Linkuri accesibilitate

„Este o chestiune internă”. Primele reacții internaționale la situația din Rusia 


O femeie cu un câine trece pe lângă un tanc în timp ce luptătorii grupului Wagner sunt desfășurați pe o stradă în apropierea cartierului general al Districtului Militar Sudic din orașul Rostov-on-Don, Rusia, pe 24 iunie 2023.
O femeie cu un câine trece pe lângă un tanc în timp ce luptătorii grupului Wagner sunt desfășurați pe o stradă în apropierea cartierului general al Districtului Militar Sudic din orașul Rostov-on-Don, Rusia, pe 24 iunie 2023.

Uniunea Europeană monitorizează situația din Rusia și o califică drept „chestiune internă”. Despre asta a spus reprezentantul Comisiei Europene, comentând declarațiile șefului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, despre intenția de a se îndrepta spre Moscova și a prelua conducerea armatei.  

La rândul său, președintele Poloniei Andrzej Duda a declarat că a avut consultări cu prim-ministrul Poloniei și cu Ministerul Apărării Naționale în legătură cu situația din Rusia. Potrivit lui Duda, Polonia monitorizează permanent evenimentele din Rusia.

Președintele României Klaus Iohannis a reacționat sâmbătă pe rețelele de socializare cu privire la ceea ce se întâmplă în Rusia, în urma revoltei mercenarilor Wagner.

Iohannis a scris că autoritățile române sunt „în contact permanent cu Aliații și monitorizează îndeaproape ceea ce se întâmplă în Rusia”.

Ministerul britanic al Apărării a descris evenimentele legate de Prigojin ca fiind cea mai importantă provocare pentru statul rus din ultima perioadă.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat pentru „Voice of America” că Washingtonul monitorizează situația.

„Ne vom consulta cu aliații și partenerii”, a spus Adam Hodge.

Reprezentanții Germaniei și ai Franței și-au exprimat, de asemenea, poziția față de evoluțiile din Rusia, reiterând că, la fel, monitorizează situația.

Franța a precizat că rămâne concentrată pe sprijinirea Ucrainei.

Mykhaylo Podolyak, consilierul de rang înalt al președintelui ucrainean Volodîmîr Zelenski, a descris acțiunile lui Prigojin ca fiind o operațiune „antiteroristă” care a expus în mod clar conflictul mocnit dintre liderii Rusiei.

„Divizarea dintre elite este prea evidentă. A fi de acord și a pretinde că totul este rezolvat nu va funcționa”, a scris Podoliak pe 24 iunie.

„Cineva trebuie să piardă cu siguranță: fie Prigojin... fie gruparea „anti-Prigojin”. Totul abia începe în Rusia”, a adăugat Podoliak.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG