Linkuri accesibilitate

Estonia, atacată cibernetic după înlăturarea unui monument sovietic


Estonia a fost ținta „celor mai ample atacuri cibernetice din 2007 încoace”, la scurt timp după ce a înlăturat un monument din epoca sovietică într-o regiune cu o majoritate etnică rusă considerabilă, au anunțat autoritățile.

Grupul de hackeri ruși Killnet a revendicat atacul, afirmând, pe contul său de Telegram, la 17 august, că a blocat accesul la peste 200 de instituții estone de stat și private, inclusiv la un sistem online de identificare a cetățenilor. Grupul Killnet spune că a întreprins această acțiune după ce un tanc sovietic Tu-34 a fost mutat din locul public din orașul Narva unde era expus într-un muzeu pe 16 august.

„Ieri, Estonia a fost supusă celor mai ample atacuri cibernetice cu care s-a confruntat din 2007 încoace”, scrie pe Twitter Luukas Ilves, subsecretar pentru reforma digitală în cadrul Ministerului estonian al Afacerilor Economice și Comunicațiilor. Cu toate acestea, Ilves spune că atacurile pentru blocarea serviciilor au fost „ineficiente” și au fost „în mare măsură neobservate” de către restul populației.

„Cu câteva excepții mici și neimportante, site-urile web au rămas complet disponibile pe tot parcursul zilei”, a adăugat el. „E-Estonia este în funcțiune”, a adăugat Ilves, folosind porecla primită de țara baltică, văzută ca un pionier al digitalizării în Europa.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG