Linkuri accesibilitate

Nou summit Ucraina - UE, pe fundalul iminentei lansări a gazoductului Nord Stream 2


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliul European, Charles Michel, sunt în Ucraina pe 12 octombrie pentru un summit cu președintele Volodymyr Zelenski, la care se va discuta despre securitatea europeană, perspectivele UE și preocupările legate de conductele de gaz, pe fundalul tensiunilor cu Rusia.

Este cel de-al 23-lea summit Ucraina-UE și are loc pe fundalul conflictului separatist din estul Ucrainei, intrat în cela de al optulea an, în care Rusia este implicată deși neagă orice amestec. Totodată, președintele Zelenski este sub presiunea crescândă a partenerilor externi, începând cu UE, care cer mai multe reforme interne și o luptă mai susținută cu corupția sistemică din Ucraina.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat înainte de summit că liderii UE vor repeta „sprijinul deplin” al Bruxelles-ului pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, precum și „pentru a sublinia sprijinul nostru continuu și efectiv pentru progresul reformei în curs”.

Nu se așteaptă că Von der Leyen și Michel să discute despre perspectivele Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, un efort pe care Moscova a încercat să-l zădărnicească.

Acțiunile Rusiei, de la anexarea abuzivă a Crimeei în 2014 la sprijinul acordat separatiștilor din estul Ucrainei, au atras sancțiuni occidentale pe care UE le-a extins luni la opt noi demnitari din Crimeea implicați în aplicarea legislației rusești în peninsula ucraineană.

Borrell a spus că Bruxelles-ul și partenerii săi „vor continua să critice și să tragă la răspundere guvernul rus atunci când încalcă dreptul internațional și nu își respectă obligațiile și angajamentele internaționale”.

Zelenski a vorbit cu cancelara germană Angela Merkel și cu președintele francez Emmanuel Macron despre soluționarea conflictului din estul Ucrainei înainte de summit.

Liderii francezi și germani au vorbit, de asemenea, cu președintele rus Vladimir Putin, în speranța de a relansa discuțiile de pace în așa-numitul format din Normandia.

Lansarea iminentă de către Rusia a conductei de gaze naturale Nord Stream 2 care ocolește Ucraina, legând-o direct de Germania, îngrijorează Kiev-ul în mod deosebit, pentru că-l privează de venituri de miliarde din taxele pe tranzitul de gaze.

Borrells a spus că „Ucraina este și rămâne o țară strategică de tranzit pentru gaze” și „UE continuă să acorde o mare importanță securității energetice a Ucrainei”.

Oficialii UE la summit vor promite un pachet de investiții de miliarde de euro pentru a atrage investitorii în Ucraina și pentru a semna un acord de aviație care ar trebui să stimuleze traficul aerian și călătoriile cu costuri reduse între Ucraina și blocul comunitar.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG