Linkuri accesibilitate

Vacanța în România ca bonus de performanță


Elevi moldoveni, plecând în vacanță în România
Elevi moldoveni, plecând în vacanță în România

Ultimii 150 de elevi selectați să participe în cadrul programului de tabere „Arc” au plecat, luni seara, spre centrele de agrement din Sulina, județul Tulcea. Proiectul este susținut de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și reunește în acest an 2000 de elevi și tineri români din țările aflate în jurul granițelor României și în Balcani. La Chișinău selecția a fost organizată în comun cu ministerul educației, prioritate având cei care au obținut rezulte bune pe parcursul anului de studii. Ce cred tinerii despre această inițiativă și ce așteptări au?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct

Șansa de a fi recompensați cu un sejur la taberele din România au obținut-o deținătorii de diplome și medalii obținute în cadrul olimpiadelor naționale și internaționale. Prin urmare, plecarea spre Sulina, așa cum mi-au spus mai mulți din tinerii cu care am reușit să stau de vorba, este un bonus pentru performantele academice. Ruslana Cobârgan din satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă spune că vacanța oferită de statul român este o investiție în dezvoltarea sa personală, fără însă a-i împovăra pe părinți:

„Știu că sunt ateliere de pictură, de literatură, dansuri, sport.”

Europa Liberă: Există lucruri anume pe care ai vrea să le cunoști, despre România?

„De fapt, tabăra este lângă Dunăre și mi-e foarte interesant ceea ce ține de biologie, adică speciile care acolo sunt, cum trăiesc acolo toți.”

Europa Liberă: Aici, în Republica Moldova, ce oportunități au tinerii pe timp de vară?

Părinți, perecându-și copiii în vacanță
Părinți, perecându-și copiii în vacanță

„Aș vorbi despre raionul nostru, noi nu avem chiar atât de multe oportunități, avem o singură tabără în raion și foarte puțini au posibilitatea să meargă acolo, fiindcă e scump.”

Pentru unii elevi, plecarea spre Sulina este prima ieșire în afara țării, dar tinerii spun că îi încântă în egală măsură șansa de a vedea România și posibilitatea de a interacționa cu semeni de-ai lor de peste Prut.

Premiant la olimpiadele republicane, Petru Juncu este în ultimul an de liceu și este hotărât să-și croiască un viitor în afara țării. Asemenea experiențe, crede el, sunt ca un imbold pentru tineri și îi motivează să vrea mai mult:

„Este foarte binevenit pentru tineri deoarece tinerii sunt într-o continuă dezvoltare, au nevoie să cunoască și alte lucruri. Plec pentru prima dată în România, este foarte emoționant. În fine, mă simt un român și chiar am planuri să plec în România la studii după clasele a XII-a și aș vrea să știu cum o să fie.”

O altă elevă cu care am stat de vorbă, Eva Dorogan din Soroca crede că astăzi tinerii au la dispoziție suficiente oportunități pentru a crește personal și profesional. Bunăoară prin activități de voluntariat și programe care să le dezvolte spiritul de inițiativă:

Eva Dorogan
Eva Dorogan

„De obicei școlile ne dau multe informații teoretice, asta este practica pe care noi o putem acumula în timpul vieții, adică cunoștințele, rețelele de oameni pe care noi le formăm. Eu cred că dacă avem inițiativă, putem să ajungem undeva.”

Europa Liberă: Reușesc tinerii să-și organizeze vacanța într-un mod productiv?

„Eu cred că este ușor dacă știm sursele, unde să căutăm. Dar de obicei, aceste surse nu sunt răspândite într-un mod care ar ajuta tinerii.”

În drum spre România elevii vor fi însoțiți și de câțiva profesori. Însă chiar dacă i-au lăsat pe mâini bune mulți dintre părinți au așteptat până s-au urnit din loc autocarele. Stau de vorbă cu Ala Chișca care îmi spune că o încearcă un sentiment de mândrie, pentru că e doar reușita fetei sale această plecare:

„Noi am mai fost acum patru ani în urmă, fiicei i-a plăcut foarte mult și suntem bucuroși că am nimerit în lista de plecare și anul acesta.”

Europa Liberă: Părinții reușesc să le organizeze timpul copiilor, sunt oportunități la îndemână?

„Îi scump și sunt puține. Anul acesta a fost meritul copiilor. Noi am plecat după succesele, reușitele timp de un an școlar.”

Ambasadorul României, Daniel Ioniță
Ambasadorul României, Daniel Ioniță

Drum bun le-a urat elevilor și Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. El a precizat că în cele 7 zile pe care le vor petrece peste Prut, elevii vor avea ca mentori specialiști din diferite domenii, programul fiind axat pe dezvoltarea unor competențe de comunicare, stimularea spiritului competitiv și aprofundarea cunoștințelor despre cultura și civilizația românească.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG