Linkuri accesibilitate

Durerile facerii Comisiei Europene. Propunerea franceză, Thierry Breton, demisionează cu nervi


Thierry Breton a fost comisar european pentru piața internă în mandatul 2019-2024 și urma să revină pentru un al doilea mandat.
Thierry Breton a fost comisar european pentru piața internă în mandatul 2019-2024 și urma să revină pentru un al doilea mandat.

Propunerea Franței pentru rolul de comisar european, Thierry Breton, s-a retras pe ultima sută de metri, înainte ca președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, să poată anunța compoziția noului colegiu de comisari. El dă vina pe „guvernanța îndoielnică” de la Bruxelles.

Breton a fost comisar pentru piața internă în mandatul 2019-2024 și trebuia să revină pentru un nou mandat, în care se zvonea că va prelua portofoliul pentru industrie și autonomie strategică, un post care include și funcția de vicepreședinte executiv al Comisiei.

El explică în scrisoarea de demisie, postată luni dimineață pe X (fostul Twitter) că s-a retras din cauza procesului de nominalizare a noilor comisari, menționând că von der Leyen ar fi pus presiune pe Franța să nominalizeze un alt comisar.

În scrisoare, adresată fostei sale șefe, președinta Comisiei, Breton explică: „pe 29 iulie, le-ați scris statelor membre cerându-le să nominalizeze candidați pentru colegiul comisarilor 2024-2029, specificând că statele membre care vor să sugereze un membru deja existent al Comisiei nu vor fi nevoiți să nominalizeze doi candidați” - apoi a urmat nominalizarea de către președintele Emmanuel Macron. Totul a decurs calm în următoarele săptămâni pentru nominalizarea Franței.

Însă, continuă Breton, „acum câteva zile, pe ultima sută de metri a negocierilor pentru compoziția viitorului colegiu, ați cerut Franței să-mi retragă numele - din motive personale pe care nu le-ați discutat în niciun caz cu mine - și ați oferit, la schimb politic, un portofoliu presupus și mai important pentru Franța în următorul colegiu. Veți primi un nou candidat”.

Președintele francez Emmanuel Macron va trebui, în consecință, să trimită o altă propunere pentru postul de comisar.

Breton numește strategiile lui von der Leyen „guvernanță îndoielnică” în scrisoarea de demisie.

Cu câteva minute înainte, Breton postase tot pe X o imagine cu o ramă de tablou goală, cu descrierea „Știri de ultimă oră: Portretul meu oficial pentru următorul mandat al Comisiei Europene”.

Aceasta este cea mai neașteptată răsturnare de situație din ultimele câteva săptămâni tensionate la nivel european.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a cerut statelor membre câte două nominalizări pentru compoziția noului colegiu (grup) al comisarilor - un bărbat și o femeie, în încercarea de a păstra diversitatea și reprezentarea la cel mai înalt nivel al executivului european. Precum a menționat și Breton în scrisoarea sa de demisie, ea a promis că țările care-și păstrează comisarul nu mai trebuie să prezinte un al doilea candidat.

România a avut, în aceste circumstanțe, un parcurs dificil. Premierul Marcel Ciolacu a așteptat până aproape la termenul-limită pentru a trimite nominalizarea României, iar propunerea sa inițială, europarlamentarul Victor Negrescu, a fost respinsă. Von der Leyen i-ar fi sugerat că dacă va nominaliza o femeie, România va avea șanse la un portofoliu mai bun, astfel că el a schimbat propunerea cu social-democrata Roxana Mînzescu.

Probleme a avut și Slovenia, care cu câteva zile în urmă a trimis o altă nominalizare, tot o femeie, pe Marta Kos, după ce bărbatul nominalizat inițial, Tomaz Vesel, s-a retras din cursă - cel mai probabil, tot din cauza presiunilor președintei. Aprobarea pe care o necesita această schimbare din partea parlamentului de la Ljubljana a dus la o întârziere în formarea colegiului de comisari.

Bulgaria este singura țară europeană care a trimis două propuneri pentru postul de comisar, un bărbat și o femeie.

Alcătuirea unui colegiu de comisari este un proces destul de delicat, care necesită un echilibru geografic, de gen și de partid. Retragerea lui Breton, așadar, este o pierdere și pentru grupul politic al liberalilor, de care aparține.

În urma acestor întârzieri la nivel politic, nu se știe când va reuși Ursula von der Leyen să formeze un nou colegiu de comisari, când vor fi aprobați aceștia și când își vor putea începe munca.

Parlamentul European este reunit la Strasbourg în primul plen de după vacanța de vară, între 16 și 19 septembrie. Se zvonea că von der Leyen va prezenta noul colegiu în această ședință, însă demisia lui Breton ar face acest lucru aproape imposibil.

Agenda finală a ședințelor din această sesiune nu include prezentarea comisarilor.

Luni, guvernul Franței a trimis o nouă propunere pentru postul de comisar european, la câteva ore după demisia lui Thierry Breton. Este vorba de Stephane Sejourne, fostul ministru de Externe în guvernul Attal (anunțat și ca parte a noului guvern condus de Michel Barnier), parte a partidului liberal condus de președintele Emmanuel Macron.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Sabina Șancu

    Absolventă de Studii Europene la Universitatea Maastricht (Olanda) și Culturi și Identități Europene la Trinity College Dublin (Irlanda). S-a alăturat echipei Europa Liberă România la începutul anului 2021 și colaborează cu Europa Liberă Moldova din 2024. Este pasionată de subiecte ce țin de politici europene și internaționale, drepturile omului și mediu.

XS
SM
MD
LG