Linkuri accesibilitate

„Scopul a fost să îngheț jocul. Obiectiv îndeplinit”, declară Macron despre discuțiile de la Moscova


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (dreapta) și președintele Franței, Emmanuel Macron, Kiev, 8 februarie 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (dreapta) și președintele Franței, Emmanuel Macron, Kiev, 8 februarie 2022

După mai bine de cinci ore de discuții la Moscova, luni, cu președintele rus Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron se află acum la Kiev, pentru convorbiri cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

La sosirea în capitala ucraineană, Macron a declarat: „Am obţinut [n.r. la Moscova] ca pentru moment nu aibă loc vreo degradare sau escaladare” a situației la granița ruso-ucraineană, unde Moscova a masat peste 100 de mii de soldați și echipament militar greu. Declarație care, relatează postul de radio France International, nu a făcut decât să alimenteze temerile ucrainenilor că Macron ar fi făcut la Moscova promisiuni de securitate Rusiei, greu acceptabile pentru Kiev.

„Scopul meu a fost să îngheț jocul, să previn o escaladare și să deschid noi perspective”, a spus Macron. „Acest obiectiv este îndeplinit”.

Președinția franceză a precizat că Macron a propus la Moscova ca ambele părți să se angajeze să nu întreprindă nicio acțiune militară nouă și să lanseze un dialog strategic. De asemenea, a mai spus că un acord va garanta retragerea celor aproximativ 30.000 de soldați ruși din Belarus la sfârșitul exercițiilor militare comune la sfârșitul acestei luni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG