Linkuri accesibilitate

Finanțarea partidelor în Bulgaria: simbolică de la stat, nelimitată de către firme


Alegerile europarlamentare în Bulgaria
Alegerile europarlamentare în Bulgaria

Președinta Partidului socialist, Kornelia Ninova, a declarat că prin noul sistem de finanțare va fi introdus un nou element de corupție în cea mai coruptă țară din UE.

Parlamentul bulgar a permis finanțarea nelimitată a partidelor de către mediul de afaceri și a redus de 11 ori subvenția de stat, de la 11 la 1 leva (5,50 – 0,50 euro).

În favoarea propunerilor formulate în urmă cu o lună de primul-ministru Boiko Borisov au votat partidul GHERB, MDL – partidul etnicilor turci și al musulmanilor, ultranaționaliștii din „Ataka” și partidul „Volia” al omului de afaceri Mareșki.

Partidele nu vor mai plăti chirie statului pentru sediile folosite.

Începând din 2020 va fi permisă finanțarea nelimitată de către mediul de afaceri.

A rămas interdicția pentru finanțarea de către firme off-shore sau cu datorii la buget, dar a fost permisă cea de la companii de stat sau din cele care câștigă licitații cu regularitate. Legea nu interzice finanțarea din străinătate sau din organizații non-guvernamentale.

A fost respinsă propunerea copreședintelui coaliției „Patrioții uniți” Valeri Simeonov, privind limitarea subvențiilor unui partid la echivalentul a 4 milioane de euro pe an.

Fiecare firmă va fi obligată să finanțeze partidele aflate la putere pentru a evita probleme cu fiscul sau procuratura...

Partidul socialist s-a declarat împotrivă finanțării de către mediul de afaceri care a existat într-o formă limitată până la 2008, dar a fost interzisă. Președinta partidului, Kornelia Ninova, a declarat că prin noul sistem de finanțare va fi introdusă o nouă taxă a corupție în cea mai coruptă țară din UE. Fiecare firmă va fi obligată să finanțeze partidele aflate la putere pentru a evita probleme cu fiscul sau procuratura. Guvernanții vor putea conta într-un mod legal pe contribuția companiilor care câștigă cu regularitate licitații de zeci și sute de milioane.

Ninova a respins afirmația că Bulgaria va aplica modelul american de finanțare a activității politice, declarând că în SUA există reguli clare, transparență și control. După ea, interdicția pentru finanțarea de către companii off-shore va putea fi ocolită prin înregistrarea unei filiale în Bulgaria.

Primul-ministru Boiko Borisov a anunțat că economiile de pe urmă reducerii subvențiilor vor fi folosite pentru construcția de noi creșe și grădinițe.

Președintele Rumen Radev a recunoscut necesitatea reducerii subvențiilor, însă nu și sub nivelul care va face partidele dependente de interese economice. Va fi îngreunată activitatea partidelor mici aflate în opoziție.

Politologul Hristo Panciugov consideră că în absența controlului provenienței reale a banilor partidele vor putea deveni spălătorii de bani. Nu a fost prevăzută obligativitatea declarării contribuției unei firme. Control va putea fi exercitat numai de către Camera de conturi care până acum nu a constatat nereguli, în pofida multiplelor semnale în presă. Sunt reduse șansele apariției unor formațiuni noi.

XS
SM
MD
LG