Linkuri accesibilitate

Epidemia de pestă porcină a scos țăranii bulgari în stradă


Imagine generică

Măsurile guvernului în vederea limitării epidemiei de pestă porcină africană au provocat proteste în regiunile rurale. Subiectul va domina campania pentru alegerile locale de la 27 octombrie.

În Bulgaria au avut loc acțiuni de protest ale proprietarilor de ferme mici împotriva deciziei ministrului Agriculturii, Desislava Taneva, privind sacrificarea obligatorie a porcilor în vederea opririi epidemiei. Țărani din regiunile Iambol și Sliven, în Bulgaria de sud, au blocat drumul care leagă cele două centre județene. Protestatarii au scandat „Demisie” și „Asasinilor”. Poliția nu a intervenit.

Protestele vor continua în următoarele zile în alte două regiuni. Primarii avertizează că nu vor permite intrarea în sate a echipelor de sacrificare. Ei afirmă că animalele sunt sănătoase pentru că furajele sunt locale și nu din import, și în zonă nu există mistreți. Unii primari au spus că nu doresc să răspundă pentru greșelile și haosul ce au înlesnit pătrunderea epidemiei în Bulgaria. În acest mod, de pe acum, măsurile guvernului au devenit tema nr.1 în campania la sate pentru alegerile locale din 27 octombrie. Reacția guvernanților și opoziției la protestele țăranilor sunt diametral opuse.

Ministrul Agriculturii a prelungit cu o săptămână termenul pentru sacrificarea porcilor, dar decizia nu a calmat spiritele. Între timp, Grecia a interzis importul de carne de porc și de mezeluri din Bulgaria. Produsele respective se confiscă la frontieră.

Împotriva protestelor s-au declarat proprietarii de ferme industriale mari care cresc zeci de mii de porci. Ei văd în spatele acestora interese politice legate de alegerile locale. Drept răspuns, protestatarii afirmă că prin lichidarea unor complexe mari se urmărește ștergerea urmelor unor fraude de zeci de milioane de euro din fondurile Uniunii.

Până acum epidemia a pătruns în 5 complexe industriale cu peste 100 000 de animale. Protestatarii afirmă că acest fapt dovedește că virusul a fost transmis prin furaje contaminate de import.

Nemulțumirea crescătorilor de porci în fermele de familie a fost amplificată de un interviu al ministrului lituanian al Agriculturii, Giedrius Surplys, care a anunțat că țara sa a făcut față epidemiei prin sacrificare numai a animalelor din cele 42 de ferme contaminate. „Un ordin de sacrificare totală a porcilor ar fi scos în stradă mii de țărani”, a spus ministrul lituanian.

Viceprim-ministrul bulgar Tomislav Doncev a avertizat proprietarii de ferme mici că va fi un dezastru dacă la epidemia de PPA se va adăuga o epidemie de prostie.

XS
SM
MD
LG