Orice inițiativă de relansare a acordului privind cerealele din Marea Neagră care izolează Rusia nu va fi probabil sustenabilă, a declarat președintele turc Tayyip Erdoğan într-un briefing de presă, duminică, după încheierea summitului G20 care a avut loc la New Delhi.
Rusia a renunțat la acest acord în iulie, la un an după ce a fost negociat de Națiunile Unite și Turcia, plângându-se că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole și că țările care au stringentă nevoie nu primesc o cantitate insuficientă de cereale ucrainene.
Rusia, Ucraina și Turcia vor continua să discute despre acordul privind cerealele, a adăugat Erdoğan.
Rusia este dispusă să trimită gratuit cereale țărilor mai sărace, lucru pe care Turcia îl favorizează, a declarat el reporterilor, adăugând că și Qatar a fost de acord
Erdoğan a declarat că nu este "fără speranță" în ceea ce privește relansarea acordului privind cerealele.
Președintele turc a purtat, de asemenea, discuții cu premierul japonez Fumio Kishida în marja summitului G20 cu privire la eforturile de relansare a acordului, au declarat două surse care au cunoștință de acest lucru, fără a oferi mai multe detalii.
În ce condiții va reveni Rusia la acordul privind cerealele?
Rusia va reveni la acordul privind cerealele din Marea Neagră „în ziua în care vor fi îndeplinite condițiile Moscovei pentru exportul propriilor cereale și îngrășăminte pe piețele globale”, a declarat duminică ministrul de externe Serghei Lavrov.
„După ce vor fi adoptate toate măsurile necesare pentru a înlătura obstacolele din calea exporturilor noastre de cereale și îngrășăminte, în aceeași zi vom reveni la aplicarea colectivă a „inițiativei Mării Negre””, a spus Lavrov într-o ședință de informare după ce a participat la un summit de două zile al G20 la New Delhi.
Declarația G20 de sâmbătă cerea „aplicarea completă, la timp și eficientă pentru a asigura livrările imediate și nestingherite de cereale, produse alimentare și îngrășăminte” din Rusia și Ucraina pentru a satisface cererea din țările în curs de dezvoltare.
Exportul cerealelor a fost blocat după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut în ceea ce Moscova numește o „operație militară specială”. Organizația Națiunilor Unite, Turcia și președintele G7 din acest an, Japonia, încearcă să ușureze reluarea aprovizionării cu cereale.
Ucraina se opune ideii de relaxare a sancțiunilor împotriva Rusiei pentru a relua Inițiativa cerealelor. Duminică, președintele turc Tayyip Erdoğan a afirmat că „nu este lipsit de speranțe” în ceea ce privește relansarea acordului și că Rusia, Ucraina și Turcia vor continua să discute despre el.
Într-o scrisoare văzută de Reuters săptămâna aceasta, ONU transmite Rusiei că o unitate a Băncii Agricole Ruse din Luxemburg ar putea face imediat o cerere către SWIFT pentru a „permite în mod eficient accesul” băncii la sistemul de plăți internaționale SWIFT în termen de 30 de zile - idee pe care Lavrov a respins-o duminică.
Ministrul rus de externe a spus că „nimeni, inclusiv (secretarul general al ONU Antonio) Guterres”, nu a promis că Banca Agricolă Rusă va fi reconectată la SWIFT și că unitatea din Luxemburg a băncii nu are licență pentru operațiuni bancare și intenționează să se închidă.
„Toată ideea scrisorii (lui Guterres) este că ar trebui să reluăm partea referitoare la Ucraina a acordului cu cereale și, în schimb, într-o lună, s-ar face ceva pentru ca cineva să fie conectat la SWIFT, iar în două-trei luni s-ar putea încerca un acord cu compania de asigurări Lloyd's”, a spus Lavrov.