Linkuri accesibilitate

Europarlamentara Ramona Strugariu: R. Moldova este posibil de integrat mai repede în Uniunea Europeană decât Ucraina


Europarlamentara Ramona Strugariu
Europarlamentara Ramona Strugariu

„Strict pragmatic” R. Moldova este posibil de integrat „mai simplu și mai repede” în Uniunea Europeană decât Ucraina, o „țară în război, care însă a făcut deja pași importanți spre apropierea de UE și „se bucură acum de atenția și susținerea maximă” din partea comunității internaționale, spune europarlamentara Ramona Strugariu (Renew Europe), vice-președinta delegației PE la Comisia parlamentară de asociere UE – Moldova.

Într-un interviu cu Europa Liberă, europarlamentara din România apreciază că discuția despre tandemul Ucraina – R. Moldova și viteza lor de integrare europeană „este o discuție de purtat în termeni de strategie și de mesaj politic care să nu rănească colaborarea și echilibrul dintre cele două țări”.

Ramona Strugariu(Renew Europe) despre accelerarea admiterii Ucrainei în UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:17 0:00

Europarlamentară explică că din perspectiva pașilor care trebuie parcurși și cât de repede pot fi ei parcurși, atunci „scenariul” Ucraina [cum va evolua situația] este mult mai puțin previzibil decât ar fi în acest moment „scenariul” Moldova.

Totuși, potrivit ei, deși, în acest moment, R. Moldova se află într-o situație mai bună decât Ucraina, asta nu înseamnă că „una dintre ele va face acest pas mai repede decât cealaltă pentru că emoția maximă și mesajul foarte puternic de solidaritate este îndreptat în primul rând înspre Ucraina, care este în război”.

Accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei este aproape „imposibilă” pe timp de război dar cu sprijinul UE, Ucraina poate mări viteza cu care îndeplinește condițiile pentru deschiderea negocierilor, mai spune europarlamentara.

„Poți să creezi un cadrul legislativ în care aceste reforme să fie implementate, dar practic tot ce ar însemna calendar cu date până la implementarea lor, dovezi concrete așa cum cere Comisia Europeană că aceste reforme au fost implementate, este imposibil de realizat într-o țară aflată în război”, explică Ramona Strugariu.

Înainte de summitul UE – Ucraina, desfășurat pe 2-3 februarie 2023 la Kiev, Parlamentul European cerea Comisiei să accelereze procesul de integrare a Ucrainei iar după summit, parlamentari Renew Europe, unul din cele mai active grupuri în susținerea Ucrainei, s-au declarat dezamăgiți că textul comunicatului final nu „pomenea aderarea sau măcar un calendar” al aderării.

În interviul cu Europa Liberă, realizat la 6 februarie 2023, Ramona Strugariu nuanțează noțiunea de „accelerare”, reamintind că „situația Ucrainei este excepțională întra-adevăr, dar noi nu avem un mecanism excepțional de primire a unui stat”.

Cu referire la opiniile care spun că viteza cu care se va integra R. Moldova în Uniunea Europeană se decide pe câmpul de luptă în Ucraina, Strugariu spune că „sunt multe voci care spun că desprinderea Moldovei [din acest tandem] ar fi un semnal foarte descurajator pentru Ucraina. Strategic, nici pentru Moldova nu ar fi bine să accentueze ideea unei eventuale desprinderi”.

Europarlamentara precizează că pentru moment, „Moldova și Ucraina merg împreună pe un parcurs, sperăm, cât mai accelerat al aderării. Dar în timp ce în Ucraina există, la propriu, un front de luptă, Moldova are o strategie 2023 - 2025 pentru dezvoltare care arată foarte bine. Are un plan [de acțiune ] până în 2030 care este bine articulat pe domenii, în acord cu aquis-ul comunitar și cerințele Comisiei Europene, pus de curând pe masă de premierul Natalia Gavrilița”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG