte...

– „Da, da, că și lor li-i a mânca și ei vin.”

Europa Liberă: Ce statut ar merita regiunea transnistreană?

– „Nu știu. Să aibă statutul lor și să n-aibă nimic cu noi, fiindcă ei împreună cu noi n-au să fie niciodată, că ei nu vor. De-atâta că și la dânșii guvernarea-i așa.”

– „De la Rusia au sprijin și pe dânșii îi ajută, la ei îi mai ieftin totul - și lumina, și gazul...”


Europa Liberă: Pe de drum merge azi Republica Moldova?

– „Într-o groapă și n-are fund groapa asta. Se apropie sărbătorile de Paști și mi-e foarte dureros că n-avem cu cine ne așeza la masă. Avem ce mânca, nu trebuie să-l mâniem pe Dumnezeu, dar n-avem cu cine, că copiii îs plecați, părinții mor, se duc, n-avem vecini, n-avem copii, n-avem nimic. Ne-au mântuit, dar aș vrea tare mult ca președintele țării, guvernul să aibă grijă de popor, să nu râdă, să nu-și bată joc de oameni. Îs niște mincinoși. Ne pare rău că am ales oameni care n-au meritat, oleacă am făcut o greșeală că am ales oameni care n-au făcut față.”

Europa Liberă: Dar în toamnă va fi un scrutin prezidențial, va trebui să decideți cine e următorul președinte de țară. Cine ar merita? Cum să fie acea figură politică?

– „Un om pentru oameni să fie, cum sunt în țările europene. Ar trebui să fie un om adevărat, nu fals cum a făcut și președintele care este actualmente. Un mincinos și un trădător de neam și de patrie. Ar fi de dorit ca să fie un președinte al poporului, să-l aleagă oamenii înțelepți. Noi nu mergem în Transnistria să le alegem președintele lor, n-ar fi de dorit nici ei, fiindcă la alegerile prezidențiale au fost mai mult din partea Transnistriei care l-au votat pe dl președinte care-i la momentul de față.”

Europa Liberă: Apropo, regiunea transnistreană e aici, în imediata vecinătate a localității Dvs.

– „Da, da, da. Și dacă oamenii din alte părți, din alte raioane poate nu știu care a fost situația, dar noi știm că poate oamenii din sat nu votau așa cum au votat cei din Transnistria.”

Europa Liberă: Există șanse ca să fie rezolvată problema transnistreană? Și cum ar trebui să fie soluționată?

– „Știți, ei sunt susținuți de Rusia și de obicei unde-i piciorul rusului, acolo-i glod. Și-i glod mare unde a pus rusul piciorul. De mulți ani am vrea ca să se ducă armata rusească ca să scape poporul ista moldovenesc de jug.”

Europa Liberă: Și vreți să spuneți ce statut ar merita această regiune? Cum vedeți reunificarea celor două maluri ale Nistrului?

– „Ar trebui să fie o țară unică, fiindcă oamenii din Transnistria nu sunt de vină că situația e așa cum e în prezent. Moldovenii de acolo nu-s de vină, totul e politică și-i obrăznicia politicienilor, nu a oamenilor care locuiesc atât în partea dreaptă, cât și în cea stângă a Nistrului. Oamenii nu-s de vină!”


Europa Liberă: Dar eforturile care s-au făcut până astăzi de soluționare a problemei transnistrene, cum le definiți?

– „Nu s-a făcut niciun efort, președintele mai mult face prostii, atât îi din partea lui, că oamenii care au fost la război și chiar colegi de-ai mei care au fost la război cam a ieșit că ei sunt de vină, adică moldovenii îs de vină că s-a făcut războiul. E o prostie, o prostie mare! În război au fost implicate tancurile rusești, rușii au făcut toate acestea și pe moment ne țin tot sub talpa lor, fiindcă de când a venit președintele Dodon, el joacă sub dansul rusului.”

Europa Liberă: Ce miză au alegerile din toamnă?

– „Ne rugăm lui Dumnezeu oamenii să prindă la minte și să facă o alegere normală, fiindcă tot ce se petrece la moment, cu mincinosul acesta de președinte nu vedem ieșire din situație.”

Europa Liberă: Dar aveți vreun politician căruia să-i dați votul?

– „Păi, știți, eu mai mult îs pentru Europa, pentru dna Sandu, dl Năstase.”

Europa Liberă: Cine-i dorește mai mult bine Republicii Moldova?

– „Uniunea Europeană, sigur că, numai nu rușii!”

* * *

Voci adunate la Olănești, o localitate din raionul Ștefan Vodă. În timp ce în ultimii 10 ani cetățenii moldoveni au avut numai beneficii din partea Occidentului, majoritatea politicienilor de la cârma țării au prejudiciat ideea europeană, aceasta fiind eclipsată de o creștere evidentă a corupției, constată jurnalistul, corespondent al „BalkanInsight” Mădălin Necșuțu, care explică de ce moldovenii nu sunt optimiști față de direcția în care se îndreaptă țara lor.


Mădălin Necșuțu: „Cel mai probabil este vorba și de netransparența lucrurilor care se întâmplă în Republica Moldova. Mă refer la scena politică. Sondajele arată că există o asemenea nesiguranță și din cauza faptului că nu există transparență în procesul decizional la Chișinău.”

Europa Liberă: Și totuși, temerile cele mai mari pe care le au cetățenii Republicii Moldova, dacă să credem acestor sondaje, sunt sărăcia, lipsa locurilor de muncă, șomajul în creștere, depopularea, mai ales plecarea celor din mediul rural, pentru că acolo se vede sărăcia cea mai mare.

Mădălin Necșuțu: „Într-adevăr.”

Europa Liberă: Aceste probleme se perpetuează de ani de zile.

Mădălin Necșuțu: „Da, exact!”

Europa Liberă: E atât de greu să fie soluționate?

Mădălin Necșuțu: „Sondajele, într-adevăr, în ultimii ani arată că exact acesta este topul problemelor Republicii Moldova. Sunt: lipsa locurilor de muncă, lipsa veniturilor, șomajul și exodul din țară.”

Europa Liberă: Și corupția...

Mădălin Necșuțu: „Da, și corupția. Toate acestea sunt legate una de cealaltă, în niciun caz lumea nu se focusează, nu se concentrează atât de tare pe aspectele politice, pe viața politică activă a Republicii Moldova, pe geopolitică, pe alte probleme care sunt întotdeauna puse în față de către politicieni ca și scuză pentru incapacitatea lor de a face față la aceste probleme. Aceste sondaje, într-adevăr, arată o tendință. Și mai grav este că, deși, așa cum bine ați spus, durează de ani de zile, topul rămâne neschimbat, nimic nu-i face pe politicieni să regândească modalitatea de a face politică la Chișinău.”

Europa Liberă: Și, aparent, într-un stat mic s-ar părea că ordine se face mai ușor și mai repede?

Joc al perdelelor, perdele de fum


Mădălin Necșuțu: „Da, în limba engleză se numește smoke and mirrors, acest joc al perdelelor, perdele de fum. E un joc provenit din epoca sovietică de a nu răspunde direct problemelor societății și de a crea întotdeauna, ca la iluzionism, a crea impresia că se rezolvă ceva, dar pe cealaltă parte se fac alte lucruri. Nu există o abordare directă și sistematică a problemelor, ci există acest joc de a încerca mutarea atenției de pe problemele reale ale societății către probleme care nu-i afectează imediat, direct și de multe ori sunt din zona mai mult abstractă.”

Europa Liberă: De ce e sărăcie în Moldova? Ați găsit răspuns la această întrebare?

Mădălin Necșuțu: „Din cauza corupției. Este foarte simplu.”

Europa Liberă: Dar de ce e corupție, dacă e multă sărăcie?

Mădălin Necșuțu: „Este o întrebare bună. După părerea mea, este un cumul de factori în mentalitate, din mentalitatea sovietică care încă persistă, este vorba, pe de altă parte, de o gândire de tip medieval în care există domnul și boierii de la curte și o tendință de a se îmbogăți și de a pune tot greul pe spatele țăranului muncitor. Și acest lucru se vede printr-o rotație practic a partidelor și a acelorași oameni de la un partid la altul, acest traseism politic care există o dată la patru ani și știm foarte bine obiceiurile de a se cumpăra deputați, de a se muta, de a se face dosare, de a se pune presiune pe unii pentru a se muta și tot așa. Dar, practic, vedem aceiași oameni. Există o mână de oameni, cei 101, grosso modo, mai mult sau mai puțin, cu o marjă de 10 la sută undeva la fiecare mandat, care nu fac decât să se rotească în acest cerc al puterii. Restul sunt buni de muncă, sunt buni de muls, de trimis vreo intenție ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Știți care este explicația omului de la firul ierbii? Că e politizată orice funcție în stat - de la pedagog la profesor, de la șef de direcție în vreun raion la oricare alt funcționar, că, dacă nu reprezinți culoarea politică a guvernării, atunci e foarte greu să rămâi într-o funcție, iar acest lucru duce la aceea că în anumite funcții vin birocrați incompetenți și asta îi face pe mulți să creadă că lucrurile nu se mișcă.

Este un exod, în primul rând, al creierelor din Republica Moldova


Mădălin Necșuțu: „Da, așa este. Este un exod, în primul rând, al creierelor din Republica Moldova, dacă pot numi așa. Oameni cu studii superioare, oamenii din pătura intelectuală găsesc sub demnitatea lor să lucreze o dată: sub o conducere politică; doi: pe un salariu foarte mic și trei: găsesc foarte ușor la calificarea lor joburi, slujbe mai bune în afara țării. Ce se întâmplă? Rămân oameni cu o calitate mediocră din punctul de vedere al studiilor, niște yesmeni, așa cum li se spune, adică niște oameni obedienți conducerii care ascultă ordinele de mai sus, acționează ca atare și în aceste condiții nu se poate performa, nu se poate dezvolta niciun sistem de stat performant.”

Europa Liberă: Dar în acești 28 de ani de independență a Republicii Moldova la putere s-au perindat partide și de dreapta, și de stânga, cu viziuni pro-occidentale, cu viziuni pro-estice și când iarăși îi întrebi pe oamenii simpli dacă pot face o diferență între cel cu viziuni de dreapta și cel cu viziuni de stânga, spun că aproape nu ar exista aceste diferențe.

Mădălin Necșuțu: „Eu am să vă dau aici exemplul României, pentru că este cel mai apropiat și mai ușor de înțeles pentru toată lumea. După revoluția din ‘89, România n-a avut decât o singură direcție clară – Europa și NATO. S-a mers pe o politică bine clădită...”

Europa Liberă: A existat și un consens la nivel național între toți liderii politici.

Republica Moldova a făcut greșeala să adopte această strategie duală a vițelului blând


Mădălin Necșuțu: „Exact! A fost Pactul de la Snagov, dacă vă amintiți, și toți au stat la aceeași masă, s-a hotărât care sunt direcțiile prioritare și punct. În cei aproape 29 de ani ai Republicii Moldova nu a fost niciodată un astfel de consens la nivel politic, s-a mers pe o politică echilibrată. Dacă dl Voronin dădea plastic exemplul vițelului blând cu două mame, acum, mai nou, dl Dodon a îmbrăcat-o în această „politică echilibrată”. De aici vine și dualitatea, și incapacitatea Republicii Moldova de a se dezvolta pe un singur filon, pe o singură direcție, pe o strategie gândită pe termen mediu care să funcționeze indiferent de cine vine la guvernare. Aici este cea mai mare problemă a Republicii Moldova, dacă o comparăm cu România. Dacă România și țările de după cortina de fier din estul Europei toate au mers în acest consens bine gândit, bine stabilit și unidirecțional, Republica Moldova a făcut greșeala să adopte această strategie duală a vițelului blând, a politicii echilibrate, numai că acest lucru, știți, există o vorbă românească foarte-foarte simplă: „Cine fuge după doi iepuri, nu prinde niciunul”. Exact asta se întâmplă la modul cel mai concret la Chișinău: dualitatea aceasta vizavi de drumul Republicii Moldova care ar trebui să fie pe termen mediu și lung face ca această țară să nu poată să se dezvolte, să meargă mai departe.”

Europa Liberă: Cum să se dezmeticească cetățeanul și să înțeleagă cine-i dorește mai mult bine Republicii Moldova?

Mădălin Necșuțu: „Eu am aici un gând: populația este împărțită în două - cei mai în vârstă cu nostalgiile tinereții, nostalgiile sovietice și chiar viața mai bună de atunci tind să voteze stânga pro-rusească, cei tineri și de vârstă medie votează, de obicei, dreapta pro-europeană. Eu i-aș întreba pe cei mai bătrâni dacă nu cumva au nepoți, dacă nu cumva au copii care sunt plecați la muncă în afară și dacă n-ar dori la un moment dat ca ei să se întoarcă. În ciuda faptului că le înțeleg nostalgiile vizavi de trecut, trebuie să se gândească la generația următoare, trebuie să se gândească cum vor să trăiască, Uniunea Sovietică nu mai revine și nici Rusia nu va mai fi ce a fost în timpul Uniunii Sovietice, vedem de decenii că are niște probleme economice extrem de grave și nu va mai reveni niciodată acolo unde a fost. Dacă cei bătrâni vor înțelege că drumul spre dezvoltare, uitându-se pe cifre și încercând să se informeze din toate sursele și gândindu-se la copiii și nepoții lor vor vota pentru ei, nu în scop egoist pentru ei înșiși, atunci această problemă a 50:50 UE cu Rusia va dispărea, dar numai atunci.”

