Linkuri accesibilitate

Prigojin susține că mercenarii Wagner au capturat cartierul general militar din Rostov


Bărbați înarmați în centrul orașului Rostov-pe-Don.
Bărbați înarmați în centrul orașului Rostov-pe-Don.

Șeful mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, a anunțat pe Telegram, pe 24 iunie, că forțele sale au capturat cartierul general militar din Rostov pe Don, și controlează siturile militare și aeroportul din sudul orașului.

„Ne aflăm în interiorul cartierului general. Este ora 7:30 dimineața”, a declarat Prigojin într-o înregistrare video.

„Siturile militare din Rostov, inclusiv un aeroport, sunt sub control”.

Șeful mercenarilor a adăugat că avioanele care participă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei „efectuează zboruri în mod normal” și că forțele sale au ocupat aeroportul pentru a controla ca „aviația să nu lovească în mercenari, ci în ucraineni”.

El a declarat că forțele sale s-au întors din Ucraina în Rusia și nu au întâmpinat nicio rezistență din partea recruților ruși pe care i-ar fi întâlnit.

Prigojin a mai spus că grupul său Wagner „nu luptă împotriva copiilor”, dar „va distruge pe oricine” îi va sta în cale.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat tehnică militară, inclusiv tancuri, pe străzile din Rostov pe Don și scene în care reprezentanți ai Wagner s-ar fi întâlnit față în față cu oficiali militari din oraș.

Rostov pe Don este o bază logistică principală pentru operațiunile de război ale Federației Ruse în Ucraina.

Prigojin a declarat la 24 iunie că prezența forțelor sale acolo nu va împiedica eforturile Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, unde forțele ucrainene au lansat recent o contraofensivă majoră pentru a recuceri teritoriile sale, ocupate de Rusia.

Evoluțiile în Rusia se întâmplă după ce Prigojin a declarat că ar fi trimis un convoi înarmat într-un „marș al justiției” spre Moscova, pentru a răsturna conducerea militară rusă.

Prigojin a declarat că este susținut de „25.000 de luptători, inclusiv militari ruși”, și că scopul lor este de a doborî conducerea Ministerului rus al Apărării, inclusiv pe ministrul apărării Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major al forțelor armate ruse, Valeri Gerasimov.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că în capitală au fost puse în aplicare „măsurile antiteroriste” care prevăd controale sporite în trafic și restricții privind evenimentele de amploare.

Mykhaylo Podolyak, consilierul de rang înalt al președintelui ucrainean Volodîmîr Zelenski, a descris acțiunile lui Prigojin ca fiind o operațiune „antiteroristă” care a expus în mod clar conflictul mocnit dintre liderii Rusiei.

„Divizarea dintre elite este prea evidentă. A fi de acord și a pretinde că totul este rezolvat nu va funcționa”, a scris Podoliak pe 24 iunie.

„Cineva trebuie să piardă cu siguranță: fie Prigojin... fie gruparea „anti-Prigojin”. Totul abia începe în Rusia”, a adăugat Podoliak.

La sfârșitul zilei de 23 iunie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a lansat o anchetă penală după ce Prigojin, potrivit FSB, ar lansat un apel la o „revoltă armată”.

Un general de rang înalt a cerut forțelor Wagner să renunțe la poziția sa față de armata rusă.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG