Linkuri accesibilitate

Eugen Tomac: Reforma în domeniul justiției - cheia pentru deblocarea resurselor de la UE


Eugen Tomac, europarlamentar
Eugen Tomac, europarlamentar

Europarlamentarul român Eugen Tomac sugerează că Moscova va rămâne destul de influentă în Republica Moldova chiar şi după ce PAS, partid pro-prezidențial a câştigat 63 de mandate în Legislativul de la Chişinău. El mai crede că Uniunea Europeană nu are în agenda sa o extindere care să cuprindă și Republica Moldova.

Eugen Tomac: Reforma în domeniul justiției - cheia pentru deblocarea resurselor de la Uniunea Europeană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:50 0:00
Link direct

Europa Liberă: Pentru început, dle Tomac, să vă întreb - v-au surprins rezultatele scrutinului parlamentar anticipat din Republica Moldova? Și iată că tot mai mult în mediul de experți se acreditează ideea că, în ajunul celei de-a 30-a aniversări de la proclamarea independenței Republicii Moldova, e o premieră când un partid proeuropean obține majoritatea în legislativ. Ce așteptări aveți Dvs. de la acest parlament?

Eugen Tomac: „Da, m-a surprins și pe mine rezultatul alegerilor din 11 iulie. Știam că partidul pro-prezidențial PAS va obține cele mai multe mandate, dar chiar și pentru mine, care sunt o fire optimistă, acest rezultat a fost peste așteptări, ceea ce înseamnă că cetățenii Republicii Moldova au conștientizat și s-au maturizat, în același timp, cât de importantă a fost această miză a alegerilor anticipate. Nu le-aș da o conotație aniversară, pentru că aici lucrurile sunt extrem de simple și de clare - a câștigat un partid care luptă pentru interesele Republicii Moldova și asta este lucrul cel mai important.”

Europa Liberă: Păi și până acum ce, nu toți cei care au guvernat au spus același lucru, că luptă pentru interesele cetățenilor și statului Republica Moldova?

Eugen Tomac: „Unii sub masca integrării europene, alții sub sloganul Unirii cu România s-au ocupat mai mult de interesele lor, după ce și-au văzut mandatele în parlament, nemaivorbind de agenda prorusă evidentă, iar fostul președinte Dodon și partidul lui nu au fost cei care au acționat în interesul Republicii Moldova, au fost instrumente ale Federației Ruse și și-au asumat acest statut, nu au făcut un secret din asta. De asta și fostul președinte a fost profund izolat atât în Uniunea Europeană, cât și pe plan extern, pentru că nimeni nu l-a luat în serios, și din acest motiv a avut de pierdut Republica Moldova.”

Rusia întotdeauna va avea un interes spre Republica Moldova

Europa Liberă: Rezultatele acestui scrutin parlamentar anticipat arată că Republica Moldova nu se va mai afla în orbita Federației Ruse, că Moscova nu va mai rămâne influentă în Republica Moldova?

Eugen Tomac: „Federația Rusă nu trebuie subestimată, ea în continuare are o influență puternică asupra cetățenilor Republicii Moldova și, bineînțeles, asupra unor politicieni. Deci, Rusia întotdeauna va avea un interes spre Republica Moldova, să nu uităm că, chiar a doua zi după alegerile anticipate, președintele Vladimir Putin a publicat pe pagina de internet a Kremlinului o analiză istorică în care face referire inclusiv la Republica Moldova și la România. Deci, abordarea lor în ceea ce privește dorința de a păstra în zona lor de influență Republica Moldova nu va dispărea și, din acest punct de vedere, nimeni nu trebuie să-și facă iluzii. Totuși, iată că, utilizând un instrument democratic cum sunt alegerile, cetățenii Republicii Moldova au lăsat la o parte orice simpatie sau antipatie geopolitică și au votat pentru o reformă reală în justiție, pentru un stat în care oamenii să înceapă să aibă încredere, au avut încredere în președintele Maia Sandu, i-au acordat mandatul de președinte, au mers pe mâna Domniei sale și la alegerile anticipate. Rămâne de văzut dacă această majoritate confortabilă se va ridica la nivelul așteptărilor pe care cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba pe care o vorbesc, le au față de actuala sau viitoarea putere după ce va fi învestită.”

Europa Liberă: Chiar și dacă se va îmbunătăți mult relația Republicii Moldova cu Occidentul, oricum statul trebuie să-și mențină și cooperarea cu Federația Rusă pe anumite domenii, inclusiv piață de desfacere, situația cetățenilor Republicii Moldova aflați în Federația Rusă pentru a-și câștiga bucata de pâine, mai este și dosarul transnistrean, unde Federația Rusă participă în calitate de mediator în formatul de negocieri „5+2” pentru a se identifica o soluție durabilă pentru conflictul transnistrean. Adică relația cu Rusia nu trebuie de neglijat în viitor sau cum înțelegeți Dvs.?

