Linkuri accesibilitate

Duelul procurorilor Stoianoglo-Morari a trecut la o nouă etapă


Imagine generică
Imagine generică

„Nu găsesc o motivare plauzibilă pentru reținerea lui Morari, decât închiderea gurii care critică”, crede juristul Vladislav Gribincea.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale i-a înaintat șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari învinuirea pentru patru capete de acuzare. Acesta este acuzat de: „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”. Un comunicat al Procuraturii precizează că aceste acţiuni au fost comise în privinţa co-proprietarilor unei rețele de benzinării. Acuzatorii cer arestarea preventivă a lui Morari pentru 30 de zile. Viorel Morari a fost reținut cu o zi mai devreme. El pledează nevinovat.

Duelul procurorilor Stoianoglo-Morari a trecut la o nouă etapă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

Procurorii îi impută fostului lor coleg Viorel Morari fabricarea în 2018 a unui dosar penal împotriva fraților Igor și Adrian Borș, co-proprietari a unei rețele de benzinării, acuzați atunci de spălare de bani şi evaziune fiscală. Cei doi au fost recent reabilitaţi, după ce procurorii au ajuns la concluzia că în 2018 aceştia „au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă”.

Şeful suspendat al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, care pledează nevinovat, a fost reţinut marţi după audierea sa în calitate de bănuit. La o zi distanţă, procurorii l-au pus sub învinuire acuzându-l de „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”. În același dosar mai figurează un fost procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție şi doi foşti ofițeri din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigații.

Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Viorel Morari pentru 30 de zile, demers nejustificat în opinia avocatului lui Morari, Vasile Foltea.

„Persoana care s-a aflat deja sub o astfel de măsură preventivă, care a fost eliberat de instanţă, care s-a prezentat la fiecare citaţie a instanţei şi care nu a încălcat controlul impus de instanţă, nu poate fi supusă, iarăşi, pe un alt dosar, unei măsuri preventive invocându-se aceleşi temeiuri, aceleaşi riscuri că ar putea să evadeze, că ar putea să se eschiveze de la prezentare, că ar putea să influențeze martorii. Mai ales că aceste temeiuri sunt invocate pe un dosar penal pornit un an în urmă aproape.”

Avocatul crede neîntemeiate şi acuzaţiile care îi sunt aduse lui Viorel Morari în ordonanţa de învinuire, precum că ar fi indus în eroare mai mulţi judecători pentru a obţine nişte hotărâri anume, inclusiv pentru a aresta persoane.

Pentru noi este mister cum poate un procuror să inducă în eroare foarte mulţi judecători...
Vasile Foltea, avocat

„Pentru noi este mister cum poate un procuror să inducă în eroare foarte mulţi judecători pentru a obţine nişte hotărâri? Aşa o senzaţie că de parcă magistraţii la noi sunt piese fără valoare, care nu gândesc, care sunt influențați, care nu au în faţă probe şi materiale. Aşa o senzaţie reiesă din învinuirea adusă domnului Morari.”

Apărătorul nu exclude că reţinerea lui Viorel Morari ar urmări blocarea examinării unui alt dosar în care acesta figurează, fiind acuzat că ar fi primit de la Vlad Plahotniuc o plângere pe care ar fi înregistrat-o contrar prevederilor legale şi în baza căreia a pornit o cauză penală împotriva controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

Într-o primă reacţie, Viorel Morari a spus că reţinerea sa ar fi ilegală şi că are drept scop intimidarea lui şi reducerea la tăcere pentru criticile pe care le aduce Procuraturii Generale celui care o conduce Alexandru Stoianoglo.

Rivalitatea dintre Morari şi Stoianoglo a început imediat după ce procurorul general proaspăt ales în funcţie a cerut, la începutul anului trecut, suspendarea din funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie pe Viorel Morari, pe motiv că l-ar fi protejat pe fostul lider democrat Vlad Plahotniuc în dosarul furtului miliardului. După asta Viorel Morari a devenit un critic constant al lui Alexandru Stoianoglo, acuzându-l de tergiversarea investigării dosarelor de rezonanţă şi de relaţia specială pe care ar avea-o cu Veaceslav Platon, eliberat din închisoare la insistența lui Stoianoglo. Procurorul general a respins de fiecare dată acuzaţiile lui Morari.

Președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, remarcă într-un comentariu pe Facebook că reţinerea lui Viorel Morari vine la scurt timp după ce acesta a adus noi acuzații grave în adresa procurorului general. Juristul consideră că nu există condiţii legale pentru arestarea lui Morari, iar acuzarea care îi este adusă e „halucinantă”. „Arestarea suspectului complică foarte mult investigarea oricărui dosar penal. Nu găsesc o motivare plauzibilă pentru această reținere, decât închiderea gurii care critică”, concluzionează Vladislav Gribincea.

Previous Next

XS
SM
MD
LG