Linkuri accesibilitate

Estonia își „anulează” vizele Schengen eliberate cetățenilor ruși


Estonia intenționează să interzică intrarea în țară a cetățenilor ruși care au vize Schengen pe care ea le-a eliberat, ca reacție la invazia rusă din Ucraina.

Ministrul eston de externe Urmas Reinsalu a declarat joi după o ședință de guvern că, deși vizele Schengen emise de țara sa vor rămâne valabile, acestea nu vor fi acceptate pentru intrarea în Estonia. Ele rămân însă valabile pentru restul țărilor din spațiul Schengen.

Estonia a încetat să mai elibereze noi vize turistice rușilor la scurt timp după începerea invaziei din Ucraina, excepție făcând rudele cetățenilor estonieni.

Reinsalu a subliniat că decizia afectează doar cele aproximativ 50.000 de vize emise de Estonia, adăugând că guvernul intenționează să discute în următoarele zile modalități de a interzice intrearea tuturor cetățenilor ruși.

Măsura nu-i afectează pe diplomații și pe membrii familiilor acestora, sau persoanele implicate în afaceri de transport internațional, persoanele care trebuie să viziteze Estonia din motive umanitare sau rudele apropiate ale cetățenilor estonieni și rezidenților permanenți.

În plus, persoanele care au dreptul de a circula liber în Uniunea Europeană în temeiul legislației UE vor putea, de asemenea, să intre în Estonia.

Problema va fi discutată la nivelul UE deoarece legislația actuală a UE nu permite o astfel de interdicție.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Ivan Neciaeiv, a condamnat pe 11 august apelurile la interzicerea vizelor drept „manifestări evidente de șovinism și o încercare nesăbuită de a anula tot ce este rusesc, ceea ce este oricum imposibil”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenki a cerut luni, într-un interviu cu cotidianul american Washington Post, ca țările occidentale să nu mai emită vize pentru cetăţenii ruşi, cerere reluată miercuri de ministrul său de externe.

Poziția Estoniei este sprijinită și de Finlanda, în timp ce Letonia, care a declarat joi Rusia stat sponsor al terorismul, a încetat deja să emită vize pentru cetăţenii ruşi.

XS
SM
MD
LG