Linkuri accesibilitate

Etnicii sârbi din nordul Kosovo au boicotat alegerile locale de duminică


Politiciana sârbă kosovară Sladjana Pantovic, candidat independent la funcția de primar al orașului Zvecan, votează la alegerile locale extraordinare
Politiciana sârbă kosovară Sladjana Pantovic, candidat independent la funcția de primar al orașului Zvecan, votează la alegerile locale extraordinare

La alegerile locale extraordinare care au avut loc duminică în patru municipalități din nordul Kosovo cu majoritate etnică sârbă prezența a fost slabă.

Sunt acele localități unde primarii locali au demisionat în noiembrie 2022 pentru a protesta față de o dispută transfrontalieră privind înmatricularea vehiculelor, secțiile de votare s-au închis înregistrându-se un absenteism major.

Comisia Electorală Centrală a declarat în noaptea de 23 spre 24 aprilie că rezultatele preliminare au indicat că partidul Vetevendosje (Autodeterminare) al premierului Albin Kurti a câștigat cursele pentru primăriile din Mitrovica de Nord și Leposavic, în timp ce Partidul Democrat, de opoziție, a câștigat în Zvecan și Zubin Potok.

Prezența la vot, așa cum era de așteptat, a fost scăzută, deoarece partidul dominant al sârbilor kosovari, Srpska Lista (Lista sârbă), care se bucură de sprijinul guvernului Serbiei vecine, a anunțat că boicotează scrutinul.

În jur de 45.000 de alegători și-au exprimat votul pentru alegerea noilor primari în Mitrovica de Nord, Leposavic, Zvecan și Zubin Potok, precum și a consiliilor locale din Zvecan și Leposavic.

După închiderea urnelor, oficialii electorali au declarat că doar 1567 de persoane votaseră - reprezentând o prezență la vot de 3,5% dintre cetățenii cu drept de vot.

Corespondenții RFE/RL spun că s-a votat doar în localitățile sau circumscripțiile cu locuitori de etnie albaneză.

Milan Radoicic, vicepreședintele Listei sârbe, le-a transmis după vot „celor care cred că, cu 1 sau 2 procente din voturi, pot conduce municipalitățile din nord, că poporul sârb nu le va permite niciodată asta”.

O fostă președintă a Comisiei Electorale Centrale din Kosovo, Valdete Daka, a declarat pentru RFE/RL că, atâta timp cât au fost respectate procedurile corespunzătoare, numărul mic de voturi va duce probabil la ocuparea locurilor de primari, dar nu neapărat la un sfârșit al problemelor locale.

Daka a declarat că „neprezentarea la alegeri” înseamnă, în esență, „transmiterea unui mesaj către guvernul din Kosovo că nu-i vor accepta pe cei care vor ieși învingători în aceste alegeri”.

Toate zonele unde s-a votat mențin legături strânse cu Belgradul.

Și acum, la 15 ani după ce fosta provincie majoritar albaneză și-a declarat independența față de Serbia, Belgradul continuă să se opună recunoașterii independenței Kosovo. Mulți etnici sârbi din Kosovo continuă să se bazeze puternic pe sprijinul Serbiei și al președintelui naționalist Aleksandar Vučić. Partidul Lista sârbă a cerut anterior formarea unei Asociații a municipalităților sârbe, așa cum s-a angajat guvernul kosovar în fața comunității internaționale în urmă cu un deceniu, și retragerea unităților speciale ale poliției kosovare din nordul țării.

Zece candidați au concurat pentru primării, dintre care doar unul singur - candidatul independent Sladjana Pantovic în Zvecan - este de etnie sârbă. Pantovic a făcut excepție între sârbii cu drept de vot, prezentându-se urne în jurul orei 8 dimineața.

Pantovic a primit doar cinci voturi, adică 2,6 la sută.

Un alt candidat de etnie sârbă, Aleksandar Jablanovic, din partea Partidului Sârbilor din Kosovo, s-a retras din cursa din Leposavic în urmă cu trei zile, spunând că nu există „condiții adecvate” pentru vot.

Toți candidații rămași în cursă sunt etnici albanezi de la Inițiativa Civică din Mitrovica, Partidul Democrat din Kosovo și mișcarea de autodeterminare a lui Kurti.

Comisia Electorală Centrală din Kosovo a fost nevoită să organizeze secții de votare alternative pentru scrutinul din 23 aprilie, deoarece școlile care găzduiesc în mod normal scrutinul în nordul Kosovo funcționează în cadrul așa-numitului sistem paralel condus de conducerea Serbiei.

Etnicii sârbi reprezintă aproximativ 1-2% din populația de aproximativ 2 milioane de locuitori din Kosovo. Kurti a acuzat săptămâna aceasta Belgradul că îi intimidează pe sârbii din nord pentru a-i descuraja să participe la alegeri. La 22 aprilie, Vučić a afirmat că, practic, autoritățile kosovare organizează „o ocupare” a nordului după alegeri.

Cele patru municipalități din nord au rămas fără primari din noiembrie, când sârbi în mare parte loiali Belgradului au demisionat din funcție din cauza amenințării guvernului kosovar că va impune ca toate vehiculele să fie înregistrate la nivel local.

Votul a avut loc în 19 secții de votare, dintre care 12 au fost organizate de autoritățile kosovare în ultimele zile înainte de scrutin.

Comunitatea internațională și-a exprimat regretul față de boicotul sârbilor și a îndemnat toate părțile să dea dovadă de reținere.

În urma alegerilor, Ambasada SUA din Pristina a declarat: „Recunoaștem eforturile oficialilor electorali kosovari de a pune la dispoziție secțiile de votare pentru cetățenii care doresc să își exercite dreptul la vot, reducând, în același timp, potențialele surese de tensiune (...) De asemenea, ne exprimăm aprecierea pentru profesionalismul poliției kosovare, al misiunii UE pentru statul de drept (EULEX) și al KFOR în asigurarea unui mediu sigur pentru alegeri.”

Accesul Kosovo în cadrul multor organizații multinaționale este blocat din cauza opoziției sârbești și rusești față de recunoașterea sa ca entitate statală, deși recent s-au înregistrat semne ale unui posibil progres în cadrul discuțiilor mediate de UE.

La 18 aprilie, Parlamentul European a aprobat o decizie privind liberalizarea vizelor ceea ce le va permite cetățenilor din Kosovo să călătorească în majoritatea țărilor europene fără viză până cel târziu în ianuarie 2024. Este ultima țară din Balcanii de Vest care obține un astfel de statut.

Ambasadorul SUA în Kosovo, Jeffrey Hovenier, a declarat pe 21 aprilie pentru Serviciul Balcanic al RFE/RL că cetățenii din nordul Kosovo și toate partidele politice „au responsabilitatea de a respecta procesul democratic, recunoscând că toți au avut posibilitatea de a se înregistra și de a participa”.

XS
SM
MD
LG