Linkuri accesibilitate

Fals ca apa


Noutăți de pe frontul dezinformării.

Rusia e pe locul trei în ce privește cel mai mare număr de locuitori care trăiesc în afara granițelor țării lor, după India și Mexic: 10 milioane 600 de mii, potrivit Raportului ONU privind migrația internațională din 2017. Asta e aproape egal cu populația Portugaliei, Suediei și Cehiei. Dar cel puțin unul din acei ruși expatriați - o rusioacă - a ales să revină acasă, iar asta a ajuns în cele din urmă o știre. Ea își împarte cu generozitate impresiile după 19 ani de trăit în mizerie alături de criminali și persoane fără adăpost în Statele Unite, și în timp ce populația din penitenciarele americane a mai mare în America decît a fost în Rusia pe timpul teroarei lui Stalin, cei mai mulți dintre criminali se plimbă pe străzi nestingheriți. Dar cel mai rău e că autoritățile amerircane pun otravă pentru șobolani în apa de la robinet! Fluorură de sodiu!

De ce s-ar obosi cineva să facă diferența dintre fluorura de potasiu - care se găsește în aproape toate pastele de dinți - și fluoracetatul de sodiu, o substanță care chiar se pune în otrava pentru șobolani? De ce să meționezi că Puțul otrăvit e o veche legendă urbană cu tentă antisemită? Sau că Rusia experimentează cu fluorură de sodiu în lapte ca să îmbunătățească ingiena orală a rușilor?

În orice caz, e ușor să înțelegi de ce rușii care trăiesc în afara țării lor nu prea vor să se întoarcă la patria mamă, dacă țara le e permanent în pericol, așa cum susțin instituțiile de dezinformare pro-Kremlin. Un mic grup de rusofobi impun politica americană anti-rusă în Europa, otrăvind relațiile cu Russia, de exemplu prin Programul Parteneriatului estic; NATO vrea să înfrîngă Rusia prin ruinarea economiei rusești. Ucraina e în întregime un program occidental anti-Rusia. Iar recent o nouă amenințare a apărut la orizont: haine care ucid! Costumele populare bieloruse și ucrainene sînt o unealtă nazistă pentru distrugerea statalității ruse! Vîșîvancele [broderiile] Morții.

Toate lucrurile sacre

Tot ce este sacru e atacat de globaliști, de sioniști, de imperialiștii americani. Neocolonialiștii duc un război civil împotriva popoarelor lumii, hrănindu-i forțat cu concepte globaliste cum ar fi liberalismul, social-democrația, economia de piață și dezvoltarea sustenabilă. Dușmanii Rusiei nu respectă nimic din ceea ce e sacru: Biserica ortodoxă rusă este sub atac american, din cauză că Rusaia respectă valorile tradiționale. Europa însăși s-a predat Islamului, deschizîndu-și spațiul public pentru anti-semitism.

Oricine e etichetat drept „prieten al Rusiei” devine un paria; a da vina pe Rusia e o tradiție occidentală, mai veche decît catedralele, chiar dacă nu există nici o dovadă legată de asta, exact cum a arătat Investigația Mueller! Cel puțin dacă n-ai citit Investigația Mueller, care chiar conține probe ale interferenței rusești în alegerile americane.

O insulă de stabilitate

Instituțiile de dezinformare pro-Kremlin nu precupețesc nici un efort în a crea peste tot în lume viziunea a unei Rusii înconjurată de forțe ostile. O insulă de stabilitate într-un ocean de amenințări și pericole.

William Shakespeare folosește expresia „fals ca apa” în piesa „Othelo”. Apa ia orice formă; apa e imprevizibilă. Dă viață și omoară. Multe metafore, legate de informație, sugerează o similaritate între apă și informație. Vorbim de surse, izvoare, curente și canale de informație; informația se poate scurge; ne înecăm în informație, ne este sete de ea. Și o poluăm. Cu minciuni, și cu minciuni despre minciuni. Minciuni care, exact ca apa, iau orice formă. Și cu minciuni despre otravă pentru șobolani.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG