Linkuri accesibilitate

CEC respinge plângerea MAN în care PAS este acuzat că-i face campanie electorală Maiei Sandu pe seama referendumului pro-UE


CEC a examinat în ședința din 9 iulie plângerea MAN împotriva PAS privind distribuirea unor ziare despre referendumul pro-UE.
CEC a examinat în ședința din 9 iulie plângerea MAN împotriva PAS privind distribuirea unor ziare despre referendumul pro-UE.

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a găsit nereguli în conținutul ziarelor de promovare a referendumului pro-UE distribuite de membrii PAS, despre care partidul MAN al primarului capitalei, Ion Ceban, a spus că ar promova candidatura Maiei Sandu la prezidențiale.

În ședința din 9 iulie, CEC a respins plângerea Partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN) care a cerut sancționarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru că membrii partidului de guvernământ ar fi distribuit 380.000 de ziare pentru promovarea referendumului pro-UE, din 20 octombrie, în care apar și pozele Maiei Sandu.

Partidul lui Ion Ceban crede că PAS creează „concurență neloială” pentru că ar face campanie pentru referendum înainte de termen și ar asocia imaginea Maiei Sandu cu plebiscitul.

CEC a decis că sesizarea MAN este „neîntemeiată”, iar ziarul corespunde prevederilor legale privind publicitatea politică și ele nu conțin elemente de agitație politică pentru că nu îndeamnă la vot, ci informează despre data și scopul referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE.

CEC a solicitat și poziția partidului de guvernământ care a explicat că ziarele fac parte dintr-o campanie de informare și nu conțin îndemnuri la vot, iar pozele cu Sandu au fost incluse pentru că ea a inițiat referendumul.

Prezent la ședință, reprezentatul MAN, Andrei Oțel, a spus că nu este de acord cu decizia CEC și „după caz o va ataca în instanță”.

MAN, o nouă plângere împotriva PAS

Totodată, Andrei Oțel a depus o nouă plângere din numele partidului împotriva PAS. Partidul primarului capitalei a cerut CEC să verifice legalitatea finanțării site-ului pentru.md, gestionat de partidul de guvernământ pentru a promova referendumul din 20 octombrie.

Oțel a cerut CEC să comaseze examinarea celor două plângeri, propunere ce a fost respinsă unanim de către membrii Comisiei Electoralei Centrale. Ei au declarat că examinarea comună nu este posibilă din cauza că cele două sesizări au obiecte diferite: una se referă la ziare electorale, iar alta – la un site web.

Totodată, vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a spus că cererea nu poate fi examinată acum pentru că, potrivit unei hotărâri a CEC din luna mai, legalitatea finanțării site-ului menționat va fi verificată după prezentarea rapoartelor financiare ale partidelor, care poate fi făcută până pe 15 iulie. El a mai spus că după această dată CEC va verifica și dacă PAS a raportat cheltuielile pentru cele 380.000 de ziare pentru promovarea referendumului.

Promovarea referendumului – mărul discordiei între pro-europenii MAN și PAS

Plângerea examinată astăzi de CEC a fost depusă de MAN pe 18 iunie. În motivarea acesteia, se spune că prin promovarea ziarelor pro-referendum, PAS ar pune în pericol corectitudinea desfășurării alegerilor prezidențiale care vor avea loc în aceeași zi cu referendumul pro-UE.

Anterior, primarul Ion Ceban a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale din toamnă, însă formațiunea sa va continua să se pregătească pentru parlamentarele de anul viitor.

MAN a mai transmis că susține referendumul, dar crede că PAS îl „politizează” și, totodată, „monopolizează” procesul de integrare europeană.

Pe de altă parte, în opinia deputatului Lilian Carp, care a fost candidatul PAS la alegerile locale din Chișinău din noiembrie 2023, inițiativa MAN este o „inepție”.

Anterior, Carp a spus Europei Libere că sesizarea depusă de MAN ar demonstra „fața adevărată a lui Ion Ceban”, care se declară „mare pro-european”, dar de fapt ar fi „conectat la Moscova”. Deputatul a mai spus că, în prezent, PAS face campanie doar pentru promovarea referendumului.

PAS și MAN se află printre cele 13 formațiuni care au semnat pe 26 mai, la Chișinău, un „Pact pentru Europa”, prin care și-au asumat „angajamentul politic de a contribui plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Iurie Rotari

    Am început să lucrez în presă încă de pe băncile facultății, în 2016. Am absolvit școala de jurnalism la RISE Moldova și, în colaborare cu ei, eram reporter de investigații la ziarul SP din Bălți. Ulterior, am plecat pentru câțiva ani în România, unde am absolvit un masterat, am început un doctorat și am activat la un centru de cercetare de politică externă. Din mai 2024 sunt acasă, în calitate de reporter politic la Europa Liberă Moldova.

XS
SM
MD
LG