Linkuri accesibilitate

Rachete, pedofilie și un sistem totalitarist de castă anglo-saxon


Au fost două săptămâni pline de evenimente pentru mașinăria de dezinformare pro-Kremlin - de la retragerea Statelor Unite din Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF), la audierea lui Robert Mueller în Congresul american, și la amenda de 200.000 de lire sterilne primită de RT în Marea Britanie – toate astea făcînd tiluri în presa internațională, fără să arate deloc bine pentru Kremlin. Pe lîngă încercarea de a manipula dezbaterea pe aceste subiecte, instituțiile pro-Kremlin au produs un neobișnuit de divers (și pe alocuri cu adevarat bizar) set de dezinformări. O fi fost valul de căldură de vină, sau luna plină? Cine știe.... Dar puneți-vă centura de siguranță, ca vine o tură nebună!

Tratatul INF

În 2 august, Statele Unite s-au retras oficial din Tratatul INF, ca urmare a desfășurării de către Rusia a sistemului de rachete SSC-8, care are capacitare nucleară, e mobil, greu de detectat, și micșorează pragul pentru utilizarea de arme nucleare în caz de conflict armat. La o conferință de presă în aceeași zi, secretaurl general al NARO Jens Stoltenberg a subliniat că: „toți aliații NATO au căzut de acord că aceste rachete încalcă Tratatul INF”, și că Rusia a urmat devoltarea și desfășurarea acestor sisteme în ciuda anilor de angajament de către Statele Unite și ceilalți aliați. El a adăugat că aliații NATO sprijină decizia Statelor Unite de a se retrage, avînd în vedere încălcările repetate ale Rusiei, și de aceea Rusia este „singura responsabilă pentru dispariția Tratatului.”

Dar presa pro-Kremlin învîrte cu conștinciozitate o realitate diferită. În acest univers alternativ, Rusia nu e niciodată de vină - din contră, Kremlinul încearcă activ să acționeze cu bună credință și să facă ceea ce trebuie, dar este tot timpul victimizat și tratat drept țap ispășitor de căre Occidentul lacom de putere.

Săptămâna care se încheie presa pro-Kremlin și-a dedicat în mod previzibil eforturile de a învîrti o astfel de realitate alternativvă legată de dispariția Tratatului INF. Aparent, nu există nici o dovadă că Rusia a încălcat termenii tratatului – de „fapt”, racheta cu pricina are o rază de acțiune de sub 500 de km, și deci respectă termenii Tratatuli. Așa că Statele Unite sînt singurele vinovate – Washingtonul s-a retras din Tratat în mod unilateral, abandonînd o înțelegere fundamentală pentru stabilitatea și securitatea globală. Statele Unite, nu Rusia, au evitat în mod persistent dialogul pentru rezolvarea problemelor în cadrul INF. Washingtonul a vrut în mod specific că pună capăt Tratatului pentru că dezvoltă propriul său nou sistem pentru a întări complexul miliutaro-industrial american!

Disinfo Hall of Fame

Dacă ați citit pînă aici, iată și recompensa - cele mai nebunești zece cazuri din ultimele două săptămâni.

1. Cazul Skripal a fost inventat pentru a distrage atenția de la scandalurile de pedofilie britanice, pe care Theresa May le-a acoperit când era ministru de interne!

2. Toți politicienii de rang înalt din țările baltice sînt implicați în cazuri de pedofilie. Îi face mai ușor de controlat.

3. Tinder intențienază să-și avertizeze utilizatorii că Polonia e periculoasă pentru comunitatea LGBT. Chiar dacă laî nceputul acestui an la Varșovia a avut loc unul din cele mai ample marșuri pride, și o alttă demonstrație LGBT majoră a avut loc doar cu cîteva săptămâni în urmă.

4. Statele Unite controlează ărganizațiile Al-Qaida și Statul Islamic. Nu fiți așa surprinși! Toată lumea știe că americanii coordonează terorismul global începînd de la terminarea secolului 20..

5. NATO intenționează să atace și să ocupe Turcia. A stat și în spatele tuturor tentativelor de lovitură de stat!

6. Un român suspectat de crimă a traficat fete pentru militarii NATO de la baza din Deveselul. Mai bine ascundeți-vă copii, ascundeți-vă soția!

7. Statele Unite și anglo-saxonii promovează un sistem totalitarist global de castă. E deghizat în „liberalism”!

8. Stalin a înființat statul independent polonez la terminarea celui de-al doilea război mondial. La fel Ungaria, Cehoslovakia și România – toate aceste țări își datorează independența lui Stalin!

9. Statele Unite și NATO sînt implicate în traficul de organe. Aparent invadarea și ocuparea unui aliat nu e singura lor preocupare criminală (vezi #5).

Și ca să încheiem, l-am păstrat pe cel mai bun pentru ultimul lor:

10. Rusia este țara cea mai liberală, undd toți cei care nu sînt leneși au ocazia să vorbească!

Aici sarcasmul eșuează. Spuneți-le asta sutelor de protestatari pașnici arestați la Moscova în cursul ultimei săptămâni pentru că au cerut alegeri corecte. Lui Boris și Inga, cuplul de tineri bătuți crunt de poliție. Părinților care riscă să-și piardă drepturile parentale asupra copilului lor de un an pentru că l-au dus la o manifestație a opoziției. Și Olgăi Misik, fata tînără arestată pentru că a citit cu glas tare din Constituția Rusiei, care prevede dreptul la adunări pașnice.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG