Linkuri accesibilitate

EMA: Dacă e necesar, vor fi aprobate rapid vaccinuri împotriva variantei Omicron de COVID-19


Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) spune că, dacă va fi necesar, ar putea aproba în termen de trei-patru luni vaccinuri adaptate pentru a combate varianta Omicron de COVID-19, dar că vaccinurile existente vor continua să ofere protecție.

Directorul EMA, Emer Cooke, a făcut afirmația la audieri în Parlamentul European, pe 30 noiembrie. Nu este clar deocamdată dacă producătorii de medicamente ar trebui să își modifice vaccinurile, dar EMA se pregătește pentru această posibilitate, a spus Cooke. Ceva mai devreme, șeful firmei farmaceutice Moderna a spus că este puțin probabil ca vaccinurile existente să fie la fel de eficiente împotriva variantei Omicron, detectată pentru prima dată în Africa de Sud.

Patruzeci și două de cazuri de infectare cu variantă Omicron au fost confirmate în 10 țări ale Uniunii Europene până pe 30 noiembrie. „Chiar dacă noua variantă devine mai răspândită, vaccinurile pe care le avem vor continua să ofere protecție”, a spus la audierile din Parlamentul European șeful EMA.

Compania germană BioNTech în parteneriat cu cea americană Pfizer a anunțat însă deja că a început să lucreze la o versiune contra Omicron a vaccinului său anti-coronavirus. Compania Moderna a mai spus că lucrează la o reproiectare a vaccinului său contra COVID-19 pentru viitoarele doze de rapel.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG