Linkuri accesibilitate

După MAN și „Pobeda”, socialiștii cer explicații CEC privind promovarea referendumului de către PAS


Vlad Batrîncea (stânga), liderul blocului comuniștilor și socialiștilor din Parlament și Igor Dodon, liderul PSRM.
Vlad Batrîncea (stânga), liderul blocului comuniștilor și socialiștilor din Parlament și Igor Dodon, liderul PSRM.

Partidul Socialiștilor (PSRM) a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală (CEC) în care acuză reprezentanții Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, că promovează referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE) înainte de startul campaniei electorale.

Sesizarea a fost depusă pe 23 iulie de deputatul socialist Vlad Batrîncea, care este și vicepreședinte al Parlamentului. El a spus că socialiștii așteaptă de la CEC explicații privitor la posibila „utilizare a resursei administrative” de către guvernare pentru promovarea referendumului din 20 octombrie.

PSRM consideră că administrația publică centrală „încălcă grav” Codul Electoral pentru că ar implica funcționari publici în promovarea referendumului, deși campania electorală încă nu a început. „Dorim să știm de ce CEC nu reacționează la faptul că PAS cheltuie banii statului pentru promovarea referendumului”, a transmis Batrîncea.

Anterior, sesizări similare au depus Mișcarea Alternativa Națională (MAN) a primarului Chișinău, Ion Ceban, și reprezentanții blocului „Victorie-Pobeda”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor.

În plângerea depusă pe 9 iulie, reprezentanții blocului „Victorie-Pobeda” spun că membrii PAS merg în localitățile din R. Moldova și, folosind „resurse administrative”, încearcă să convingă oamenii „să voteze în favoarea ideii lor de aderare la UE” la referendumul din 20 octombrie. Sesizarea respectivă urmează să fie examinată la una din următoarele ședințe.

În aceeași zi, CEC a respins plângerea depusă mai înainte de MAN, care a cerut sancționarea PAS pentru distribuirea unor ziare în care este promovat referendumul și în care apar poze ale președintei Maia Sandu.

Distribuirea ziarelor are loc în cadrul campaniei „Uniți pentru Moldova” desfășurată de partidul de guvernământ. De mai multe luni, membrii PAS, inclusiv miniștri și parlamentari, merg în localitățile Moldovei și împart oamenilor ziare despre referendum și avantajele aderării la UE.

Andrei Spînu (primul din dreapta), ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, este unul dintre miniștri implicați în campania PAS de distribuire a ziarelor despre referendumul din 20 octombrie.
Andrei Spînu (primul din dreapta), ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, este unul dintre miniștri implicați în campania PAS de distribuire a ziarelor despre referendumul din 20 octombrie.

CEC a decis că sesizarea MAN este „neîntemeiată” pentru că ziarele „nu conțin elemente de agitație politică” și nu îndeamnă la vot, ci informează despre data și scopul referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE, ceea ce este permis și în afara campaniei electorale.

Tot atunci, reprezentanții PAS au declarat la CEC că ziarele fac parte dintr-o campanie de informare și nu conțin îndemnuri la vot, iar pozele cu Maia Sandu au fost incluse pentru că ea a inițiat referendumul.

Potrivit legislației, informarea despre scrutin este permisă și în afara campaniei electorale, dacă cetățenii nu sunt îndemnați să voteze într-un fel anume. Astfel de îndemnuri vor putea fi lansate, doar cu acordul CEC, abia în campania electorală, care, în cazul referendumului și a prezidențialelor de anul acesta, va începe pe 20 septembrie.

Deși mai sunt aproximativ două luni până atunci, majoritatea partidelor deja au anunțat poziția față de referendum. PAS promovează intens referendumul inițiat de fondatoarea partidului, președinta Maia Sandu, care vrea ca cetățenii să spună „Da” integrării europene. La rândul său, PSRM, condus de fostul președinte Igor Dodon, îndeamnă la boicotarea referendumului, despre care spune că ar fi „ilegal”.

Pe 20 octombrie, cetățenii vor veni la urne pentru a-și alege președintele și a răspunde la o singură întrebare a referendumului: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Pe buletin vor fi două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.

Un recent sondaj de opinie, realizat de Institutul Republican Internațional (IRI) din SUA, arată că 53% din respondenți ar spune „Da” la referendum, iar 36% – ar fi împotrivă. Restul (11%) se mai gândesc sau nu vor participa.

Dar oricât de mulți alegători vor spune „Da”, referendumul nu va aduce peste noapte Moldova în UE, ci va aduce UE în Constituția Moldovei. Adică în preambulul Constituției ar urma să fie proclamată „ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova”, iar integrarea în Uniunea Europeană ar urma să devină „obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Iurie Rotari

    Am început să lucrez în presă încă de pe băncile facultății, în 2016. Am absolvit școala de jurnalism la RISE Moldova și, în colaborare cu ei, eram reporter de investigații la ziarul SP din Bălți. Ulterior, am plecat pentru câțiva ani în România, unde am absolvit un masterat, am început un doctorat și am activat la un centru de cercetare de politică externă. Din mai 2024 sunt acasă, în calitate de reporter politic la Europa Liberă Moldova.

XS
SM
MD
LG