Eugen Tomac: „Sub nicio formă nu trebuie subestimată Federația Rusă și subliniez încă o dată: interesele ei sunt extrem de puternic legate de evoluția Republicii Moldova. Ați amintit Dvs. de dosarul transnistrean, Rusia nu este parte din negocieri, Rusia este stat care a ocupat această regiune și menține această stare de tensiune dincolo de Nistru. Și există atâtea procese la CEDO în care este condamnată Federația Rusă tocmai pentru că domină această zonă și autoproclamatele autorități sunt întru totul coordonate de către Moscova. Deci, nimeni nu trebuie să-și facă vreo iluzie. Din acest punct de vedere, bineînțeles că pe agenda Republicii Moldova rămâne cel mai fierbinte subiect în relația cu Moscova, ceea ce trebuie să facă Republica Moldova, utilizând această deschidere pe care o are în relația cu Statele Unite ale Americii și cu Uniunea Europeană, este să-l aducă pe ordinea priorităților de politică externă ale acestor state partenere ale Republicii Moldova, pentru că fără sprijinul Statelor Unite, fără consens politic în interiorul Uniunii Europene pe dosarul transnistrean nu se vor schimba lucrurile.

Tocmai de aceea eu cred că, din acest punct de vedere, Republica Moldova are noi oportunități pe care trebuie să le fructifice inteligent. Bineînțeles că relația cu cetățenii care muncesc în Federația Rusă și relația economică tradițională cu piața rusească nu trebuie ignorate, dar, din acest punct de vedere, lucrurile trebuie privite cu foarte mult pragmatism și respect reciproc. Atât timp cât Republica Moldova este respectată de Rusia, Republica Moldova poate trata cu același respect Federația Rusă, dar când din punct de vedere politic vor exista exagerări și presiuni brutale, atunci Republica Moldova trebuie să înghețe pentru o perioadă de timp această relație, pentru că altfel cu Federația Rusă nu poți ajunge la niciun fel de compromis.”

Europa Liberă: Dar ce șanse are ca, într-un sfârșit, să i se ofere și Republicii Moldova o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană? În ultimul timp, acest subiect este readus în actualitate și mai mulți diplomați occidentali sunt de părere că totuși ar trebui să apară o claritate în ceea ce privește perspectiva de aderare la Uniunea Europeană, cel puțin pentru trei state membre ale Parteneriatului Estic: Ucraina, Georgia și Republica Moldova.

Eugen Tomac: „Trebuie să fim cinstiți și să le spunem cetățenilor că Uniunea Europeană nu are în agenda sa o extindere care să cuprindă și Republica Moldova, acesta este purul adevăr. Uniunea Europeană a creat acest pachet numit Parteneriatul Estic care se adresează celor șase state care au aderat acum 12 ani la Parteneriatul Estic și, din nefericire, din cele șase sunt foarte active doar trei: Georgia, Ucraina și Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar la recentul summit din Georgia toți cei trei lideri – al Ucrainei, al Georgiei și al Republicii Moldova – au vorbit că vor o perspectivă clară pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Republica Moldova vorbește o limbă oficială a Uniunii Europene

Eugen Tomac: „Indiscutabil, voința politică este de apropiere de structurile europene, dar să nu uităm că, înainte de summitul de la Batumi, președintele Consiliului European, Charles Michel, a efectuat în sâmbăta dinaintea summitului o vizită în Armenia, un alt stat din Parteneriatul Estic, a vizitat și Azerbaidjanul înainte de Georgia. Deci, Uniunea Europeană în continuare transmite acest mesaj de state pe care le tratează prin prisma acestor politici pe care le are prin Parteneriatul Estic. Acum, revenind la Republica Moldova, vreau să subliniez un lucru extrem de important: ceea ce nu au cetățenii din Georgia și din Ucraina, dar au cetățenii Republicii Moldova este cetățenia Uniunii Europene. Mai bine de un sfert din cetățenii Republicii Moldova sunt deja cetățeni ai Uniunii Europene prin cetățenie. Nu putem spune același lucru despre celelalte state. Și mai există un aspect important: Republica Moldova vorbește o limbă oficială a Uniunii Europene, Acordul de Asociere din 2014 este semnat între Uniunea Europeană și Republica Moldova, spre deosebire de Ucraina și celelalte state, care au semnat Acordul de Asociere în limba engleză. Asta este cutuma care se practică la nivel diplomatic, dar totuși pentru Republica Moldova s-a transmis acest mesaj. Deci, Republica Moldova este mult mai aproape de Uniunea Europeană, prin România o parte de cetățeni au devenit cetățeni ai Uniunii Europene, lucru arhicunoscut la Bruxelles. Să știți că nu pierd nicio ocazie în a le aminti tuturor colegilor europarlamentari această realitate. Dincolo de această chestiune pe care mulți evită s-o discute, dar ea face parte din viața de zi cu zi a cetățenilor Republicii Moldova, există o oportunitate fantastică, și anume aceea de a beneficia de suportul Uniunii Europene. Și aici nu mă refer doar la bani, ci la expertiza pe care Uniunea Europeană o poate pune la dispoziția autorităților Republicii Moldova pentru a produce: reformă electorală, reformă în justiție, reformă în administrație și, nu în ultimul rând, salvarea sistemului educațional.

Fără sprijinul Uniunii Europene, Republica Moldova nu-și poate reporni motoarele și până la integrare este absolut esențial să se parcurgă acești pași, să se implementeze Acordul de Asociere. În momentul în care toate aceste angajamente pe care și le-au asumat autoritățile Republicii Moldova vor fi implementate, se va putea discuta deschis despre un nou pas în ceea ce privește apropierea de Uniunea Europeană. Până atunci însă este cale lungă și trebuie să fim onești cu cetățenii și să le spunem care sunt perspectivele, pentru că doar cei care vor să-i păcălească pe oameni pot prezenta lucrurile în această cheie, că există o perspectivă imediată. Eu am văzut acest optimism exagerat, el e bine că este întreținut, dar trebuie privite lucrurile exact așa cum se desfășoară ele.”

De ce nu să ne gândim și la un proiect de construire a autostrăzii Iași-Chișinău?​

Europa Liberă: Ați amintit și Dvs. că din partea Uniunii Europene va urma o asistență, un sprijin important, cel puțin, Uniunea Europeană a promis Republicii Moldova 600 de milioane de euro. Acești bani vor continua să fie condiționați de implementarea reformelor. Când credeți că ar putea să ajungă banii aceștia în Republica Moldova?

Eugen Tomac: „Sunt două aspecte pe care vreau să le subliniez: 1) că aceste condiții pe care le pune Uniunea Europeană sunt și chestiuni pe care președintele ales Maia Sandu le-a susținut în repetate rânduri timp de ani de zile. Deci, din acest punct de vedere nu văd nicio problemă în a exista voință politică pentru a implementa tot setul de reforme necesare pentru Republica Moldova. Din acest punct de vedere, cred că lucrurile sunt extrem de clare și-mi doresc foarte mult ca viitorul parlament, viitorul guvern să lucreze cot la cot cu Comisia Europeană, pentru că Uniunea Europeană este singura entitate care poate acorda finanțare și asistență pentru a depăși toate blocajele instituționale care există la ora actuală în Republica Moldova.

Și îmi doresc acest lucru, pentru că și pachetul de 600 de milioane de euro, anunțat de Comisie cu scopul de a depăși momentul de criză, dar sunt convins că vor mai exista și alte resurse și mi-aș dori foarte mult ca acest an să regăsească cele două guverne – de la București și de la Chișinău – cooperând împreună, lucrând împreună pentru proiecte comune, pentru că este mult mai ușor să mergi, Guvernul României împreună cu Guvernul Republicii Moldova să depună proiecte comune la Comisia Europeană. De ce nu să ne gândim și la un proiect de construire a autostrăzii Iași-Chișinău? De ce nu să gândim proiecte comune în ceea ce privește racordarea la rețeaua energetică a României și alte multe proiecte care pot ajuta în mod categoric Republica Moldova într-un moment extrem de delicat? Deci, mi-aș dori ca acest an să ne găsească cu o ședință comună de guvern între cele două state, cu o agendă extrem de îndrăzneață, coordonată cu Comisia Europeană, pentru că cu fondurile europene putem schimba mult și asta așteaptă cetățenii Republicii Moldova – spitale mai bune, școli mai bune, drumuri mai bune și mai multe locuri de muncă.”

Europa Liberă: Dar cât de repede totuși vor ajunge banii promiși de Uniunea Europeană în Republica Moldova?

Eugen Tomac: „În funcție de modul cum se va pregăti guvernul să primească această asistență, repet, raportându-se și la reformele pe care și le-a asumat în relația cu Comisia Europeană. Deci, banii nu vor veni până când nu se vor implementa o serie de reforme sau, cel puțin, nu va exista acest semnal de voință politică în a pune în implementare în mod special reforma în domeniul justiției, care este cheia pentru a debloca resursele care vor veni din Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Deci, nu este vorba despre anumite simpatii politice, e vorba de sloganul pe care l-a avut Uniunea Europeană de-a lungul timpului – „Mai mult pentru mai mult, mai multe reforme – mai multă asistență”?

Eugen Tomac: „Categoric! Atât timp cât va exista voință politică și, repet, nu am nicio îndoială că președinta Maia Sandu, cea care în repetate rânduri a cerut transparență, depolitizarea și democratizarea instituțiilor publice din Republica Moldova, având acum acest instrument extraordinar – un parteneriat cu parlamentul și viitorul guvern –, va încerca, sunt convins, să implementeze o serie de reforme care vor fi benefice pentru Republica Moldova, oricât de denaturat adversarii acestor reforme vor prezenta realitatea.”

XS
SM
MD
LG