Europa Liberă: Dar de ce multor oameni le este greu să spună de unde vine ajutor și cine i-ar dori mai mult bine Republicii Moldova?

„Rusia n-a investit de ani de zile un ban la Chișinău


Mădălin Necșuțu: „Rusia, de exemplu, nu investește, n-a investit de ani de zile un ban la Chișinău, din contra au fost tot felul de oameni din zona afacerilor care au fost implicați în furtul miliardului, în laundromat, niște scheme colosale de tras bani din Republica Moldova, în niciun caz de adus bani. Asta se vede cu ochiul liber, dar Rusia face un joc foarte bun în ceea ce privește propaganda. Chiar dacă nu bagă niciun ban, sunt foarte buni în a investi într-un singur sector, și anume acel media, la care se uită de dimineață până seara orice cetățean și crede ce i se spune acolo la televizor. Sondajele ne arată clar în Republica Moldova că informarea se face peste 83 la sută numai de la televizor. Acolo sunt și canalurile rusești, acolo este și propaganda, dar în același timp știm concret, cu cifre, cu dovezi că se bagă bani din Vest. Alegerea trebuie să fie simplă, logică, dar există acest sindrom Stockholm la Chișinău pe care eu nu pot să-l înțeleg.”


Europa Liberă: Doar acest sindrom sau e luat în calcul și păcatul acelor actori politici care au promis parcurs european și l-au compromis?

Mădălin Necșuțu: „Absolut, toate sunt combinate. Așa cum am spus, concentrarea trebuie să fie pe acest cuvânt – „corupție”. Toți, indiferent, din orice zonă au venit, mai devreme sau mai târziu, s-au dedulcit la acest act de corupție și au început să fure din banii statului, chiar dacă toți au venit ca un Mesia, că există și acest mit mesianic în Republica Moldova, că cineva pe cal alb va veni să-i salveze – nu, nu va veni nimeni. Schimbarea începe de jos în sus. Societatea trebuie să se schime, omul trebuie să se schimbe. Eu înțeleg foarte bine că nevoile primare sunt altele, nu se gândesc neapărat la cultura politică, la toate cele, dar schimbarea trebuie să vină de jos în sus, presiunea trebuie să vină din rândul cetățenilor.”

Europa Liberă: Deci, agentul schimbării trebuie să fie cetățeanul?

Mădălin Necșuțu: „Cetățeanul, pentru că, știți, politicienii au o vorbă: „suntem fața societății”, și în mare parte au dreptate.”

Europa Liberă: Cetățenii își merită guvernarea pe care o au.

Mădălin Necșuțu: „Da, dar până la urmă ei aleg o dată la patru ani, dacă nu sunt anticipate, da, ei aleg, ei își aleg drumul.”


Europa Liberă: Din observațiile Dvs., s-ar constitui o clasă politică care ar putea la modul cel mai serios să recâștige încrederea cetățenilor, pentru că astăzi legislativul, executivul, instituția prezidențială, justiția, cam toate entitățile statului nu se bucură de încredere?

Mădălin Necșuțu: „Da, cred că mai e o mână mică de oameni, n-am să dau nume pentru a nu părea că am partis pris-uri, dar cred că mai există o mică palmă de oameni care ar putea să aducă acest agent al schimbării. N-o să se facă peste noapte, reformele ar trebui să fie foarte drastice, trebuie să înțelegem că nimic nu vine peste noapte și iar pot să dau exemplul României și pot să vorbesc aici despre integrarea în UE care a venit în 2007, care a venit la 28 de ani de așteptare și reforme, și greu, și toate cele, la fel și cu NATO în 2004, au fost 25 de ani, a fost foarte dificil, nu s-a făcut nimic peste noapte. Lumea trebuie să înțeleagă că trebuie să…”


Europa Liberă: Au ajutat fondurile europene, a ajutat umbrela sub care România își menține securitatea, a ajutat îmbunătățirea infrastructurii?

Mădălin Necșuțu: „Absolut! După 2017, atragerea de fonduri europene, România a reușit undeva peste 40 de miliarde să atragă până acum. Gândiți-vă cam cât înseamnă 40 de miliarde de euro, ținând cont că Republica Moldova are un PIB de vreo 8, sigur, România e o țară mai mare, are o capacitate mai mare de absorbție, dar dacă ne uităm la toți banii, chiar și la situația actuală, până în noiembrie am avut bani aici în Republica Moldova din Occident, în special din zona UE, după momentul debarcării Guvernului Sandu nu a mai venit niciun bănuț la Chișinău și vedem în ce criză, chiar și dl președinte ne-a promis un șantier aici în Republica Moldova, uitați-vă, intrăm în luna a patra a acestui an, nu văd nici măcar că se mișcă o stradă, pentru că nu sunt bani. Practic, toți banii pentru dezvoltarea Republicii Moldova și pentru funcționarea acestui stat au venit și vin din Vest în ultima decadă. Dacă populația nu va înțelege lucrul acesta, va fi foarte grav la alegerile prezidențiale de la toamnă. Trebuie să înțelegem clar de unde vin banii, cine îi dau și de ce. Pentru că Uniunea Europeană dă bani ca să te ajute pe tine ca stat…”

Europa Liberă: Dar condiționările sunt pentru guvernare.

Mădălin Necșuțu: „Condiționat, dar condițiile nu sunt la modul rău, sunt la modul să te ajute pe tine…”

Europa Liberă: O justiție mai bună, în primul rând.

Mădălin Necșuțu: „O justiție, un aparat administrativ mai suplu.”


Europa Liberă: Identificarea celor care au furat miliardul și atragerea la răspundere.

Mădălin Necșuțu: „Da, astea sunt condiții de bun-simț, asta nici măcar nu sunt condiționalități, astea-s niște chestiuni pe care intrinsec autoritățile de la Chișinău ar trebui să le facă, adică oamenii îți spun la modul simplu: „Dle, rezolvă-ți problemele din curtea proprie, noi vrem să te ajutăm, dar fă-ți și tu curat în curte ca să putem să aducem un sac de grâu, o vacă, o găină”. Oamenii ar trebui să înțeleagă la modul acesta, cel mai simplu, ce înseamnă Uniunea Europeană și să nu o privească ca pe o entitate abstractă, care nu știu ce dă bani. Toate lucrurile astea, că vedem de ce insistă UE atât de mult să existe reforma justiției în Republica Moldova, păi UE este un aparat care funcționează după niște statistici, se uită pe sondaje: OK, care este cea mai mare supărare a moldovenilor? Se uită: corupția, lipsa locurilor de muncă... OK, asta fac. Deci, când îți zic să faci reformă în justiție, îți zic, de fapt, să diminuezi gradul de corupție, deci, se adresează direct nevoilor primare ale cetățenilor și acolo dau bani, acolo dezvoltă. De asta vă spuneam că e foarte important și societatea să se schimbe ca mentalitate. Astea sunt programele de la UE de educație, mă refer aici la Erasmus, la copiii din Republica Moldova care pot călători și învăța în toată Europa, sunt fondurile de dezvoltare, se construiesc apeducte în sate, deci se dezvoltă infrastructura, se dau bani pentru drumuri. Observăm, de exemplu, că UE în ultima vreme…”

Europa Liberă: ...direcționează asistența financiară către comunitate, către cetățeni.

Mădălin Necșuțu: „Exact! Nu mai merge, și-a schimbat paradigma de gândire sau de abordare la Chișinău. Banii nu mai vin direct la guvernul central, care apoi îi distribuie către periferie…”

Europa Liberă: În teritoriu.

Mădălin Necșuțu: „…ci invers, o abordează de jos în sus, exact cum v-am spus mai devreme, merg în localități, local, cine poate să facă proiect, ia bănuțul de la UE, cine nu – nu. Și astfel se încurajează și o abordare descentralizată din partea instituțiilor locale și, pe de o parte, se asigură și o independență a primarilor.”

Europa Liberă: Pentru că se dă undița și nu peștele și încearcă să învețe lumea să poată pescui.

Mădălin Necșuțu: „Exact! Ați spus foarte bine problema, da. Exact. Se dă o undiță și nu se dă peștele direct, care se consumă și a doua zi e nevoie de alt pește. Da, corect!”

XS
SM
MD
LG