Linkuri accesibilitate

Mii de persoane au protestat la București (FOTO GALERIE)


Piața Victoriei, 10 august 2019
Piața Victoriei, 10 august 2019

Protestul a marcat un an de la manifestaţiile antiguvernamentale din 10 august 2018, inițiate de diaspora, și care s-au încheiat cu intervenția în forţă a jandarmilor.

Actualizat 21.00: Numărul participanților la protestul din Piața Victoriei, de la București, a fost estimat seara la peste 20 de mii.

Au fost aprinse din nou lanternele telefoanelor mobile, așa cum s-a întâmplat la protestele anti-PSD din ultimii doi ani și jumătate.

Live blog; România, 10 august

Actualizat 20.15: Peste 10 mii de persoane s-au adunat în Piața Victoriei din București, la mitingul organizat pentru a marca un an de la protestul antiguvernamental din august 2018 care s-a încheiat cu una din cele mai violente intervenții a forțelor de ordine de la mineriadele anilor 90.

Demisia Teodorovici, Daea”, „Fără penali în funcţii publice”, „Corupţia ucide”, „România nu e a voastră! Plecaţi la căpşuni sau la puşcărie” – sunt câteva dintre mesajele afişate în piaţă.

Au fost aprinse candele în memoria fetelor dispărute la Caracal, şi a celor care au murit în incendiul din clubul Colectiv.

Actualizat 19.00: Circa trei mii de persoane sunt în Piața Victoriei de la București pentru a participa la mitingul care comemorează un an de la protestul antiguvernamental din 10 august 2018, inițiat atunci de românii din diaspora și care s-a încheiat cu intervenția în forță a jandarmilor.

Piata Victoriei, 10 august 2019
Piata Victoriei, 10 august 2019

​Alte câteva sute de persoane protestează în fața Ministerului de Interne, după care vor pleca spre Piața Victoriei.

Live blog: România, 10 august

Actualizat 15.30:

Preşedintele PLUS, fostul premier și actual eurodeputat Dacian Cioloş, a anunţat că va fi prezent la mitingul din Piaţa Victoriei de sâmbătă şi afirmă că mesajele transmise de participanţii la manifestaţia de anul trecut din 10 august trebuie reînnoite pentru că „statul român tot nu s-a făcut bine”. El consideră că victoria opoziției, a liberalilor și a partidului său alături de USR în alegerile europarlamentare din mai 2019, a fost una din consecințele directe ale ciocnirilor violente de anul trecut, din 10 august 2018.

Live blog: România, 10 august.


„Voi merge, diseară, în Piaţa Victoriei, pentru că momentul 10 august de anul trecut a contribuit masiv la momentul 26 mai de anul acesta, pentru că România e numai una, indiferent unde trăiesc cetăţenii ei - în ţară sau în străinătate, şi mai ales pentru că, atunci când conducta normalităţii e înfundată de mizerie, ea trebuie desfundată sub presiune. Trebuie să reînnoim mesajele de acum un an. Statul român tot nu s-a făcut bine” a declarat între altele Cioloș, citat de Agerpres.

Dan Barna și Dacian Cioloș după alegerile europarlamentare, 26 mai 2019
Dan Barna și Dacian Cioloș după alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

Dacian Cioloș conduce în acest moment grupul „Renew” din Parlamentul European, creat în jurul partidului președintelui francez Emmanuel Macron. Toodată, este candidatul Alianței USR-PLUS la funcția de premier, în tandem cu Dan Barna, liderul USR, care candidează în acest an în alegerile prezidențiale din noiembrie. Pentru moment, alianța USR-PLUS este singura care merge în alegerile prezidențiale cu un tandem președinte-premier, formulă care reamintește de cea a alegerilor prezidențiale americane, unde alături de candidatul la președinție se prezintă și candidatul la funcția de vice-președinte.

------------------------------------------------

Actualizat: 14.00: Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, manifestaţia este organizată de „Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România”. Cererea a fost aprobată pentru aproximativ 250.000 de persoane. Jandarmeria susţine că organizatorii au comunicat faptul că protestul din Piaţa Victoriei începe la ora 14.00, în Piața Victoriei. În paralel cu manifestaţia din Piaţa Victoriei, de la ora 17,00 se va organiza un protest de mai mici dimensiuni în faţa sediului Ministerului de Interne din Piaţa Revoluţiei, de unde oamenii vor pleca, la ora 19,00, în marş spre Piaţa Victoriei.

Proteste sunt anunţate şi în alte oraşe din România - la Iaşi, Constanţa, Cluj-Napoca, Satu Mare, Craiova, Braşov, Sibiu, dar şi în străinătate. În această săptămână, în două rânduri, ministrul interimar de interne, Mihai Fifor, a făcut apel la participanţii la protestul anunţat pentru 10 august să manifesteze în mod paşnic şi respectând legea. El a subliniat că România este un stat european, în care cetăţeanul are dreptul să se exprime în mod liber.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a afirmat sâmbătă că misiunea efectivelor de jandarmi prezente la manifestările publice anunţate sâmbătă, la București, va fi centrată în primul rând pe dialog şi a făcut un apel la respectarea legii, relateazî Agerpres. El a precizat că "dispozitivele de jandarmi vor fi adaptate pentru asigurarea condiţiilor optime şi normale de desfăşurare a acestor manifestări publice".

Un an de la 10 august
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:18 0:00

Acum un an, în Piața Victoriei erau strânși în jur de 100 de mii de oameni, iar intervenția brutală a forțelor de ordine s-a soldat cu 440 de victime - persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale, mai ales din cauza grenadelor cu gaze lacrimogene, aruncate între manifestanți de jandarmi. Șaptezeci de oameni au fost atunci spitalizați, printre care 11 jandarmi.

Dosarul în care este investigată intervenția jandarmilor în Piața Victoriei, la 10 august 2018, a fost declinat de Parchetul militar către DIICOT, pentru că procurorii au considerat că ar exista în el elemente de siguranță națională. În acest dosar sunt peste 700 de plângeri penale din partea civililor care au fost victime ale bătăilor și ale inhalării de gaze lacrimogene, folosite de forțele de ordine din subordinea Ministerului de Interne. Până acum, au fost identificați și deferiți Justiției numai 18 huligani, se afirmă într-o relatare G4media.

Comunitatea „Declic” organizează o acțiune de informare a românilor din diasporă, despre votul prin corespondenţă. Voluntarii vor împărţi peste 50.000 de pliante şi vor oferi detalii despre cum pot vota la alegerile prezidenţiale, fără să mai stea la cozi. Campania Comunităţii Declic se derulează vineri şi sâmbătă în aeroporturile din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, la vama Borş şi Nădlac.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG