Linkuri accesibilitate

EU vs Disinfo. Cifra săptămânii: 80


Acum 80 de ani, Stalin îi trimitea evrei lui Hitler.

Revisionismul istoric e unua din componentele importante ale dezinformării. Baza de date a EUvsDisinfo conține un număr mare de cazuri de acest fel, majoritatea aparțînnd recrierii celui de-al Doilea Război Mondial. Instituțiile de dezinformare pro-Kremlin disinformation încearcă să diminueze importanța pactului Ribbentrop-Molotov, încheiat între Rusia sovietică și Germania nazistă în 23 august 1939. Pactul cu Stalin i-a permis Germaniei să atace militar Polonia la doar o săptămână de la semnarea tratatului. Pactul Ribbentrop-Molotov includea și acordarea unui credit Rusiei sovietice de către Germania, o cooperare comercială, schimburi culturale și de tehnică militară – și un prococol secret asuppr delimitării „sferelor de interese” între cele două puteri totalitare.


Un exemplu al cooperării dintre Rusia sovietică și Germania nazistă a fost ilustrat în februarie 1940, când opera „Valkiria” de Richard Wagner pusă în scenă la Teatrul Bolșoi de la Moscova a fost difuzată la radio pentru o audiență germană. Teatrele sovietice nu au prea pus în scenă Wagner, din cauza faptului că naziștii îi foloseau lucrările în propaganda lor. Pactul Ribbentrop-Molotov a schimbat toate astea. „Valkyrie” a fost pusă în scenă și prezentată ascultătorilor radio de faimosul regizor sovietic Sergei Eisenstein.

EU vs Disinfo, FIGURE OF THE WEEK: 80
EU vs Disinfo, FIGURE OF THE WEEK: 80


O altă manifestare a cooperării sovieto-germane a fost deportarea de către Rusia a sute de refugiați autorităților germane. Majoritatea dintre ei erau germani anti-fasciști, comuniști și evrei care ceruseră azil în Uniunea Sovietică. Acum erau predați Gestapo-ului. Între cei deportați s-a aflat și Betty Olberg, soția unui comunist evreu german ucis de Stalin în 1936. Olberg fusese trimisă în Germania din lagărul ALZHIR aflat în Kazahstanul sovietic în februarie 1940. Împreună cu ea a călătorit Margarete Buber-Neumann care a scris după război o carte despre experiențele ei în lagărele de concentrare ale lui Stalin și Hitler. Betty Olberg a dispărut fără urmă după sosirea ei pe teritoriul controlat de Germania.

Transferarea refugiaților din Uniunea Sovietică în Germania nazistă a început cam la o lună de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Ultimii refugiați au fost trimiși în Germania cu doar cîteva săptămâni înainte ca Germania să atace URSS în iunie 1941.

XS
SM
MD
LG