Linkuri accesibilitate

Ventilația artificială a minciunilor MH17


Noutăți de pe frontul dezinformării

Ce te faci când campania ta de dezinformare nu mai are nici timp și nici oxigen?

Îi faci respirație artificială.

Pe măsură ce ne îndreptăm spre procesul celor patru suspecți pentru doborîrea zborului MH17 și uciderea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord, programat să înceapă în martie anul viitor, campania de dezinformare a Kremlinului are din ce în ce mai puțin loc pentru a înșela audiențele cu privire la responsabilitatea Rusiei în această tragedie.

Cu toate astea vedecm că actorii pro-Kremlin încearcă persistent să folosească orice ocazie de a păstra dezinformarea sus pe agendă, promovîndu-i minciunile cu ajutorul canalelor social-media.

Ultima rundă de dezinformare - după ce echipa internațională de anchetă condusă de olandezi a anunțat că suspecții vor fi judecați, s-a concentrat pe reciclarea unor pretenții vechi cum „toate dovezile arată spre neimplicarea Rusiei”, despre „gropi de gunoi informaționale menite” să acuze Rusia, și că racheta nu putea fi lansată decît dintr-o zonă controlată de Ucraina. Toate aceste mesaje de dezinformare au fost demontate acum patru ani - vezi link-urile respective.

Agenda dezinformării pe social media

Amplificate sau nu artificial, sursele pro-Kremlin par să aibă succes cu sarcina lor de promovare a dezinformării. Să facem un pas în spate și să vedem cum au performat ele în ultimele 12 luni.

Datele de la Buzzsumo arată că 12.759 de articole despre MH17 au fost publicate în total pe social media din iunie 2018 pînă în iunie 2019, adunînd un milion 600 de mii de angajamente pe Facebook, Twitter și Reddit.

Pe lista celor 30 cele mai active domenii care au acoperit MH17 în perioada amintită apar cinci instituții de dezinformare pro-Kremlin: RT în engleză, rusă și germană, agenția de știri RIA Novosti, și Sputnik în engleză.

Russia Today (RT.com) este a cincea cea mai angajată instituție pe social media (BBC este a doua, The Daily Beast prima).

EU vs Disinfo, Artificial Ventilation of MH17 Lies
EU vs Disinfo, Artificial Ventilation of MH17 Lies

Următoarea țintă: Georgia

Nu-ți da jos masca de oxigen - a mai fost deschis un alt front de dezinformare săptămâna asta. Protestele din Georgia împotriva unui parlamentar rus care a luat locul speaker-ului parlamentului gerogian la Adunarea interparlamentară anuală a Ortodoxiei a atras o reacție furioasă din partea Kremlinului, cuplată cu o campanie de dezinformare agresivă.

Au fost reactivate cîteva din cele mai repetate mesaje avînd ca țintă Georgia și integrarea europeană, menite să reducă la tăcere orice critici împotriva Rusiei, care a ocupat o cincime din teritoriul georgian după războiul din 2008: au fost fost reluate acuzațiile false că lunetiști georgieni s-au aflat în spatele protestelor de pe Maidan și al „forțelor” care au conspirat atît în Ucraina cît și în Rusia la organizarea revoluțiilor colorate, Soros ca un „anticrist” aducător de haos în spațiul post-sovietic , conspirații ale CIA promovînd agresiv marșurile gay pride pentru a pune mâna pe resursele naturale ale Georgiei, și Statele Unite pregătind un „masiv grup de protestatari” pentru a captura statul georgian.

EU vs Disinfo, Artificial Ventilation of MH17 Lies
EU vs Disinfo, Artificial Ventilation of MH17 Lies

Acum luați o gură mare de aer proaspăt și uitați-vă la toate cazurile de dezinformare expuse săptămâna asta, mergînd dincolo de MH17 și Georgia. Noi vă oferim un singur spoiler: nu, Suedia nu îi învață pe imigranți să facă sex cu suedezele.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG