Zilnic, în Republica Moldova, se vând peste 1,3 milioane de bilete la loterie, iar cumpărătorii sunt în general persoane vulnerabile. În ultimele opt luni, veniturile industriei jocurilor de noroc au crescut de la 600 de milioane, la 2 miliarde 600 de milioane de lei. Iar impozitele plătite către stat sunt zero, arată deputatul PAS, Dumitru Alaiba, cel care a inițiat legea interzicând reclama pentru jocurile de noroc.
Prin legea adoptată de parlament, de la 1 ianuarie 2022, sunt interzise nu doar reclamele la radio și tv, ci și cele pe internet, distribuirea de pliante sau afișe stradale.
Europa Liberă: Discutăm astăzi despre o decizie pe care ați luat-o recent – ați interzis total publicitatea la jocurile de noroc, de loterie, pariuri sportive. Ați spus că e un viciu care face ravagii în societate. Cei care vă critică însă zic că acest argument cumva este lipsit de dovezi, că legislația europeană chiar e mai liberală, că jocurile de noroc sunt și acolo, în Uniunea Europeană, clasificate la categoria cu risc scăzut și că, în consecință, toată această industrie va falimenta.
Dumitru Alaiba: „Și multe alte acuzații și motive din care nu trebuia să votăm această lege au fost promovate. Totuși, în primul rând, s-a negat problema, problema există, nu are rost să negăm. În țara noastră se vând 1 milion 300 de mii de bilete de loterie pe zi; o parte din ele pe online, e adevărat, dar asta înseamnă că există oameni care apelează la aceste servicii. Și asta este, doar ca să comparăm, în Marea Britanie, cu o populație de 64 de milioane, se vând vreo 3 milioane de bilete pe zi, deci, problema există.”
Europa Liberă: Un milion 300 de mii pe zi?
Dumitru Alaiba: „Un milion 300 de mii de bilete pe zi.”
Ele sunt concepute pentru cei mai săraci oameni din țara asta
Europa Liberă: Vreți să ziceți că un sfert sau mai mult de un sfert din populația Republicii Moldova cumpără câte un bilet pe zi?
Dumitru Alaiba: „În medie, da. Dar asta înseamnă că există o parte a populației, fie ea și 10%, fie ea și 15% care joacă sistemic, care își cheltuie modestul venit, pentru că dacă e să fac o paralelă și să vedem modul în care sunt concepute aceste materiale promoționale video ș.a.m.d., ele sunt concepute pentru cei mai săraci oameni din țara asta.”
Europa Liberă: De ce e o problemă asta?
Dumitru Alaiba: „Este o problemă, pentru că atunci când omul dă o mare parte din venitul său pe asemenea viciu, pentru că este un viciu, înseamnă că el nu își alocă bani pentru alte necesități. Și iarăși, noi vorbim de pensionari, cazuri reale, oameni care jumătate din pensie la momentul în care o primesc o dau pe bilete de loterie. Acestea-s cazuri din satele noastre, cazuri pe care le putem vedea pur și simplu la o plimbare prin localitățile noastre rurale. Deci, nu trebuie să negăm problema.”
Europa Liberă: Uitați-vă, că vă critică cei care au făcut la un moment dat ca toată această industrie să devină înfloritoare, că vă critică, zic, aceștia e cumva de înțeles, dar vă critică și economiști care nu pot fi suspectați de rea-voință.
Dumitru Alaiba: „Înțeleg...”
Europa Liberă: Și ei zic în felul următor: „Nu e argumentat! Va pierde bugetul, vor pierde instituțiile audiovizuale care câștigă din această publicitate și nu se pune nimic în loc.”
Dumitru Alaiba: „Cum am spus, dacă există o problemă, dacă avem consens, totuși este un viciu, există țigări, alcool, jocuri de noroc. Acestea-s trei vicii legale, dar taxate și reglementate în toată lumea. Acum, reieșind din faptul că nu ne oprim la chestia cu 1,3 milioane bilete pe zi, această industrie este monopol, sunt toate șansele ca să aibă cele mai mari vânzări din toate companiile din țara noastră. Deci, anul trecut o rețea de supermarketuri din cele mai mari a avut vânzări, dacă nu greșesc, de 4 miliarde de lei într-un an, astea-s sute de supermarketuri în toată țara; anul acesta, până în luna august, pe bilete și pe pariuri lumea a cheltuit pentru o singură entitate, bani care au mers într-o singură companie, pe jocuri de noroc s-au cheltuit 2 miliarde 600 de milioane de lei.”
Europa Liberă: Ne puteți ajuta să înțelegem cât din banii aceștia s-a dus în buget?
Dumitru Alaiba: „Sunt niște bani imenși. Din acești bani, informația de la Serviciul fiscal, este, de exemplu, că anul trecut impozit pe venit de la companie, pentru că s-au mai manipulat cifre că noi impozit TVA plătim, noi plătim, nu știu cum, impozite indirecte. Asta nu ar trebui să ne intereseze, TVA-ul, omul n-a cheltuit bani pe bilet, a cumpărat altceva și a plătit TVA-ul, asta nu-i meritul industriei, dar impozit pe venit compania a plătit zero. Și iarăși, încă o dată, eu nu vreau ca asta să pară ca o sursă de venit, noi aici trebuie să ne gândim la sănătatea mintală a populației. Nici când vorbim despre acciza la țigări, nici când vorbim despre acciza la alcool noi, ca stat, nu trebuie să vedem aici sursă de venit, noi astfel intervenim fiscal pentru a descuraja un anumit comportament al populației, căci sunt vicii.”
Europa Liberă: Dar de ce totuși nu există deloc venituri la buget din asta?
Dumitru Alaiba: „Este o întrebare bună...”
Europa Liberă: Deși, iată, fostul premier Ion Chicu vă contrazice și zice că e o pierdere pentru buget.
Eu nu cred că dl Chicu este credibil atunci când vorbește despre această industrie
Dumitru Alaiba: „Dl Chicu pe ultima sută de metri în cadrul guvernului Filip a venit cu o mega-reformă care, de fapt, a ilustrat o politică de stat în promovarea jocurilor de noroc prin eliminarea unor „bariere”, cum le-a spus. Până la acea asumare de răspundere din 7 martie 2019, era interzis ca localurile de jocuri de noroc să fie amplasate la o rază mai mică de 200 de metri, dl Chicu a schimbat în distanță. Deci, efectiv de la obiecte sociale, școală sau spital poate să fie fix după colț acolo o sală de aparate de jocuri. Eu nu cred că dl Chicu este credibil atunci când vorbește despre această industrie, pentru că și-a arătat viziunile atunci când a avut ocazia să ia decizii.”
Europa Liberă: Dar ce a făcut dl Chicu, a favorizat în continuare această industrie?
Dumitru Alaiba: „Ceea ce vă spun eu este că atunci când vedem decizia promovată de Ministerul Finanțelor, atunci eu acolo citesc o politică de stat pentru a promova jocurile de noroc, lucru cu care noi luptăm de atunci, pentru că în 2019 am anulat toate facilitățile fiscale ale acestei industrii, or până în 2019, dacă nu greșesc, în august, industria jocurilor de noroc nu plătea niciun leu nici în TVA, nici în taxe de import. Imporți, nu știu, în echipament sau un tractor, sau ceva și plătești taxă de import, dar dacă imporți un aparat de joc, ești scutit, asta era guvernul Plahotniuc din care făcea parte și dl respectiv. La impozitul pe venit – scutire, asta era iarăși în legislația aprobată atunci de guvernul Filip, înainte de 7 martie 2019. Deci, asta am făcut-o în 2019, acum am decis că totuși, mai ales analizând această creștere exponențială an de an, pentru că doar în 2020, dacă nu greșesc, vânzările pe această industrie erau de doar 600 de milioane și de la 600 de milioane în doar un an să crească la 2,6 miliarde în primele opt luni ale anului 2021 este un indicator, înseamnă că noi avem o problemă în creștere și dacă nu intervenim, dacă nu tratăm această industrie ca ceva periculos pentru sănătatea mintală a populației, la urma urmei, este o dependență în creștere, pentru că suntem cea mai săracă țară.”
Europa Liberă: De ce Ministerul Justiției când a dat aviz la acest proiect a zis cu referire la legislația europeană privind jocurile de noroc se dovedește a fi suficient de liberală, bazată pe principii de permisibilitate, control, obiectivul prioritar în acest sens fiind evitarea economiei tenebre și recunoașterea situației reale din domeniu?
Dumitru Alaiba: „În primul rând, în ceea ce ține de economia tenebră, nimic altceva nu s-a modificat, noi am interzis doar publicitatea, jocurile de noroc ilegale în continuare vor rămâne astfel și poliția o să trebuiască să-și facă treaba anume în direcția asta, însă este adevărat că această interdicție introdusă în țara noastră e destul de categorică și-i adevărat că sunt țări care au luat-o mai moale, dar nu sunt alte țări care pot să se numească cea mai săracă țară din Europa, care este țara noastră, Republica Moldova. Și într-o țară atât de săracă și bântuită de corupție ca țara noastră, atunci când oamenii, tinerele generații muncesc și nu au mai nimic, principala lor șansă pe care o văd ei, principala lor speranță ca să facă un ban mai mare sunt, iată, aceste jocuri de noroc. Și asta-i marea amăgeală, și asta-i marea înșelare, de aceea eu cred că în țări precum a noastră este oportun să fim mai duri cu asemenea lucruri.”
Europa Liberă: Așadar, legea a fost adoptată în lectură finală, a și fost promulgată. Deci, de la 1 ianuarie la ce ar trebui să se pregătească cei care cumpărau aceste bilete, că nu va exista publicitate, că încet-încet această industrie va scădea la turații mai mici, că ce? Ce efecte vă așteptați să se întâmple?
Dumitru Alaiba: „Este interzisă după modelul țigărilor, dacă vreți, este interzisă orice publicitate a jocurilor de noroc, a loteriilor și a pariurilor sportive ș.a.m.d. Deci, atunci când o să intrați în oficiul poștal n-o să vedeți tot felul de afișaje cu publicitate, ele nu sunt interzise în vânzare, însă ele nu pot fi afișate public în ghișee, așa cum avem la toate supermarketurile și la toate chioșcurile, că-i imposibili să faci o plimbare de 100 de metri, am impresia, în centrul Chișinăului fără ca să vezi, cel puțin, o promovare a jocurilor de noroc. Și asta-i problema, pentru că acest viciu se ține pe o publicitate foarte, foarte intensă și foarte generos finanțată. Și de aici și motivul din care a trebuit să intervenim anume aici, pe publicitate. La televizor n-o să mai fie reclamă a loteriilor și apeluri de genul: „Vino, joacă și câștigă”, pentru că această publicitate este extrem de manipulatoare și, cum am spus, este elaborată cu gândul la cei mai săraci oameni din țara noastră, oameni la care noi nu de atâta le creștem pensiile și nu de atâta încercăm cât de cât din ceea ce este posibil să aducem un plus de venit ca ei să-i cheltuie la loterie, la urma urmei.”